Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Paddelkläder

Paddelkläder för sommar kan vara linne, långärmad tröja, jacka och shorts. Då klarar man de flesta väder
Sommarklädsel för paddling kan vara linne, långärmad tröja, jacka och shorts. Då klarar man de flesta väder

Paddelkläder är oftast lämpligt. Nakenpaddling kanske blir en ny fluga fast kanske inte ändå;)

Nåt vill man för det mesta ha på sig när man paddlar i alla fall i större sällskap! 🙂 vad, och hur mycket beror på alla möjliga saker tycke, smak, årstid, temperatur, typ av paddling, paddelkompisar osv. Och det här med kläder kan, som det mesta annat bli, hur krångligt som helst. Till att börja med går det givetvis alldeles utmärkt att göra som Cajsa Warg ”man tager vad man haver”.

Shorts & t-shirt
Är det varmt så är det nästan alltid skönt med bara ben i den varma sittbrunnen. Här funkar det mesta. Snabbtorkande tunna badshorts, surfshorts eller andra liknande. Rätt skönt om de är lite länge tycker vi så man undviker eventuellt skav mot sitsens framkant. Har man liten sittbrunn där knän/lår alltid/oftast ligger mot kant/knästöd kan det också vara skönt med nåt mellan beroende på hur mjukt, välslipat eller vadderat där är. Det finns speciella paddelshorts med tunn innerbyxa i neopren som vi använder en del del, då blir man inte kall trots lite fukt och så slipper man se ut som en porrfilmsskådis i tights när man lämnar sittbrunnen 🙂 nackdelen med neopreninnerbyxa är att det kan bli lite neoprensvampigt om det är riktigt varmt så ett par tunna utan innerbyxa kan gott alltid få vara med.

På överkroppen fungerar linne eller t-shirt med kort eller långa armar. Normalt förespråkas sällan bomull som paddelkläder men är det riktigt varmt kan det vara skönt med en fuktig eller blöt bomullstshirt som svalkar. Men annars funkar det mesta när det är varmt, vi har dock nästan alltid ull eller i nödfall syntet. En keps eller hatt är inte fel för att ge skallen lite skugga. Tänk på att keps eller annan huvudbonad sitter kvar även när det blåser lite, kass att behöva ta av den så fort det börjar blåsa.

På fötterna lämpligen sandaler, gummitofflor (foppatofflor) eller flipflops. Har man tåliga härdade hälar och bekväma fotstöd (pedaler/keepers) är barfota riktigt skönt (så länge man inte ska trampa på taggiga stenar eller glas vid i/urgång). Finns även en del ”vanliga” skor för våtbruk. Rätt vettig lösning det med, ofta mer promenadvänliga jämfört med sandaler & flipflops & paddelskor och det är inte fel om bara ett par skodon ska med.

Tights fungerar såklart oxå, finns i blandande plastmaterial men som sagt så är det ju så osnyggt så det är nog snart förbjudet att lämna sittbrunnen 😉 Bra för de som väljer att inte lämna sittbrunnen alltså 🙂

Skydda ögonen
Solglasögon, har man väl ofta ett par hemma som funkar utmärkt. En rem i dem kan vara vettigt så de inte sjunker om de tappas. Polariserande solglasögon är skönt på vattnet men inget måste. Och tänk på att bara för att man köpt alldeles för kostsamma solglasögon så måste man inte ha dem på sig alltid 🙂 inte heller i pannan eller hängande i tröjan, det var kanske fräckt på ett köpcentrum i början av åttiotalet men nu har det gått några år. När det gäller solglasögon för UV-skyddets del räcker det med ett par lågpris i plast. Plasten tar ofta UV-strålarna bättre än ett par lågpris i glas.

Handskar för vind- och solskydd
Handskar behövs sällan när det är varmt för att hålla värmen men däremot kan det vara behövligt för att skydda mot solen. Ett par tunna handskar eller ett par lätta pogisar är inte fel att ha med. Ju kallare det är och ju känsligare man är för kyla byter man mot tjockare neoprenhandskar, tjockare pogisar osv.

