Eskimåsväng – rolla med kajak

Köp friluftsprylarna hos Amazon


Rolla med kajak eller göra en eskimåsväng vill många lära sig. Både för nya och gamla paddlare kan det vara en dröm och/eller ett mål att kunna ta sig upp.

  • Är det svårt att göra en eskimåsväng?
  • Måste man kunna rolla?
  • Heter det roll eller eskimåsväng?
  • Fungerar det att rolla alla kajaker?

Det är jättelätt när du kan det 😉 (som det mesta annat)

Givetvis måste man ingenting när det gäller roll heller men det kan vara kul att kunna. Kunskap är ingen tung börda att bära.

De flesta som paddlar kallar det nog roll medan de flesta som inte paddlar kallar det eskimåsväng eller kajaksväng. Vad som helst funkar. Paddelvisp kan man oxå kalla det för när man kan det är i princip bara att vispa lite med paddeln.

I stort sett fungerar det med alla kajaker. Dubside skrev “Don’t blame your kayak” för massa år sedan. Själv rollade han det mesta som flöt, K1, K2, K3, fiskekajaker och rekreationskajaker. Så det mesta funkar ett rolla efter lite övning. När man ska lära sig är det lättare med rollvänligare kajaker men sen kan man inte skylla på prylarna (där heller).

Ju mer man övar på att rolla, höga och låga stöd, klättra på kajaken, röra sig vid sidan om kajaken, ha kajaken på sidan, lutande, kantande och såklart i olika typer av vatten som rör sig ju mindre är risken att du välter oavsiktligt.

De flesta som paddlar fors och/eller vågor lär sig rolla i de flesta förhållanden ganska fort eftersom det är ganska jobbigt att behöva simma mycket.

Hur lär man sig rolla? Vi har kompisar som lärt sig genom att läsa sig till det i böcker (innan youtube fanns). Andra har lärt sig genom att spana på instruktionsfilmer på t.ex. Youtube eller andra paddelfilmer. Det snabbaste är att ta hjälp av en kompis som kan eller gå en rollkurs så att du lär dig grunderna sen är det bara att nöta. Kurser inom rolleri går att hitta både hos klubbar och kajakföretag runtom klotet.

Finns det olika sorters eskimåsväng?
Jajamen, det finns massvis. Det arrangeras som exempel grönlandsmästerskap i eskimåsväng med mera. De tävlingarna innehåller mer än 30 olika övningar, de flesta utförs dessutom både åt höger och vänster.

Plaska lugnt 🙂

Länkar om eskimåsväng:

När det är för lätt att rolla med paddel kan man fortsätta och försöka lära sig rolla utan. När det är för lätt med handroll kan man göra det svårare genom att hålla armarna kring sig så kallade straight jacket roll. När det är för lätt är det bara att fortsätta med att hålla nåt i händerna, kanske stora stenar, cyklar osv 🙂

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera