Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Paddelhandskar – inte vill man frysa om händerna

Tio minusgrader, sol och svag medvind. Grymt väder. 2012
Tio minusgrader, sol och svag medvind. Grymt väder. Misterhult skärgård, 1:a advent 2012.

Ett par bra paddelhandskar är skönt när det är lite svalare i vattnet/luften. I stora drag kan man nog dela in paddelhandskar i två grupper; sådana som man fäster på paddeln; Pogisar, och vanliga handskar/vantar. Båda grupperna finns såklart i mängder av varianter.

Vilka handskar ska man ha och vilka är bäst?
Som de flesta andra frågor nästan helt omöjlig att svara på. Till att börja med kanske man nöjer sig med sina vanliga fingerhandskar och drar ett par större diskhandskar utanpå. Sen beror det väldigt mycket på hur frusen man är i allmänhet, och om händerna i synnerhet. En del paddlar runt med bara händer i minusgrader och blåst medan andra tar på både neoprenfingerhandskar och pogisar när det går under tio plusgrader och är vindstilla.

Tunna pogisar skyddar bra mot vind och sol
Ett par korta pogisar kan man nästan alltid låta hänga med i kajaken. En riktigt tokvarm sommardag kan de skydda händerna mot för mycket sol och saltstänk. Gör att händerna håller sig fräscha och inte torkar ut under längre paddelturer. Under den svalare årstiden kan det räcka med enbart de tunna pogisarna för att skydda mot vinden. Gött att kunna vara barhänt under och kunna ha en bra paddelkänsla,  möjligheten att ta ut händerna och manövrera kameror, telefon eller bara plocka ut godiset ur flytvästfickan.

Neoprenvantar & neoprenhandskar
Precis som på landbacken blir det varmare i ett par tumvantar än i ett par fingervantar. Fingervantarna  gör det dock betydligt enklare att hantera både påsättning av kapell, fotograferande, greppande om däckslinor osv osv.  Det finns allt från riktigt tunna neoprenhandskar till riktigt tjocka dito. Precis som med mycket annat kommer man kanske på att det ”behövs” ett par olika i blandade tjocklekar för att passa olika väder, vindar och årstider.

Sök efter neoprenhandskar på Amazon

Gott med torra handskar, ta med ett par extra
När handskarna plockas ur den varma garderoben hemma eller ur den varma bilen är de jättesköna men efter en väbehövlig fika ute på en av öarna i minusgrader när på-land-handskarna byts mot de blöta kajakhandskarna igen, är de sistnämnda inte lika goa längre. Med ett par extra torra och någorlunda varma handskar med i packningen blir efter fika/läger/lunch-paddlingen även go från start. Det kan ta riktigt lång tid att paddla upp värmen i ett par nedkylda fingrar. Man kan även försöka hålla sina handskar varma genom att ha de nära kroppen; innanför flytvästen, innanför dubbelmidjan osv.

Värm handskarna med termosvatten
Har man inte med extrahandskar kan man snabbvärma sina handskar genom att hälla termosvatten i dem. Hjälper riktigt bra. Fast jag föredrar själv ett par extra, torra handskar, det är ännu goare.

Oavsett om man använder speciella kajakhandskar eller vanliga handskar kommer man troligtvis inse att även om handskarna är vattentäta kommer de nästan alltid att bli blöta inuti hur man än bär sig åt, speciellt om man är ute en lite längre runda eller om det skvätter lite, och svettas gör man kanske också.

Men pogisar är i de flesta fall det som är varmast, för de flesta. En del verkar tror att man sitter fast i paddeln med pogisar. Det gör man inte! Det är pogisarna som sitter fast och det är väldigt lätt att få ur händerna. Däremot kan en del, lite för smala, pogisar vara lite joxiga att komma i. Är  de både smala och långa får man ta hjälp av tänder, medpaddlare och andra trix 🙂

Pogisar i nylon eller annat tunt tyg skyddar bra mot vind men värmer inte mycket. Pogisar i neopren värmer mycket bra, jag har använt mina neoprenpogisar ner till minus 10-15. Viktigt med Pogisar tycker jag är att de är tillräckligt vida i skaftet så att de är lätta att få på och av. Vidare är det bra om de är tillräckligt långa så de går upp en bit på ärmen, annars rinner det in vatten den vägen och kyler ner. Sen är det ett extra plus om de går att snurra upp och fästa på paddeln när/om de inte skall användas på en liten stund.

Från vänster; i neopren, alldeles för korta (ganska vanligt) för att vara bra, denna modell för smal från början men är breddad med isydda tygkilar | Den mellersta är av ganska tjock neopren, varm och skön och även tillräckligt lång och bred, från OrustKajak, denna modell har även en liten bit kardborre som gör att man lätt kan rulla upp och fästa den runt paddeln.| Längst till höger är av nylon från Hiko (tror jag), bra som vindskydd och med ett par tunnare neoprenhandskar under klarar man sig länge.

