Vattenförvaring och transport

MSR, Source och Platypus. Prylar för vattentransport
MSR, Source och Platypus. Prylar för vattentransport

Det är inte alltid man paddlar i sjöar med rent dricksvatten så ofta behöver man ta med sig vatten från landbacken. Hur man transporterar vatten är väl som mycket annat en smaksak.

Vi har använt enkla vanliga plastdunkar som man köper i vilken affär som helst, fast kanske störst sortiment i gör-eget-vinochöl-butiker 🙂

Vanliga PET-flaskor. Finns i storlekar från 0,3 till 2 liter och säkert både mer och mindre. Rimligt hållbara och kostar inte mycket. Inte gjorda för flergångsbruk så man kanske ska fundera på om och i såfall vad de släpper ifrån sig till dricksvattnet.

Olika typer av mjukare vattenläglar eller flaskor. Här finns ganska mycket att välja på. Vi gillar de mjuka varianterna. Det är skönt att vattenförrådet inte bara blir lättare och lättare efterhand utan även mindre och mindre.

Dessa tre har vi ofta med oss

MSR Dromedary Bags. Finns i 2, 4, 6 och 10 liter och både svarta och röda. De röda är lättversionen utan massa extra snören och lulllull, annars likadana. Dessa har vi haft många år och de håller grymt bra. Stor öppning för påfyllning och två storlekars öppning att hälla ur. Vi använder mest 4&6-liters. Tio liter blir så himla stort, klart mer flexibelt med en 4:a och en 6:a i så fall tycker vi.

Platypus rullbara flaskor (Platy Bottle 2l). Dessa ser inte mycket ut för världen men håller mycket bra. Genomskinliga gör det lätt att hålla koll på innehållet.

Source WidePac är även de tunna och halvgenomskinliga. Rejält stor öppning för rengöring och påfyllning. De vi har är det kran på och det har fungerat bra men känns som en tänkbar felkälla. Source har även rullflaskor liknande Nalgene.

Andra tillverkare av vattentransportprylar är t.ex. Ortlieb, Nalgene, KleanKanteen, Camelbak och SeaToSummit.

Vi brukar inte rengöra våra vattenprylar så noga men så använder vi dem också enbart till vatten. Att tömma ut så mycket vatten så möjligt och skaka torrt och sen öppna upp så mycket det går, ställa lagom varmt med öppningen uppåt så eventuella droppar kan dunsta ut känns som en bra plan.

Det finns varianter som är vadderade också. Tanken är väl att isolera mot kyla och/eller värme. Tanken är kanske god men gör dem mest klumpigare och större. Och är man ute längre än en halvdag eller så räcker ändå inte inte isoleringen till. Bättre enkelt och utan extrafinesser tycker vi.

Köp vattenförvaring, vattentransport hos Outnorth

En vattenlägel kan även användas till att förankra tältet
En vattenlägel kan även användas till att förankra tältet

Kommentera