Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Grönlandspaddel

Limning av brädorna | En grov fiberslipskiva i vinkelslipen
Limning av brädorna | En grov fiberslipskiva i vinkelslipen
Full fart med vinkelslipen | Snart klar
Full fart med vinkelslipen | Snart klar

I våras (2002) var ett gäng från Malmö Kanotklubb med på några av Helsingborgskanotisternas turer. Björn Thomasson paddlade då med sin grönlandspaddel (pagaj). Till att börja med var jag mycket skeptisk, men Björn pratade sig varm för den typen av paddel vilket gjorde mig sugen att göra en egen.

En grönlandspaddel är smal, till och med mycket smal, den ser inte ut att kunna ge varken fart eller kraft men den fungerar faktiskt väldigt bra. På Björns hemsida kan du läsa mer om teorin bakom, hur man använder den och hur man gör sin egen. På Björn sida finns för övrigt massa annan information om paddling, kajakbygge, navigation med mera.

På denna sidan kan tänkte jag, lite kort, beskriva hur jag gjorde min grönlandspaddel / mina grönlandspaddlar.

Utgångsmaterialet för mitt bygge syns på bilden ovan; 1st 22x95mm vanlig granbräda (ytterpanel), 2st granlister (cirka 10x45mm) från 1 klyvd läkt 22x45mm (ytterpanel). Jag försökte få tag på hyfsat kvistfritt virke. I verktygsväg använde jag en vinkelslip med grov slipskiva, jag limmade med vanligt trälim, sen slipade jag massor både med finare skiva på vinkelslipen men även en hel del för hand 🙂 Istället för att slipa så pass mycket med vinkelslipen kunde en sticksåg gjort en hel del av grovjobbet.

Jag började med att slipa ytorna som jag sen skulle limma, gick över dem lite snabbt med sandpapper. Sen limmade jag på listerna på brädan och spände ihop dem med massa tvingar. limmet jag använde är vanligt bygglim för utomhusbruk.

När limmet torkat ritade jag upp paddeln. Paddelns mått anpassas efter de egna kropsmåtten. I vinkelslipen satte jag nu en grov fiberslipskiva (korn 24) och satte igång. Med en så pass grov skiva går det undan, det gäller att vara försiktig. Efter 30 minuter hade jag fått fram en väldigt grov paddel. Sen var det bara att fortsätta och slipa, rita och slipa vidare. Till slut har man en paddel med rätt form, då gick jag över till en fiberskiva med finare korn och till sist slipade jag för hand för att få någorlunda yta på paddeln.

När jag var någorlunda nöjd med ytan blötte jag den med vatten så att träfibrerna skulle resa sig, när det torkat slipade jag igen. Därefter la jag på kokt linolja som jag slipade in med våtslippapper till jag bedömde paddeln vara väl oljad och ytan kändes bra att hålla i.

Efter första paddelturen våtslipade jag paddeln med linolja igen.

Total kostnad för en grönlandspaddel om man gör den själv hamnar på cirka 50-100:- inkl. trä, lim, slippapper och linolja. Och det är ett mycket enkelt bygge som inte tar många timmar.

020727: Har än så länge bara paddlat några mil med paddeln men det känns lovande, ska fortsätta med den och försöka lära mig använda den på rätt sätt. Fungerar fint att rolla med och lukten av linolja är trevlig! Ska även göra en stormpaddel.

020802: Nu har jag paddlat lite drygt 100km med min grönlandspaddel och det fungerar bättre och bättre, jag tror jag börjar lära mig tekniken någorlunda. Har även gjort en stormpaddel och en ”rollpinne”. Har paddlat en del med stormpaddeln och det går hyfsat, men där har jag mycket kvar att lära innan jag har full koll på att paddla med ”glidande paddeltag”. Rollpinnen gjorde jag för att kunna ha att rolla med och det går, men det är inte helt enkelt.

031020: Efter drygt 2000 km med grönlandspaddel känns det fortfarande bra och det går bättre hela tiden. Har varit ute med dem i varierande sjö; allt från platt vatten till brytande vågor på 2-3 meter. Jag var lite skeptiskt till att surfa med den i lite högre sjö, men efter att ha sidsurfat (legat på ett högt stöd) i en 2,5meters brytande våg i säkert 100-200 meter insåg jag att paddeln funkar till det mesta 😉

081018: Nu har jag inte paddlat så mycket grönlandspaddel på ett par år. Jag köpte dock en grönlandspaddel i kolfiber och använde den ett par år, klart kool iochmed att det var så himla lätt. Senaste åren har jag använt vanliga paddlare mest hela tiden…

Har paddlat litegrann med en Alaskapaddel också, men än så länge är jag mer förtjust i grönlandspaddeln. Alaskapaddlar har nog flest fördelar i lite högre farter, medan jag upplever att grönlandspaddlarna har fördelar vid manövrar och rollar genom att de är symmetriska; man behöver aldrig bry sig om vilken sida man har fram/bak/upp eller ner.

Men jag ska prova mer med alaskapaddel så småningom.

Stormpaddel (180cm), vanlig paddel (220cm) och rollpinne (40cm) fotograferade på Harstena 2002-07-31
Stormpaddel (180cm), vanlig paddel (220cm) och rollpinne (40cm) fotograferade på Harstena 2002-07-31

Vill du läsa mer om grönlandspaddlar så rekommenderar jag Björn Thomassons hemsida.