Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Eskimåsväng – rolla med kajak

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Eskimåsväng eller rolla med kajak vill många lära sig. Både för nya och gamla paddlare kan det vara en dröm och/eller ett mål att kunna ta sig upp.

  • Är det svårt att göra en eskimåsväng?
  • Måste man kunna rolla?
  • Heter det roll eller eskimåsväng?
  • Fungerar det att rolla alla kajaker?

Det är jättelätt när du kan det 😉 (som det mesta annat)

Givetvis måste man ingenting när det gäller roll heller men det kan vara kul att kunna. Kunskap är ingen tung börda att bära.

De flesta som paddlar kallar det nog roll medan de flesta som inte paddlar kallar det eskimåsväng eller kajaksväng. Vad som helst funkar. Paddelvisp kan man oxå kalla det för när man kan det är i princip bara att vispa lite med paddeln.

I stort sett fungerar det med alla kajaker. Dubside skrev ”Don’t blame your kayak” för massa år sedan. Själv rollade han det mesta som flöt, K1, K2, K3, fiskekajaker och rekreationskajaker. Så det mesta funkar ett rolla efter lite övning. När man ska lära sig är det lättare med rollvänligare kajaker men sen kan man inte skylla på prylarna (där heller).

Ju mer man övar på att rolla, höga och låga stöd, klättra på kajaken, röra sig vid sidan om kajaken, ha kajaken på sidan, lutande, kantande och såklart i olika typer av vatten som rör sig ju mindre är risken att du välter oavsiktligt.

De flesta som paddlar fors och/eller vågor lär sig rolla i de flesta förhållanden ganska fort eftersom det är ganska jobbigt att behöva simma mycket.

Hur lär man sig rolla? Vi har kompisar som lärt sig genom att läsa sig till det i böcker (innan youtube fanns). Andra har lärt sig genom att spana på instruktionsfilmer på t.ex. Youtube eller andra paddelfilmer. Det snabbaste är att ta hjälp av en kompis som kan eller gå en rollkurs så att du lär dig grunderna sen är det bara att nöta. Kurser inom rolleri går att hitta både hos klubbar och kajakföretag runtom klotet. Effektivast är troligtvis att ha en erfaren instruktör/rollare stående i vattnet vid sidan om kajaken som kan hjälpa till att föra paddeln i vattnet, ge tips och välta upp dig om det går dåligt.

Finns det olika sorters eskimåsväng?
Jajamen, det finns massvis. Det arrangeras som exempel grönlandsmästerskap i eskimåsväng med mera. De tävlingarna innehåller mer än 30 olika övningar, de flesta utförs dessutom både åt höger och vänster.

Plaska lugnt 🙂

Länkar om eskimåsväng:

När det är för lätt att rolla med paddel kan man fortsätta och försöka lära sig rolla utan. När det är för lätt med handroll kan man göra det svårare genom att hålla armarna kring sig så kallade straight jacket roll. När det är för lätt är det bara att fortsätta med att hålla nåt i händerna, kanske stora stenar, cyklar osv 🙂

Lämna ett svar