Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Centraldammsugare

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Centraldammsugare är en mycket praktisk pryl i ett boende. Man slipper släpa runt på en klumpig dammsugare och man slipper en dammsugarrobot som piper, gnisslar, surrar och tar plats. Dessutom åker skiten ut och även den dammiga luften som normalt blåser ut direkt i rummet.

I vårt hus satt det en centraldammsugare när vi flyttade hit. Vi gillade tanken då och gör detsamma nu drygt 25 år senare. Centraldammsugaren har fungerat fint så länge vi bott här och säkert de fem åren från det huset byggdes till vi flyttade hit. När vi bott här nåt/några år ställe jag en låda uppe på centralenheten så motorn brände och la av, men en ny sattes dit enkelt och har snurrat sen dess. I ett av våra tre uttag (det som används mest) slutade startfunktionen att fungera för tiotalet år sedan så sen dess har vi gått ut och startat dammsugaren manuellt på centralenheten. Funkade finfint men lite krångligare. Så småningom köptes ett nytt suguttag på ClasOhlson och sattes dit, kostade 159 riksdaler och tog några minuter… Ibland undrar man varför vissa saker dröjer 🙂

Skiten hamnar utomhus

En stor fördel med centraldammsugare är att dammet och luften som sugs in i dammsugaren hamnar i en behållare utanför boendet och rätt ut i luften utanför. Detta gör att man slipper att dammet virvlas omkring inomhus som i en vanlig dammsugare och robotdammsugare.

Inte mycket ljud om man placerar den rätt
I en villa placerar nog de flesta själva centralenheten i ett förråd eller liknande så man slipper ljudet inne. Vi har vår i ett förråd som samtidigt är nedgång till vår källare. Lätt att tömma och hörs inte mycket inne.

En lång slang att hålla reda på

Slangen till en centraldammsugare är som regel ganska lång. Vanligt är nog 6-10 meter ungefär. Fast eftersom man inte har själva dammsugarklumpen att släpa runt på är det inga problem eller konstigheter,

Suglucka i kökssockel

I vissa centraldammsugarinstallationer har man satt in luckor i sockeln i köksinredning (ja på andra ställen med). Smidigt att kunna öppna en lucka som startar dammsugaren och sopa in lite smulor, grus eller vad det nu är.