Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fjälldräll

Fjällen är finfina och vi har de senaste åren börjat åka lite mer skidor än tidigare. Vi är ju lite lata överlag så mest blir det nedförsbackeåkning och lift uppåt men lite längdskidor och turskidor blir det också. För det mesta hamnar vi i Trysil då vi verkligen trivs där och tycker det är bra backsystem men också lätt att bo nära både liftar, spår och fjället samt naturen på Fageråsensidan. Här under fjälldräll dyker även upp lite mtb på sommarfjäll och lite andra utflykter som känns fjälldrällrelaterade.

Dräll? Fjälldräll? Vad är det? Vi tycker ordet drälla är bra på mycket vi gör. Drälla omkring på en ö, på ett fjäll, hemma osv. Slå dank, hänga, ja inte göra så mycket helt enkelt. mer om drälla här https://svenska.se/saol/?id=0523006&pz=5

När är det vettigt att fjälldrälla?

Många är hänvisade till loven men har man möjlighet att välja andra veckor är det många fördelar tycker vi som inte gillar att trängas.

December. Innan jul är det oftast väldigt lite folk i fjällen. De flesta stressar omkring efter julklappar och julmat. Vi har varit uppe två veckor innan jul flera år och det är super. Inte alltid alla backar och spår öppna men kul att se när det öppnar upp efterhand. Korta dagar och kan vara kallt men på det stora hela mycket bra tid för fjälldräll och en bra start på vintersäsongen.

Januari-februari. Slutet av januari och början av februari innan sportlovsveckorna är bra fjällval. Som regel alla liftar och nedfarter/backar öppet och gott om snö. Lite mer ljus än december. Vi har varit uppe vecka 5&6 ganska många år. Riktigt gött. Ofta rimligt bra väder och ganska ofta norrskenssäsong. Solnedgången är ofta kring liftöppning så man kan få lite goa åk i det fina soluppgångsljuset.

Mellan sport & påsklov. I mars brukar veckorna 10-12 cirka vara mellan sportlov och påskloven. Gott om snö och lite trängsel och riktigt ofta sol, blå himmel och ljuset har kommit tillbaka på riktigt.

Sista veckorna på säsongen. Efter påsklovet har de flesta börjat tänka på vår, sommar och sommarsemester. Ofta väldigt lugnt i fjällen de sista veckorna i april. Dessutom ofta kanonväder. Ljust jättelänge. Relativt ofta kalla nätter och varma dagar så perfekta förhållanden på förmiddagarna. Kul att vara uppe när skidanläggningarna stänger för säsongen. På många ställen är det snö kvar långt in i maj. Mysigt att åka runt i snön och lyssna på fågelkvitter och se de lite större fåglarna bygga bo i liftstolparna.

Trängas till max

Vill man trängas maximalt är det såklart jul/nyår, sportlovsveckorna och påskveckorna som det är mest folk på plats. En annan fördel med loven är att det mesta kostar mer och en del gillar ju att saker är kostsamma, känns liksom mer exklusivt då 😉 Vill man ha så lite skidåkning per krona som möjligt är de populära veckorna perfekta, mer köer och högre priser!

Populära fjällveckor ger hälften så bra skidåkning till flerdubbla priser

Lite så är det med jul & nyårsveckorna, sportlovsveckorna och påsklovet. Det är flerdubbelt så mycket folk vilket ger köer i båda backar och spår, på restauranger och fik. Dessutom svårare att åka på lite mer ordentligt då det är mycket folk i alla nedfarter som man får hålla ordning på. Sen är priserna avsevärt mycket högre. Välja andra veckor helt enkelt om det är åkningen och upplevelsen som räknas.

Slalom i pisterna

Vi åker mest slalom med lift upp. Rätt slappt men roligt. Oftast åker vi i pisterna men ibland försöker vi oss på lite off-pist-light.

Turskidor i terrängen

Egentligen är turskidor det som lockar mest. Fjällen är tillsammans med skärgårdarna de finaste landskapstyperna vi har tycker vi. Riktigt mysigt att glida runt ospårat bland snötyngda granar eller på kalfjället. Tyst och lugnt. Vi har varit iväg på några stugturer med turskidor och det är verkligen koolt även om tältturer kanske är den fräckaste vinteraktivteten. Tyvärr är vi lite för lata för turskidåkning men då och då händer det. Turskidåkning är lite likt kajakpaddling och Mountainbike, man tar sig fram till och på de flesta ställen och kommer åt platser många andra inte når.

Längdskidor i finfina spår

Att glida fram på smala längdskidor i välpreparerade spår är superkul. Ett lätt sätt att komma ut i fjällmiljöer. Riktigt gött att ta en runda i spåren både dagtid men även nattetid med pannlampa.

Ett par veckor åt gången

När vi började åka skidor lite oftare runt 2012 eller nåt sånt kom vi på att en vecka var lite snålt. Vi har de senaste åren försökt vara iväg två veckor per gång och kanske två till tre gånger. Klart mer lagom för oss. Det blir på så vis mer tid på skidor än i bilen. Det blir också lite mindre stressigt när man vet att man har gott om tid däruppe. Insatsen i form av packa, packa in/ut i boende och bilen samt transporterandet till fjällen är ju samma om man så åker en dag en vecka eller en månad.

Fjälldräll & Vinter

efter snö kommer sol :D

Idre skidvecka

I väntan på våren tog vi bussen till Idre och lite rejälare vinter. Det var ett tag sen sist vi … Läs mer…

Trysil i april

Vi drog till Trysil en sväng i april, som vanligt skulle man nästan kunna säga. Det där med fjälldräll är … Läs mer…

Efter Mareldssurf

Mareld

Mareld. Så otroligt coolt att paddla och bad i. Ut i mörkret med er!