Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kajakskor – på fötterna – Paddelskor – Paddelstövlar – sandaler m.m.

keen-clearwater-cnx

Vår paddelskosamling innehåller just nu:

Vad man vill ha på fötterna när man paddlar är väldigt individuellt,och beror oftast på hur varmt/kallt det är i vattnet. Men jag tycker i alla fall det är skönt att ha något på fötterna speciellt vid i och ur-stigning. Det är lätt att trampa på något vasst eller halt, t.ex. stenar, snäckor, krossat glas eller annat skräp. Bra grepp på blöta hällar och stenar är definitiv ett plus.

Sandaler och liknande finns det mängder av. De flesta torkar kvickt och vattnet rinner ut fort. Perfekta om det är rimligt varmt i vattnet. De finns i många olika material. För att torka snabbt är det bra med snabbtorkande material och kanske smalare remmar och mindre tyg. Några populära märken är Keen, Teva, Chaco.

Holey soles - hålskor

Hålskor, något år innan det blev hysteriskt populärt med hålskor (Crocs, HoleySoles, Foppatofflan) började jag använda det för kajakbruk, ja jag hade dem faktisk till det mesta. Men vad är så bra med dessa då undrar en del. Förutom att det är väldigt vackra 😉 torkar de superfort, ger bra grepp på de mesta underlag, väger knappt nånting och luktar inte heller. Dessutom flyter de och är perfekta att använda som ”rundningsbojar” enligt internationell instruktörexpertis. Dessutom finns de ju i många fina färger, får bara hoppas de inte försvinner helt från marknaden nu när de inte är ”moderna” längre. Har haft problem att hitta hålskor i lagom storlek senaste åren så nu är det mest sandaler som sommarskor. Spana efter Crocs hos Amazon!

Vibram FiveFingers, tåskor

Tåskor. Har även provat Tåskor (FiveFingers)) från Vibram litegrann under ett par år. Och de ser ju fräcka ut, men de blir sunkiga rätt fort måste jag säga, och det är väldigt lätt att få skav om (när) det dyker in några små grus eller saltkorn korn här och var. Tåskorna är nog klart bäst när man använder de antingen torrt eller blött. För paddling när man är blöt och sen vill gå i sanden är de sådär. Lätt att få skav av både salt, sand och annat smått. Nu på senare år har tåskor och liknande blivit populära på grund av rådande låtsasbarfotalöpningflugan… Alltså för de som vill springa barfota men inte vågar och istället kör med tunna skor, gulligt 🙂

Salomon våtvandrarsko. Riktig sko som torkar snabbt
Salomon våtvandrarsko. Riktig sko som torkar snabbt

Sandalskor / våtskor, skor för vattenaktiviteter 🙂
Det finns en kategori skor som är väldigt luftiga, kan vara tänkt för vattenaktiviteter eller så kan de vara tänka för vandring med tillhörande vad. Kan vara mycket vettiga som paddelskor. Ofta har de mycket stora nätapartier (mesh) som gör att de torkar snabbt. Med såna här på fötterna blir det även en bra på-land-sko som pallar med lite längre promenader/vandringar osv. Kanske räcker att ha med ett par skor för både blöta och torra aktiviteter. Kombinerar man med en vattentät strumpa så. Swimrunskor är en annan kategori som kan fungera alldeles utmärkt.

Sen går det såklart att ha vilken gympadoja som helst när man paddlar. Det behöver givetvis inte vara så krångligt om man inte vill. Många löparskor har bra grepp även när de är blöta, speciellt om det är skor för terränglöpning, eller TrailRunning som det lite ängsligt kallas nuförtiden 🙂

Ovan skodon gäller när det hyfsat varmt, inga av dem isolerar till någon reda. Sommarskodon helt enkelt. Visst kan man dra några av dem utanpå torrdräkt och ha rejäla sockar i om man vill det, men det kanske inte heller är optimalt. Lätt att få sandkorn mellan sandal och dräkt och skava sönder dräkten.

När det är svalare använder de flesta andra prylar. Mukluks (långa mjuka paddelstövlar) är smidigt, då kan man kliva i/ur när det är lite djupt vatten utan att bli blöt om fötterna. Fungerar bra med både kortbyxor, torrdräkt och långbyxor. Några populära märken är Chotas, MEC, GUL, NSR, Hiko med flera.

Bland långa paddelstövlar har vi använt Chotas tunna under många år, liksom MEC’s variant som är en i princip identisk variant av Chotas. Nu har vi NSR-stövlar och även de fungerar bra. Neoprenstövlar är helt täta och fungerar som sagt med både byxor & torrdräkt. Jag tycker neopren direkt på kroppen blir sunkigt så strumpor i är att föredra. Finns olika rejäla varianter av stövlar, en del är mer strumplika och andra mer känglika. Kan vara skönt med rejäl skodel så kan man använda dem för öpromenader också men ju rejälare desto klumpigare såklart. Ska man ha dem för vinterbruk utanpå torrdräkten så är ett par storlekar större än man normalt har att föredra så man får plats med rejäla ullsockar inuti.

Är det inte jättekallt föredrar jag korta neoprenskor, våtskor, till torrdräkten. Då skyddar man torrdräktens fötter mot både kajak och strand, klippor, natur. Då kan torrdräkttyget på benens nederdel släppa ut fukt som vanligt och dessutom blir det inte så klumpigt som med höga stövlar. Här använder vi NRS Freestyle, även här i nån storlek större än i vanliga skor. De korta neoprenskorna kan man även använda som sommarskor, men som sagt, direkt på foten blir det i sumpigaste och mest illaluktande laget. Lite lagom tjock sula så de funkar för lite ödräll är bra. Korta Neoprenskor finns i mängder av varianter, vi har mest använt Chotas innan vi skaffade NRS. Sök efter Neoprenskor hos Amazon, kallas ofta även våtdräktskor.

Överdragsstövel
Ett alternativ som ganska många använder är en typ av överdragsstövel. Lundhags har/hade en variant som heter Coverboot. Det är en tunn nylonstövel med viss (ganska begränsad) förstärkning vid sulan. Dessa drar man över vanliga skor eller kängor och kan då gå i vattnet. Fungerar bra, men sulan slits ganska fort om man går mycket på land med dem. De är egentligen tänkta för vadningar vid fjällvandringar medn fungerar alltså helt okej som kajakstövlar också.

Att paddla i vanliga stövlar kan också gå bra, men trillar man i vattnet är det abslout ingen höjdare, ett par stövlar fyllda med vatten är mycket svåra att simma i, risken är stor att man sjunker som en sten.

Vet man med sig att man ska gå i/ur från en brygga eller på annat sätt kan ta sig i kajaken utan att blir blöt om fötterna fungerar vanliga skor eller kängor alldeles utmärkt.

Keen Clearwater CNX
Keen Clearwater CNX. Skön sandal som fungerar utmärkt som kajaksko

Kolla efter sandaler & skor hos hos Prisjakt

Sök efter Neoprenskor hos Amazon

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera