Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Äkta vara

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Äkta vara av Mats-Eric Nilsson

Efter att vi läst Mats-Eric Nilssons första bok Den hemlige kocken började vi fundera ännu mer på vad vi stoppar i oss. Och jo, jag vet att alla e-nummer inte är farliga och att den hel del behövs och så vidare. Men i vilket fall som helst så tror jag de flesta (utom en del i livsmedelsindustrin) är eniga om att det produceras, säljs, konsumeras och äts en skaplig mängd med riktig dyngmat i alla fall.

Den hemliga kocken fick i alla fall upp ögonen på många. För vår egen del har det inneburit att vi numera baka allt bröd själva, utom knäckebröd, men vi har fuskat ett par tre gånger sen november för drygt ett halvår sen. Och förutom brödet så tittar vi både en & två gånger på innehållsförteckningen på maten vi köper. Nu köper vi så lite färdiga produkter som möjligt men även i saker som man tror är ”riktiga” lyckas det ändå smyga sig in konstigheter. Och detsamma lär nog gälla när man äter ute på restaurang där vi kanske tror att de lagar maten från grunden… Så är det nog inte på långa vägar.

Äkta vara – Guiden till oförfalskad mat är  Mats-Eric Nilsson andra bok och här går han igenom varugrupp för varugrupp och funderar på vad man bör tänka och fundera på samt vad som finns att välja på om man vill ha i sig lite mer ”naturlig” och mindre kemisk mat.

Inte lika omvälvande som den hemliga kocken, men mer användbar i den vardagliga jakten på riktig mat.

Mats-Eric Nilsson är till vardags journalist på DN och har ingen utbildning inom livsmedel, men man kan ju ha kloka åsikter, synpunkter och intresse och förmedla dessa vidare ändå…

Vi var och lyssnade på ett föredrag med honom i våras och det var riktigt bra. Han berättade bland annat att han haft svårt att få någon att ge ut hans första bok, förlagen ville hellre ge ut kokböcker. Men till slut nappade visst Ordfront och gav ut den i liten upplaga (har för mig han sa 5000 ex). Nu hade den visst sålt i mer än 150000 exemplar.

På sajten www.aktavara.org kan man forsätta jakten på riktig mat eller bara följa författarens och hans kompanjoner i bloggform eller spana i olika livsmedelsguider, t.ex. E-nummer-guiden.

Boken har ISBN-nummer 9789170373916.

Nu ska man såklart inte stirra sig helt blind på enbart e-nummer och tillsatser, men jag tycker det är klart intressant och tycker att man kan se det där med tillsatser och sånt på (minst) två olika sätt; dels att man/vi/de inte är helt klara på hur nyttiga eller onyttiga de olika tillsatserna är och även om de är toknyttiga var för sig i små mängder så kanske större mängder och/eller kombinationen av olika kan ge väl spännande effekter?! Men det vet vi ju inte förrän sen. Den andra aspekten är att man bli lurad; man tror att man köper en viss produkt, men i själva verket är det mer konstiga ämnen och ersättningsämnen… och då betalar man ju för nåt som inte var som det var/är tänkt. Oftast är ju äkta och riktiga ingrediesner dyrare än tillsatserna…

2 svar på ”Äkta vara”

Lämna ett svar