Korta Pogisar
Korta Pogisar

Med ett par tunna pogisar, för vår del har det varit de korta från padler.dk de senaste 7-8 åren, och sen en lagom uppsättning med neoprenfingerhandskar klarar man de flesta tänkbara väderförhållanden. Tjocka neoprenpogisar använder vi bara när det är kallare än minus fem grader ungefär. En annan sak att tänka på med tjockare pogisar, ja, till viss del även tunnare, är att de inte skaver. En del är lite för tajta och har sömmarna lite dumt och det är inget kul om man vill paddla några timmar.

En nackdel med Pogisar är just att de sitter fast på paddeln, om man skulle trilla i tar man händerna ur pogisarna och är helt oskyddad om man inte har några andra handskar inuti. Är det svalt i vattnet kyls händerna av mycket snabbt så använder man pogisar är det vettigt att ha neoprenhandskar under eller i alla fall mycket lättillgängliga.  Sen är det ju så att har man pogisar utan nåt under så är händerna bara när man pysslar och donar innan man ska i/ur kajaken; sätta på kapellet osv.. är det kallt ute blir man snabbt avkyld. En annan nackdel med att pogisarna sitter fast är att man inte kan flytta händerna längs med paddeln utan att ta ut dem, att flytta händerna längs med paddeln används kanske framförallt med grönlandspaddel men kan vara användbart även med euro och vingpaddel.

Vad använder vi nu?
De handskar vi använder, och har använt, mest de senaste 8-10 åren är:

 • tunna neoprenfingerhandskar från Langer
 • korta Pogisar från Padler
 • mellantjocka neoprenhandskar från Hiko (Slim)
 • Tjockar neoprenhandskar från Chotas.
 • Tjockare neoprenpogisar har jag ett par från gamla OrustKajak som jag fortfarande tycker är bra. Pia har ett par från Padler.dk som inte är så tjocka men ändå klart vettiga.

SnapDragon gör annars bra vinterpogisar även om de kunde fått vara liite längre. Skulle vi komplettera handsksamlingen är det kanske ett par neoprenvantar av tumtyp, som NRS Toaster eller motsvarande.

Måste man ha speciella paddelhandskar?
Nej, måste, ska & bör vill vi givetvis undvika 🙂 I fiskebutiker, på Biltema, Byggmax, på XXL, i båtaffärer, cykelaffärer m.m. kan man ibland hitta massa bra och vettiga handskar som kan passa kanon för paddling. Men tänk på att ett bra grepp (bra yta) och en bra känsla (inte alltför tjocka) handskar/vantar nog är modellen.

Köp paddelkläder hos Outdoorexperten

Svala handskar, tur vi inte började paddla så tidigt
Svalkande neoprenhandskar 🙂

Kort om handskar vi använder eller använt:

 • Neoprenhandskar av märket Langer. De är mycket tunna och följsamma, perfekt känsla oavsett paddel. Och man kan sätta på kapell och fixa och dona med dem på. För min del funkar dessa ner till ett fåtal minusgrader, beror såklart på hur mycket det blåser oxå. Dessa är även mycket sköna på vår och höst och även under blåsiga sommardagar.
 • Vi använder även Hiko Slim Gloves ganska mycket, lite tjockare än Langer och lite mer hållbara. Väldigt sköna.
 • Hiko fingervantar med förböjda fingrar använde jag tidigare, de första turerna var det lite läskigt med de förböjda fingarna; jag fick nästan kramp i händerna, men efterhand blev neoprenet mjukare och handskarna skönare. Dessa är lite varmare än Langerhandskarna.
 • NRS Tumvantar. Dessa värmer klart bättre än fingerhandskarna, dock så är de inte lika sköna och ger inte lika bra grepp/känsla. Och det är krångligt att få på ett välspänt neoprenkapell med dessa på och detsamma gäller när fikaluckan ska öppnas bakom ryggen 😉 Höll värmen för mig ner till 5-10 minus.
 • Chotas fingerhandskar, dessa har vi nog haft i tio år. Rejält varma och med suveränt grepp om paddeln. Bland de varmaste fingerhandskarna jag använt.
 • Vi använde ett tag ett par Hiko-vantar med öppen handflata. Tanken är nog att man ska få lite extra känsla för paddeln på det viset. Men vi blev aldrig särskilt imponerade av dem, tanken är ju annars ganska god.
 • Orust Kajak neoprenpogis – togs fram av gamla Orust Kajak. Långa och vida. Lätta att komma i och grymt varma. Dessutom en kardborreflärp så de kunde snurras upp och fästas runt paddeln. Grymma. Kunde varit lite kortare och kanske ha lite mer blankt neopren på framsidan för mindre isbildning.
 • Tunntunna nylonpogisar – nog den vanligaste sortens pogisar. Tar ingen plats att ha med och skyddar bra mot vind/sol. Ofta lite onödigt långa och vi gillar inte riktigt att de hela tiden ligger mot handen. Bättre med lite kortare och med uppstyvning.
 • Korta pogisar från padler.dk. Favoriten helt klart. Korta gör att  är lätta att komma i, lite uppstyvade gör att de inte ligger mot. Korta gör at de inte skyddar så mycket från sidan.

Kommentarer är stängda.