Dunjacka

Dunfika på Tistlarna
Dunfika på Tistlarna

Kolla in dunjackor hos Outnorth!

Att frysa när man är ute är aldrig roligt och dessutom väldigt onödigt, för det finns ju vettiga kläder så man slipper om man vill. Vid själva paddlingen fryser man sällan eftersom kroppen håller sig i rörelse hela tiden (undantaget händer och fötter).

Men när man kommit i land och ska fika, luncha, pausa och för lägerlivet i övrigt är det skönt med värmande plagg.

När vi började frilufsa lite mer använde vi såklart det vi hade hemma i garderoberna; en eller två fleecetröjor extra, tjock jacka osv och det funkade alldeles utmärkt. Efterhand som vi var ute lite mer ville vi ha lite bättre, varmare och smidigare prylar och har provat lite av varje; tjocka jackor/overaller av “skotermodell” som är varma och enkla att använda men oxå ofta väldigt skrymmande och klumpiga (men grymt tåliga). Sen skaffade vi hyfsat smidiga jackor med syntetfyllning och efter det insåg vi dunets fördelar. Det var nog i samma veva vi kom på att dunsovsäckar var modellen 🙂 Vi började med varsin tjock rejäl dunjacka, Pia hade en från The North Face och jag en från Fjällräven, tokigt sköna, tokigt varma och hyfsat smidiga med tanke på isoleringsförmågan. Men fortfarande var de rätt så stora, de var ju trots allt nästan av expeditionsmodeller 😉 Efter det gjorde vi en sväng med Klättermusens LIV-modell som är en skapligt lätt duntröja som väger in på runt 300 gram. Sen blev det lättlätta jackor från Western Mountaineering, deras Flash Jacket känns fantastiskt fina och tokigt lätta (260 gram i storlek Medium med hel dragkedja, huva och fickor). Nu har vi lite blandade dunjackor, några finfärgade från Bergans och alternerar lite efter smak och känsla.

Några har varit lite undrande hur pass hållbara de riktigt lätta jackorna är. Nu är har vi haft våra i ett par år och våra har hittills inte visat några spår på att gå i bitar, men man ska ju vara medveten om att det i första hand är värmeplagg. Ska man rota sig fram bland snåriga slånbär eller bära en tung ryggsäck finns det garanterat lämpligare plagg att ha 🙂

Oavsett viket märke man väljer tror jag de flesta verkligen uppskattar ett bra dunplagg, En del är lite oroliga för att dunet är mer fuktkänsligt och det är det förvisso, men man behöver inte bada med plaggen. Vi har kört dunplagg och dunsovsäckar skapligt mycket de senaste åren och tycker inte vi haft några problem att hålla dunet torrt. Men är man ute på längre turer och kanske framförallt längre vinterturer kan det säkert vara lite pyssligare. Men de flesta av oss är ju inte det… Och under dunet är ju lite ullkläder sällan fel.

Jämför man storlek och vikt kan man nog lite grovt säga att en tunn jacka med syntetfyllning tar dubbelt så stor plats och väger dubbel så mycket som en tunn dunjacka och ska man få samma isolerande effekt med fleecetröjor så får man nog dubbla en runda till 🙂

Sedan våren 2011 har vi även blivit med dunbyxor. Inte helt oväntat är det superskönt det med. Och jag gissar på att vi nog behöver bli med dunskor inför denna svalare säsong!

I städer, köpcentrum och andra skyddade miljöer där det rör sig mycket folk är dunjackor och andra tjocka jackor av expeditionsmodell vanligt förekommande 😉 Gärna Canada Goose, North Face och Fjällräven, det är lite skojigt! Givetvis har bäraren sällan mössa!
Kolla in dunjackor hos Outnorth och Outdoorexperten

Kommentera