Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

2021

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

2021 drog förbi med en himla fart. Det sägs att man upplever att åren går snabbare och snabbare, så känns det verkligen 🙂

Liksom 2020 blev 2021 annorlunda. Smittan kom och gick, de flesta vaccinerade sig. Nu väntar vi själva på att ta spruta tre.

Under 2021 fick vi nog mer utetid än något år tidigare, det blev också mer tid hemomkring än tidigare. Betydligt mindre paddling än för några år sedan men vi fick till paddling varje månad, bad varje månad och minsann bad varje dag. Ett komplett år alltså 😉 Paddlat några tillfällen med ÄSSS, skönt att ha ett gäng nära om/när man blir sugen.

Komplett badår
2021 blev alltså vårt första kompletta badår. Vi började bada varje dag första mars 2020 och sen har det rullat på. Mest har vi badat i Rössjöholmsån som vi har 2-300 meter hemifrån samt Västersjön och Rössjön som är några kilometer bort. Sen lite bad på andra platser när vi varit på utflykt. Bra badstreak helt enkelt.

Ovanligt vintrigt år
Vi var inte iväg på någon skidresa under 2021. Däremot fick vi ovanligt mycket vinter hemma. Det är inte vanligt. Vi åkte lite skidor hemomkring med start utanför dörren sen blev det skridskor på framförallt Rössjön. Blev tre veckor vinter i januari och februari, så lång vinter har vi inte haft på tiotalet år. Sen blev det tre veckor vinter i december också, massor av snö (för att vara i skåne) Kul!

Odlingarna & tomten
Odlingarna knallade på som det var tänkt ungefär. En del saker gick dåligt så som lök och purjolök som bara blev marginellt större än sättlökarna och sättplantorna. Men mycket annat blev finfint. Nytt för 2021 var att vi fick skapligt med bär på våra Blåbärstry och att även en del smultron gick att plocka lite mer av. Gott om tomater och paprika blev det i tunneln. Tyvärr kraschade tunneln av blöt snö så nu får vi se om/hur stor ny tunnel vi villhöver. Först tänkte vi vi att vi inte skaffat så mycket nytt i växtväg men vi köpte ett par valnötsträd, äppelrönn, sichuanpeppar, aronia, slån, buskkörsbär, äkta kastanj, kejsarträd. Även lite mer bladgrönt i form av Gode Henriks Målla, Kärleksört några syror osv. Löparfetbladen har vi förökat, liksom Piplök och lite annat.

Utenätterna
Det blev utenatt varje månad, flera hemma och några på utflykt. Ett par under bar himmel, den svalaste natten blev under bar himmel i januari med minusgrader och snö supermysigt.

Stugbilen
Winzent fick inte rulla så mycket men några små rundor blev det. Efter Stockenträffen tog vi oss en riktigt fin runda via Dalsland och så några korta rundor i österled.

Övrigt
I övrigt som sagt mycket hemmahäng. Mycket cykling och promenader i närområdet. Vi har drabbats av demens i närmsta familjen (inte jag eller pia men nära) vilket gett upphov till en hel del oro och ledsna ögon och tappad fart. Tråkigt som tusan såklart men inget vi kan påverka men däremot försöka stötta och vara med så mycket vi kan.

Ätit mer växtbaserat

I början av 2021 satte vi en ambition att käka mer växtbaserat och det har vi gjort. Har aldrig varit några köttgubbar så det var inte jättesvårt. Har nog köpt max tre kilo kött totalt under 2021 och det är nog 1/3 från fyrbenta, 1/3 från fisk och en 1/3 från skaldjur. Ungefär, har inte räknat så noga utan en grov uppskattning som nog dock är i överkant. Vi äter dock kött om vi blir bjudna för att inte krångla till det för mycket för andra. Har väl ingen ambition att bli vegetarianer eller veganer helt och hållet men lite mer gör nog inget.

Lagom rörelse

Vi satte också en stegambition, att försöka röra oss ett visst antal steg. Pia satte 12000 steg i snitt per dygn och jag 20000. Efter ett tag kom Pia på att 15000 skulle nog gå och det gjorde det. Vi låter telefonerna räkna, de har vi oftast med oss, vi landade på precis drygt 15000 respektive 20000 steg.
Hade också en plan att köra mindre bil, max varannan dag satte vi som mål och det klarade vi men inte med någon jättemarginal. Gött att cykla mer. Är sugna på bil med modernare motor som drivs av el men där är vi inte riktigt än utan kör vidare med vår finfärgade brumbrumbil.

Precis som 2020 så är vi extra tacksamma och glada för:

  • Att vi bor där vi bor. Tyst, mörkt, ren luft, natur direkt utanför dörren.
  • Skönt att ha uteintressen
  • Så gött att inte jobba heltid
  • Att kunna umgås med varandra och gilla det
  • Att inte alltid längta bort
  • Att ha tid (för varandra och andra)

Paddling varje månad men inte många längre utflykter. Mest blivit Skälderviken & Rönneå och en runda på sjön. En liten runda i Figeholms skärgård, en runda borta i Listerby och så Stockenträffen. Harryår kan man kalla det då 🙂 Eller kanske ett komplett år då vi fått med både bad och utenatt varje månad 🙂

Blandade utflykter under året

Lämna ett svar