Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

25 år med kajak & kajaksajt

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Tiden går visst.

1 mars 1998 hämtade vi våra första egna kajaker & i april samma år registrerade vi kajak.nu. 25 år sedan alltså. Tokigt vad tiden går 🙂 Ovan 25 bilder, en från varje år och längst ner lika många. Blandat urval från blandade paddlingar.

Numera paddlar vi inte alls så mycket som tidigare men har ändå lyckats få ihop kompletta år med kajak, bad och utenatt varje månad även de senare åren.

Kollar man på de mesta aktiva åren mellan 2005 & 2015 blir vi nästan matta. Det är helgtur, sen hem och nån sjö- eller årunda och sen iväg till helgen för ett par nätter i nån skärgård sen hem och rolla lite på Skälderviken och en kvällstur vid Kullaberg. Ett par veckoturer på sommaren. Imponerande!

Kul att följa utvecklingen/invecklingen också. När vi började paddla var det för att komma ut i naturen med termosen. Efter några år blev det mycket teknikträning, rollar, sväng, manövrering, våglek osv. och nu är vi tillbaka till termos / toppluvepaddlingen och önskan av att vara ute.

På kajak.nu har de senaste tiotalet åren smugit sig in lite mer odling, mer hemmahäng, lite cykling, lite stugbil, fjälldräll och annat som fyller våra liv.

Innan vi köpte egna kajaker hyrde vi nån vecka om året. Riktigt gött det med men blev lite begränsat när man helst ville vara ute och paddla mycket 🙂 

Lite kort om de olika kajak- och uteåren:

1998 – första året med egna kajaker. Supergött att bara kunna sticka ut när vi ville. Blev en hel del paddling hemomkring och besök i Blekinge & Bohuslän.

1999 – första året på kajakträff. Besökte både Stockenträffen och Rävholmsträffen. 

2000 – Byggde en kajak, en Kavat. Kul! Go tur i Blekinge.

2001 – Premiärpaddling i Fjällbacka. En go tur längs Helgeå. Första gången på Bockö i Blekinge.

2002 – Första gången för adventspaddling till Örö. Go somrig midsommarpaddling i Misterhult. Gömman Stonebeach at Kullaberg placerades ut en vinterdag.

2003 – Örö, Åsnen, St Anna och lite annat 🙂 Paddlade ett par rundor med Tjörns kajakklubb.

2004 – första gången på Helgelandskusten, ojojoj, kajakutflykt och finskärgård fick en helt ny innebörd. Snöig tur till Käringön. Förstapaddling i Listerby skärgård. Finfin apriltur i Bohuslän.

2005 – Första gången på Valö, en av de finare öarna på västkusten. Andra gången på Helgelandskusten med massor av Lunnefåglar och mycket regn. En av de vågigare Stockenträffarna.

2006 – Vaknade upp i snötäckt skärgård på årets första dag! Första gången i Stockholms skärgård. Riktigt sval Valöpaddling. Finväderstur på Helgelandskusten. Vågig Rävholmsträff och varm Valöträff.

2007 – Ålandspremiär. Suverän påskpaddling i Misterhult. Forskurs i Dala Floda. Havsörnspaddling med mera. Många turer till Valö.

2008 – Valspaning på Stockenträffen, kul med variation 😉 Forskurs i år med. Vi medverkade med kajakkapitel i boken Friluftsliv i Skåne. Paddlade vid Möns Klint i grannlandet.

2009 – Helgelandskusten igen med Trænabesök och för oss ovanligt långt paddlat. Finfin påskpaddling. Lite forspaddling i Krokån.

2010 – en av årets höjdpunkter var vår paddling mellan Påskallavik och Nynäshamn. Verkligen en fin sträcka genom några av Sveriges finaste skärgårdar. Nog topp-5 tillsammans med Helgelandskusten och några vinterturer. 2010 bjöd även på den vintrigaste Örö-paddlingen och i övrigt lite vinterpaddlingar hemomkring.

2011 – Bjöd på lite fin vinterpaddling hemomkring både kring Kullaberg och på Skälderviken. Valö besöktes några gånger, Pia var i Wales, tjäröfestival och Stockenträff, paddling och filmning utanför Möja. Året avslutades på Valö.