Neoprenklädsel & Rashguard – luktaillakläder 😉
Neopren är jättebra om man snabbt vill lukta illa och tycker om att tvätta kläder ofta. Våtdräkter i neopren finns det mängder av varianter av. Både tjocka rejäla och riktigt tunna neoprenmaterial. Tjockare neopren värmer bra och kan vara vettigt för t.ex. mer actionpaddling så som forspaddling, vågbus och lek. Inte särskilt bekvämt för turpaddling, blir för fuktigt och läskigt och är det tjockt blir man lite mindre rörlig. Tjockare neopren ger visst stötskydd vid busig paddling. Tunnare neoprenliknande material har blivit populärt på sistone, finns massor av varianter. För vår del känns de klar vettigast för svett- och/eller actionpaddlingpaddling kortare stunder. Kanske surfski, motionspaddling i svalare väder osv. Och så får man nog tvätta eller skölja direkt när man kommer hem. Neoprenklädsel som paddelkläder får nog ses som en nödlösning för de flesta, en vettig torrdräkt är oftast skönare, mer bekvämt och bättre för de flesta i de allra flesta fall.

Jacka + byxa
Jacka och byxa är en smidig lösning som fungerar till mycket. Även sommartid är det skönt med en jacka, det kan ju faktiskt komma lite regn. En del har bara med en jacka ut som fungerar som både pålandjacka och paddeljacka medan andra har tunn paddeljacka, tjock paddeljacka och ett par jackor för landbruk. En tunn paddeljacka där ärmarna går att dra upp gillar vi själva mycket. En vanlig regnjacka/skaljacka kan göras lite tätare i armarna med hjälp av t.ex. handledsvärmare i neropren. Vissa kombinationer av jacka+byxa blir helt torr genom snillrika system för att hålla ihop delarna i midjan. Ett par hängslebyxor med hela fötter är ett par byxor som fungerar till mycket.

Paddeldräkt
Ofta tunnare hela dräkter i tyg eller tyg&neoprenkombo. Sällan helt torra, ofta enklare tätningar i hals och/eller handleder. Vettigt alternativ för paddling i många fall. Förväxla dock inte med torrdräkt där innehållet är helt torrt. Vi har haft Kokatats paddeldräkter i ganska många år, de har hela fötter och latexmuddar i armarna men är inte helt täta i halsen, en riktigt bra kombination tycker vi.

Torrdräkt
I vår värld är en torrdräkt en hel dräkt eller en tvådelad med riktigt tät koppling med rejäl dragkedja. Jacka + byxa är inte en torrdräkt även om det finns en del kombinationer som håller helt tätt.

De bästa torrdräkterna har rejäla men ändå rimligt smidiga dragkedjor som håller tätt på riktigt. Helst vill nog de flesta ha hela sockar i samma fuktutsläppande material som dräkten. I hals och handleder har man helt täta muddar i neopren eller latexmaterial. Vi gillar latex bäst, enklast att hålla rent, neopren har en förmåga att lukta för jävligt när man svettats i det ett tag.

Sen finns det såklart varianter. Prova ut paddelkläder som passar just dig. En del vill gärna säga att såhär måste, ska, bör, du klä dig men så är det ju inte 🙂

Klä sig efter vattentemperaturen
Ofta sägs det att det är vettigt att klä sig efter vattentemperaturen. Och det är såklart smart säkerhetstänk med paddelkläder så man kan ligga i ett tag om man druttar omkull. Men man måste ju då ha med tidsaspekten med, hur länge ska man kunna ligga i vattnet? Att på vintern klä sig i dubbla tjocka underställ och torrdräkt ytterst gör förvisso att man överlever längre i vattnet men troligtvis kommer man inte orka eller tycka det är kul att paddla så länge då, kommer bli överhettad så fort farten överstiger 1km per timme. Ska du klä dig efter vattentemperaturen får även tiden vara med i beräkningen, det är jättestor skillnad på att ligga i en minut eller 30 eller kanske två timmar som det eventuellt tar innan räddning…

Oavsett klädsel så kan man drabbas av gasp-reflex när huvudet utsätts för kallt vatten:

Dessutom kan snabb nedsänkning i kallt vatten utlösa en ”flämtreflex” (”gasp reflex”), åtföljd av okontrollerbar hyperventilation och takykardi. Denna ”köldchocksreflex” kan leda till uttalad alkalos, risk för kramper, aspiration och ventrikelflimmer. Hos vissa personer kan denna reflex delvis tränas bort genom upprepad exponering för kallt vatten.

Att det delvis går att träna bort låter lovande. Ut och bada mera!

Kläder går att handla hos t.ex. Outnorth & Outdoorexperten.

Lämna ett svar