Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tvätta dunjacka, dunsovsäck och andra prylar som är känsligare eller som man är rädd om.

Dunprylarna är ju lätta att gilla. De värmer gott och tar knappt nån plats. Dessutom håller de länge. Men kan man tvätta sin dunjacka, dunsovsäck och andra dunprylar?
Det klart man kan. Och ska göra. Inte för ofta såklart. Vi tvättar sönder våra vanliga kläder mer än vi sliter ut dem genom användning skulle jag tro. Fast dunprylarna vill man ju vara lite extra rädd om och de behöver inte direkt tvättas varje vecka.
Ibland verkar det som om det här med tvätt av dunprodukter är en grym vetenskap omhuldad av alla möjliga och omöjliga idéer om hur det ska gå till. Fast egentligen kan man sammanfatta det väldigt enkelt; tvätta försiktigt och torka ordentligt, men försiktigt.
Enkelt alltså 😉

Men visst är det lite pyssligare än att tvätta till exempel vanliga kläder och ibland kan säcken eller plagget ha kostat några kronor mer så lite extra försiktig bör och vill man nog vara. Är det extrema lättviktsprylar får man vara ytterligare lite försiktigare.

Köp Nikwax duntvättmedel hos Amazon (affiliatelänk)

Nikwash Down Wash duntvättmedel
Nikwash Down Wash duntvättmedel

Till att börja med kan det vara idé att försöka undvika att smutsa ner dunprylarna. När det gäller en dunjacka har man som regel kläder under och troligtvis har man den mest som värmeplagg så den blir inte skitig så snabbt. Och en del löst smuts kan räcka med att torka av med en fuktig trasa. Gäller det en dunsovsäck så kan tricksen vara att sova i underställ och/eller sovsäckslakan.

Men när säcken börjar kännas smutsig eller tunn är det definitivt dags för tvätt. Smutsigt dun ger sämre loft och därmed mindre isolering. Rent och spänstigt dun ger bättre loft och bättre isolerande förmåga. Och bra dun håller länge och tål många tvättar. Det går bra att tvätta både för hand eller i maskin. För hand är inga konstigheter, tvätta på skapligt låg temperatur, 30-40°C gärna i stor balja eller badkar. Och använd ett snällt tvättmedel, det finns speciella duntvättmedel som inte lämnar några spår kvar i dunet. Exempel på bra tvättmedel är t.ex. Fibretec Down Wash, Nikwax Downwash och Atko Sportwash.

Massera in tvättmedlet försiktigt, var rädd om dunet. Skölj sedan ordentligt ett par gånger med rent vatten så att allt tvättmedel och all smuts försvinner. Tvättar du i tvättmaskin är en frontmatad maskin att föredra. I de toppmatade är det som regel större chans att nånting fastnar och det vill man inte. Vänd säcken utochin och kör på handtvättsprogram utan centrifugering. Både vid handtvätt och maskintvätt gäller det att vara aktsam, blött dun är tungt och är det en dunprodukt i lättviktsklassen är det förmodligen extra tunt och känsligt tyg/väv. Lyft under dunet och inte i en ände.

När tvättandet är klart ser inte dunjackan eller sovsäcken särskilt stöddigt ut. En blöt klump som man knappt tror ska kunna återfå sin ursprungliga form alls.