2012 – Nyår på Valö. Vinter på Skälderviken.Väderöbod och Fjällbacka i mars. Kajakkalas. Koster. Valöträffen såklart. Fullmånepaddling vid Kullaberg. Stockholms norra skärgård fick besök. Tjäröfestivalen i Blekinge var också ett trevligt inslag. En sval adventspaddling blev det också.

2013 – Westcoastwater var en ny kajakfestival som bara blev engångsfestival. Tjäröfestivalen och Kajakkalas var kanon. Fick en go tur i Blekinge östra. Paddlade även med Damiano från Australien i Misterhult. Örö i advent bjöd på finväder, speciellt för oss som stannade lite extra.

2014 – Helgelandskusten igen. Vilket ställe! Lite Raukpaddling blev det också. En av de varmare Fjällbackapaddlingarna lyckades vi genomlida med 🙂

2015 – vaknade på Arpö ute i skärgården på årets första dag. Första året på Utefest och paddling vid Höga Kusten.

2016 – Köpte stugbil. Skadade en axel. Besökte Lofoten med Winzent. En superfin novemberpaddling till Hallands väderö och gött midsommarhäng.

2017 – Supertrevlig Nytäppetträff. 150 baddagar i rad. Höga Kusten och Helgelandskusten med stugbilen. Oktoberpaddling i Listerby.

2018 – Sen vecka i Trysil, så gött. Suveränt fin Valörunda efter ett par års uppehåll. Go midsommar kring Figeholm. Jobbade dessutom som eldvakter på en motorbana 🙂

2019 – Grymt fin februaritur i Blekinge. Fyra skidveckor. Midsommar (som vanligt) kring Dragskär & Figeholm.

2020 – Pandemiår. Misterhult och Blekinge fick besök.

2021 – En mycket trevlig Stockenträff, en go sommarrunda i Listerby skärgård och gott midsommarhäng kring Figeholms och Dragskärs skärgårdar.

2022 – mest hemomkringpaddling på Skälderviken och några kortisar i Figeholms skärgård. Passerade 1000 baddagar i rad! Fick till nästan hundra utenätter, de flesta hemma på tomten, gött med ute och nära!

Mer om ute- och kajakåren finns här!

Utflykter och turer som vi kommer ihåg lite extra mycket är bland andra:

Helgelandsturerna. Fantastisk natur och upplevelser. 2004, 2005, 2006, 2009 och 2014 paddlade vi där cirka två veckor varje gång. 2017 var vi där en sväng med stugbilen. Grymt.

Träffarna. Det har blivit några besök på träffar genom åren. Stockenträffen, Valöträffen, Tjäröfestivalen, Rävholmsträffen, West Coast Water, Kajakkalas och Nytäppetträffen för att nämna några. Störst, mest folk, flest gånger och mest varierade paddelvatten har Stockenträffen stått för. Mysigast och mest avslappnade träffar har det nog varit på Valöträffen och Rävholmsträffen.

Påskallavik till Nynäshamn. Många av våra utflykter är och har varit superfina. Turen längs en liten del av ostkusten 2010 återkommer dock ofta i minnet. Grymt fin sträcka genom många fina skärgårdar. Dessutom gött att bara paddla ett håll.

Nyårspaddlingarna. Vi firade ut nya år och in nya på Valö ett par år. Supertrevligt. Vi har även varit i Blekinge över nyår ett par år. Riktigt gött. Koolast var nog 05/06 när skärgården var snötäckt och vi fick skotta tältplatsen.

Örö kring Advent. Under 15 år hängde vi i Misterhults skärgård och på Örö kring första advent. Mycket trevlig tradition i trevliga vatten.

Lite blandade utflyktsfavoriter finns här.

Kajakdagbok finns här.

Paddla och simma lugnt 🙂

2 svar på ”25 år med kajak & kajaksajt”

  1. Kul att läsa. Har ju följt er i många år, även innan vi träffades och var allt lite starstruck när ni dök upp i Tullboden. Bra jobbat med 25 år!!!

    Svara

Lämna ett svar