Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dunkläder vid Paddling & friluftsliv – så himla skönt

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Dunfika på Tistlarna
Dunfika på Tistlarna i Göteborgs södra skärgård

Läste precis en fråga på utsidan, Dun eller konstfiber vid paddling

Där undras om man ska välja en dunsovsäck eller en syntetdito för paddelturer.

Och den frågan får jag också ibland. En del verkar rädda för att använda dunsovsäck eller andra dunprodukter vid paddling för att de tror att de ska bli blöta.

Min motfråga brukar då vara: Sover ni i vattnet? 😉 Och det verkar faktiskt inte ens de mest inbitna paddlarna göra…

Såklart man kan använda dunprodukter när man paddlar, de är ju till exempel:

 • lättare vid en given komforttemperatur
 • skönare
 • naturligare
 • tar mindre plats vid en given komforttemperatur
 • håller längre

Förvisso har en dunsovsäck lite högre inköpspris, men med tanke på fördelarna och att den dessutom håller längre så är det inget man behöver fästa sig särskilt mycket vid.

En nackdel med dunprodukter är (liksom med ulldito) att när man väl börjat går man inte så gärna tillbaka till syntetprodukterna igen 🙂

Men, kan man inte hålla sin sovsäck torr så har syntetsäckarna en fördel: de värmer även när de är blöta (mer hur skönt är det?). Fast med vattentäta packutrymmen på kajaken och/eller dubbla packsäckar så är det inte så svårt att hålla saker torra för det mesta.

Det är alltså inte mer komplicerat att använda dunprodukter vid paddling än vid andra aktiviteter, kanske snarare tvärtom.

Svårt att sköta dun?
En del tror att det är svårt att sköta om dunprodukter, men så värst avancerat är det verkligen inte. Visst bör man vädra prylarna efter användning, men det vill man såklart även med syntetprodukter, eller? Är det uppehåll och inte alltför fuktigt hänger man upp säcken utanför tältet. Är det fuktigt ute funkar det fint att fluffa upp den inne i tältet och har man rimlig ventilation blir man ganska snabbt av med eventuell fukt i/utanpå säcken.

När dunsovsäcken eller dunplagget ska tvättas ska man se till att det torkas ordentligt. Inte heller det är några konstigheter. Och så tvättar man kanske inte sin säck jätteofta direkt… Läs mer om tvätt av dunprylar.

Och så kommer vi väl alla ihåg reportagen om dun som plockas från levande fåglar. Det var verkligen ingen vacker syn. Men så länge man köper dun med hög kvalité så är det inte plockat från levande fågel. Dun av hög kvalitet trillar av fåglarna. Däremot fuldun/lågprisdun kan mycket väl vara plockat från levande fåglar.

Själva använder vi dunsovsäckar året om (sen 2005) & lätta dunjackor (sen 2010) när vi är ute och är lite sugna på både dunbyxor och dunsockar när det är svalare.

Vi har tidigare skrivit lite om sovsäckar här.

Bland de goaste och finaste dunprodukterna gör Western Mountaineering.

2 svar på ”Dunkläder vid Paddling & friluftsliv – så himla skönt”

 1. Håller helt med! Gick över till dunsäckar för ett par år sen! Mkt skönare att sova i + mkt lätt hålla torra vid paddling! å som du sa man sover ju inte i vattnet det ska man bada å paddla i 😉

  /Janne

  Svara
 2. Ju, jag använder dunsovsäckar från Western M. sen ca. 15 år, också dunjackor, ullkläder (Woolpower) i vinterfjällen- man vill inte har tillbacks denna syntetprylar…

  Svara

Lämna ett svar