Köksutrustning – laga mat och äta ute

Vad som behövs för att tilllaga och äta beror som så mycket annat på alla möjliga saker. Förutom friluftskök som vi skrivit om här behövs lite eller mycket attiraljer till.

Hur mycket man tror sig behöva kan variera mycket som det mesta annat.

Ett exempel på minimal köks- och ätauteutrustning har en kompis som paddlat mer och längre än de flesta andra som ofta nöjde sig med kniv, träslevsliknande mojäng, liten skärbräda och en (1) liten titankastrull. Funkade för att laga och äta. Träsleven fungerade både som smörkniv, slickepott, röraruntslev osv och kastrullen som tallrik. Enkelt och effektivt och funkade under många år och på upp till drygt månadslånga paddlingar. Total vikt på nåt halvkilo kanske.

I andra änden kan man såklart ta med dubbla eller trippla kök eller kanske tvålågiga köksalternativ, ett par knivar, djupa och platta tallrika, dessertskålar, salladskålar, ett par skärbrädor, stekpannor, olika bestick, vispar, stekhällar, batteridrivna köksprylar, bakugnar, grillar osv. Var och en tar såklart det som de gillar och förhoppningsvis använder. Totalvikt på 10-20 kilo och volym som tar en halv kajak är kanske inte jättevanligt men det förekommer definitivt.

Vi har nästan alltid med oss relativt lite köks- och ätprylar enligt nedan.

Två grytor, oftast en knappt tvåliters och en enochenhalvliters, däri ligger även Tage/tamoj samt lite kryddor, tändare samt tändstickor. Är vi ute själva eller vill packa lätt har vi ett kit med en (eller två) enlitersgrytor med mindre tage/tamoj och mindre kryddförpackningar. Vi har oftast minst en gryta med fastna-inte-så-lätt-beläggning för att kunna steka lättare eller i alla fall diska lättare 🙂 Till det ofta(st) en lätt titangryta. Då och då får en stekpanna följa med på våra utflykter.

För att käka och tillaga har vi som regel med oss en klassisk tallrikslåda eller matlåda, där lock och botten fungerar som, varsin tallrik. I lådan har vi en hopfällbar kniv (just nu Opinel), två sporkar/gedar, en träslev/spatel, halv disksvamp, kniv (för smör typ), liten mini-slickepott, liten behållare med diskmedel, en liten visp, en pytteliten diskhandduk och en liten skärbräda. Utöver detta har vi varsin mugg att dricka ur. Inte ultralätt men inte heller ultratungt. Räcker långt för oss och troligen de flesta bruk om man inte vill fylla ut för mycket.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera