Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Stefans SOF-bygge en grönlandskajak

Inspirerad av vackra kajaker i trä som Erik och Henrik byggt och andra fina hembyggen jag kunnat se på Stockenträffen på Orust så var jag klart sugen på att själv bygga. Det första jag kom att tillverka blev dock ett mindre projekt, en grönlandspaddel, denna gjorde jag vintern 2002/2003.

Jag hade redan förstått att en grönlandspaddel krävde en annan paddlingsteknik än den jag var van ifrån min gamla europeiska paddel. Så snart det gick att paddla hemma i Stångån började jag att paddla med min nya paddel. För att lära mig mer så läste jag en hel del på webben och såg även lite filmer från Grönland, bland annat Amfibiemanden. Det tog mig ett par mils paddlande med min nya grönlandspaddel innan jag tyckte att det fungerade. Redan innan hade jag dock förstått att detta var grejen!

stefans-sof_040817_sittbrunn

Eskimåer har nyttjat kajaker och överlevt tack vare dem i årtusenden. Det är klart att det finns mycket att lära. Jag insåg snart att ett grönländskt SOF-bygge (Skin On Frame, Duk på ramverk) skulle passa mig perfekt.

Följande fick mig att välja ett SOF-bygge:
– Byggt enligt tusenåriga erfarenheter- Byggt utifrån mina personliga mått- Möjligt att ta bygget “och dess kostnader“ i långsamt tempo, steg för steg. Det finns flera som anordnar kurser men då genomför man allt på en eller ett par veckor i streck.
– Kräver inte en speciell bygglokal, inget slipande av epoxi och jag skulle kunna nyttja garaget som jag delar med mina grannar.

Förutom garaget så deltar jag på tisdagkvällar i en ”träkurs”, en studiecirkel där vi är ett gäng som snickrar i en liten slöjdsal på en skola här i Linköping. Här ryms dock inte hela kajaken utan slöjdsalen kommer jag att nyttja för tillverkning av mindre delar och jiggar etc.
Efter att ha berättat om mina planer för mina kompisar så har jag fått ett perfekt erbjudande. Jag kommer att få nyttja mina goda vänner Nicke och Therese’s garage. Väldans bra!

För att få koll på hur det hela ska gå till så har jag köpt boken ”Building the Greenland kayak” av Christopher Cunningham, kollat webben (bl.a. QajaqUsa), spanat på några fina byggen på senaste Stockenträffen samt varit i kontakt med östergötlands Hemslöjdsförening (som har några ungdomar som håller på och bygger).
Jag kommer att bygga en kajak anpassad för roll-övningar. Jag har redan kajak, en North Shore Buccaneer. Så det är ingen brådska att bli klar och en rolling-kajak skall bli ett kul komplement till Buccisen som funkar perfekt för turer. Visst vore det kul om den är klar till nästa sommar men vi får se. Som sagt så kan jag ta det hela stegvis och skulle jag av någon anledning tröttna så går det lätt att lägga åt sidan.
Jag är övertygad om att Cunninghams bok kan guida mig till ett bra bygge och jag ska göra så gott jag kan men någon gång ska det ju bli klart… 😉

Stefan Jonsson

– nästa sida

Lämna ett svar