Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ojoj, de där åren alltså 🙂 De bara drar förbi! För vår del bjöd 2022 som vanligt på mycket utetid, mestadels hemomkring men några utflykter blev det fast inte alls så mycket utflyktspaddling som för x år sedan.

Första året på trettio år utan skärgårdsutflykter

2022 blev första året sen 1991 som vi inte kom iväg på tältutflykt med kajakerna till en skärgård. Konstigt. Det var inte så många år sedan vi var iväg rätt många veckor om året. Nåja, vi kan sakna det lite men samtidigt är det vi själva som väljer 🙂 Som någon sa ”man gör vad man väljer – välj väl

1000 baddagar

Passerade tusen baddagar i rad i slutet av november. Några veckor senare åkte vi på några rejäla förkylningar eller liknande där vi inte kände nåt större badsug. Avbruten badstreak, tur vi passerat 1000 i alla fall 🙂

Skapligt med utenätter

Senaste åren har vi varit dåliga på att sova ute. Vi har med nöd och näppe fått ihop en natt per månad. 2022 blev betydligt bättre och vi fick ihop riktigt många sommarnätter. Sov ute på tomten nästan alla juli och augustinätter och i övrigt minst en utenatt per månad.

Komplett år

Vi fick till ett komplett år med paddling, bad och minst en utenatt per månad. Det blev nästan 350 baddagar, nästan ett hundratal utenätter och så paddling varje månad men långtifrån hundratal paddeldagar. Så ett komplett år men även ett harryår om man nöjer sig med paddling varje månad.

Lite skidor & Vinter

Vi hade lite vinter hemomkring men inte alls som 2021. Vi kom ut en kortis på Västersjön på skridsko så det var inte mycket. Stack till Trysil en vecka efter ett par års uppehåll. Så gött att få se lite fjäll och vinter på riktigt igen. Konstaterade dock att en vecka är väl snålt.

Stugbilen Winzent

I början av året sålde vi stugbilen Winzent. Har saknat den lite men förvånansvärt lite. Ibland spanar vi dock på en nyare 🙂

Paddling hemomkring

Har faktiskt paddlat en del, men nästan allt hemomkring på Skälderviken. Varit ganska flitiga med onsdagspaddlandet med ÄSSS. Supertrevligt. Var iväg kring Dragskär kring midsommar och då blev det också lite paddlat i fina Figeholms skärgård.

Odlingarna & tomten

Odlingarna gick mestadels bra. Inne i tunneln växte det finfint. Ute för det mesta också men lök blev kass i år (precis som förra året), både gul lök och purjolök blev smått, märkligt. Gott om bär plockades, svarta vinbär, röda vinbär, vita vinbär, hallon, blåbärstry, smultron, krusbär, björnbär, jordgubbar osv. I år gav våra Blåbärstry ännu mer skörd och även smultronen, kul när de perenna växterna börja leverera. Även våra äppleträd gav lite frukt. Inga stora förändringar eller inköp bland växterna förutom tunneln då. Har förökat en del av det vi redan har och planterat ut och även sålt lite tomat-, paprika-, chili- och vinbärsplantor.

2022 var också första året som Pia testade att odla lite egna sommarblommor till buketter. Det både gick och blev finfint, kommer bli mer sommarblommor framöver.

Elen

Det här har varit ett av de mest omtalade ämnena i år. Elpriset! Var och varannan pratar el och energi. Gubbars prat om mullrande bilar, hemmalarm och vem som har flest och dyrast streamingtjänster har bytts ut mot solcells och elsnack. Fast fortfarande verkar många inte förstå skillnaden mellan kW & kWh och tro att en släckt ledlampa spara lika mycket som ett avstängt spabad. För egen del landade våra totala elräkningar på strax under 15000 före elstöd. En uppgång i total elkostnad med drygt 15% trots minskad förbrukning med 25% 🙂 Så länge det krigas i närområdet och stora delar av Europa är beroende av gas lär vi nog få se skapliga energipriser överlag. Kanske inte jättekul men kanske bra om vi lär oss bli lite mer sparsamma.

Ute och rörelse & hemomkring

Lätt att konstatera att vi trivs med att vara hemomkring. Förutom att sitta i soffan eller vid skrivbordet och surfa är vi en del ute. Tycker det är gött att röra på oss lite lagom. Inte så mycket träning men ute och i rörelse. Nästan varje dag blir det en runda skogslufs för mig på morgonkvisten mellan kaffe och frukost, nästan varje dag går vi en halvlång promenad. Ofta blir det en liten cykelrunda på vanlig cykel eller mtb bara för att det är gött och ibland till affär, bad, bibliotek, ofta lite pyssel hemma på tomten, då och då lite paddling osv. Stegräknaren i min telefon fick ihop 19500 steg i snitt per dag under 2022, helt okej, lite mindre stilla än ett träd i alla fall 🙂

Nyårslöften

Nyårslöften skippar vi nog i år med. Skulle i så fall vara det klassiska ”att skärpa oss”. Några tankar är i alla fall att 2023 ska bjuda på:

  • mer skidåkning
  • mer laga mat ute och äta mer ute (utomhus alltså)
  • kanske kan få till några kajakutflykter
  • lite fler utenätter.
  • plantera fler bärbuskar, nötträd och fruktträd på tomten

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Lämna ett svar