Torka noga

Efter tvätten kommer det som är lite kritiskt eller i alla fall extra viktigt när det gäller dun och det är att få allt dun helt torrt. Börja med att pressa ur så mycket vatten som går med händerna, vrid inte. Det är lika bra att att påbörja torkningen med en gång så att inte dunet hinner klumpa ihop sig. Allra bästa att stoppa in dunjackan/duntäcket/dunsovsäcken i en stor torktumlare och köra på låg temperatur, ju större desto bättre. Med en stor torktumlare kan dunjackan/dunsovsäcken falla från toppen och ner vilket är bra och ger en snabbare torkning. Men det går alldeles utmärkt i en vanliga mindre hemmatorktumlare också. Ta ut jackan ofta och fluffa till med händerna, kanske en gång i halvtimmen. Det kommer ta tid att få allt dun torrt. Kom ihåg att allt ska vara riktigt torrt, det ska inte finnas några dunklumpar kvar alls. Ibland föreslås att man ska ha ett par tennisbollar eller liknande i maskinen under torktumlandet, men det ska man vara lite försiktig med, förvisso kan de hjälpa till så att torkningen går lite snabbare men risken är stor att de tunga bollarna slår sönder dunet och minskar spänsten och därmed loftet och den isolerande förmågan. Bättre att ta ut och skaka/lufta/fluffa oftare. Ett par lättare bollar typ innebandybollar kan dock funka lite bättre än tennisbollar.

Utan torktumlare går också fint

Och det går att torka utan torktumlare också, så gjorde man ju innan det fanns torktumlare. När vår torktumlare la av för tiotalet år sedan valde vi att inte skaffa en ny. Torktumling sliter rätt så hårt på det som torkas och det känns bara onödigt. När vi torkar dunprylar har vi låtit de hänga så luftigt det går och sen går vi och fluffar till dem då och då och ibland får de hänga på en handukstork. Funkar alldeles utmärkt, det tar en stund, men vem tusan har bråttom 🙂
Brukar väga plagget eller säcken innan tvätt. Sen när det verkar torrt kan man väga igen, det ska INTE väga mer än innan tvätt. Torkskåp och torkrum fungerar såklart alldeles utmärkt också.

Efter tvätt och tork känns allt som nytt igen och håller för många goa varma nätter.

Försiktig tvätt och tork funkar såklart på alla andra plagg också som man inte vill slita ut onödigt snabbt. Tvätta sällan, tvätta och torka försiktigt är nog en bra plan om du vill att dina kläder, säckar, täcken med mera ska hålla längre.

Kolla efter prylar för Materialvård hos Outdoorexperten.

Tvätt och rengöring hos Outnorth

Köp duntvättmedel hos Amazon

Nytvättad dunsovsäck. Inte så stöddig.
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

5 svar på ”Tvätta dunjacka och dunsovsäck”

 1. Tvättade ett tunt vitt sommarduntäcke häromdagen: Märkt fintvätt 60º,
  tumlas 60º/7Kg.
  Tillgänglig tumlare har ingen tempmärkning, endast 3 alternativ: extra torrt,
  skåptorrt och stryktorrt, valde extra torrt, kanske närmar sig 60º.
  Läste om bollarna och finner det troligt att de hårda tunga tennisbollarna slår sönder dunet och skaffade därför 6 st innebandybollar enligt rekommendation ovan.
  Vad hände: Samtliga bollar smälte till hårda oigenkännliga plastklumpar, som dock inte klibbat fast.
  Men torrt och fluffigt blev det.
  Tacksam för bättre förslag än tennis- och innebandybollar vid torktumling av dunprodukter

  Svara
  • Blev nyfiken på hur mycket värme innebandybollar tål. Köpte några på Biltema och la i ugnen, upp till 100 grader (enligt en okalibrerad digital ugnstermometer) hände i princip ingenting, möjligtvis lite mjukare. Men runt 110 grader började de sjunka ihop efter ett tag i ugnen. Så man ska nog upp runt och över 100 grader för att de ska klumpa ihop sig. Sen finns det säkerligen en mängd varianter även på innebandybollar kan jag tro 🙂

   Svara
 2. Tack för bra sida! Har man en liten torktumlare kan det vara svårt att få klumpfritt, jag fick dock en snilleblixt som funkade skitbra! Har man fått klumpar så kan man smiska dem (väldigt milt!) med en flugsmällare. Nu har jag smiskat igenom min jacka och vågar nog säga att den aldrig varit bättre.

  Svara

Lämna ett svar