Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Helgelandskusten

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Hilleberg Tarra på ön Dragan med vy mot Rødøya
Hilleberg Tarra på ön Dragan med vy mot Rødøya
solnedgång på Indre Korsholmen utanför Lurøy.solnedgång på Indre Korsholmen utanför Lurøy.
solnedgång på Indre Korsholmen utanför Lurøy.
Grym vik, finfin tältplats, klart vatten och go vy. Fårdugaställe
Grym vik, finfin tältplats på Hestmona, klart vatten och go vy. Fårdugaställe
Hyfsat strand på ön Tomma strax söder om polcirkeln på Helgelandskusten.
Hyfsat strand på ön Tomma strax söder om polcirkeln. Är detta verkligen norge?

Helgelandskusten är ett fantastiskt fint område för paddling och friluftsliv kring polcirkeln i Norge. Helgelandskusten ligger i höjd med Tärnaby & Haparanda i Sverige så det är en bit upp men ändå bara mitten av Norge.

Fantastiska sandstränder och imponerande toppar

När vi kom fram till stranden ovan (på ön Tomma) första gången vi var vid Helgelandskusten trodde vi nog inte vi var i rätt land. Att det finns så fantastiska ställen i våra grannländer!! Imponerade blev vi i alla fall. Jag har aldrig varit i Thailand, men nån som såg bilden har sagt att det kunde lika gärna varit där.

Pia på Rødøyas topp. Helgelandskusten, Norge.
Pia på Rødøyas topp. Helgelandskusten, Norge.

Vi har varit och paddlat på/i/vid Helgelandskusten ett par gånger, 2004, 2005, 20062009 & 2014 och en kortis 2017. Helgelandskusten ligger kring polcirkeln i norge, hemifrån oss är det cirka 150 mil, från Göteborg 130, från Stockholm cirka 105 mil. Vi brukar säga att det ligger i nordnorge, men det är nästan bara mittnorge då det finns en rejäl kuststräcka kvar till ryska gränsen…

Vad är så fantastisk med Helgelandskusten då? Vi har rört oss inom ett ganska begränsat område men där är verkligen superfint! Väldigt fint med stora kontraster; allt från fantastiska korall- och sandstränder till hyfsat höga berg med snö på kanterna. Vädret kan vara lite si och så men lite fukt skadar ju inte, bara bra att man får nytta av alla skalplagg, torrdräkter och tältens förmåga att tåla vatten nångång 😉 Annars är det väl just att det känns som relativt orörd vildmark (trots att det är bebott på många ställen) och det verkligen är klart vatten med rikt liv både under och över ytan.

Gott om Lunnefåglar på Lovund under vår och sommar
Gott om Lunnefåglar på Lovund under vår och tidig sommar
Pia i Ellesmere strax norr om Nesna i Norge.
Pia i Ellesmere strax norr om Nesna i Norge.
Lovund sett från Lamholmen på Tommas sydvästra sida.
Lovund sett från Lamholmen på Tommas sydvästra sida.

Vattnet är oerhört klart däruppe. Håkan som vi varit där med tre gånger tyckte vattenkvalitén påminde honom om vattnet i Bohuslän när han var mindre, för sådär 30 år sedan.

Djurlivet är rikt, vi har sett val och delfiner, fast val brukar vi ju se vid Orust oxå 😉 Sen finns det ju säl, tumlare och rejält med havsörn. Och så ska man inte glömma bort den söta lilla Lunnefågeln. Ute på ön Lovund sägs det häcka upp emot 40000 par!!!! Och Lunnefåglarna kommer enligt tradition och sägen på Lunnekommardagen som är den 14 april. När vi var på Helgelandskusten 2009 passade vi även på att besöka Havnomaden vilket rekommenderas.

Kartor & tidvatten på Helgelandskusten

Kartor för Helgelandskusten
Många frågar om kartor för paddling på Helgelandskusten. Precis som vid paddling hemomkring kan man välja mellan sjökort eller landkartor. Vad man väljer beror mer på tycke, smak och vad man är van vid än vad andra säger att du ska/bör/måste ha 😉 Vi har mest använt sjökort, i skala 1:50000 men norska terrängkartor fungerar lika bra. Även på de norska terrängkartorna i skala 1:50000 är grundområden, alltså sådana som blir mer eller mindre torrlagda vid lågvatten, utmärkta. Vi har även haft en översiktskarta i skala 1:250000 med oss för att lätt kunna få överblick. Sjökort och terrängkartor kan som regel köpas i de flesta kartbutiker. Tror vi köpte våra från Nautiska Magasinet.

Tidvatten på Helgelandskusten
I Norge har de lite rejälare tidvattenskillnad mot våra skyddade svenska vatten. Kring Helgelandskusten är det som mest uppemot tre meters skillnad mellan hög- och lågvatten. Och det märks såklart ganska tydligt. På grundare vatten kan riktigt stora områden bli i princip helt torrlagda. Vill man göra det riktigt bekvämt vid landstigning och istigning går man iland och startar paddling vid högvatten fast det är oftast rätt trist att behöva passa tider. Vi har haft koll på tidvattnet men inte anpassat oss så mycket efter det, man får ibland bära lite extra. Koll på vattnet kan man ha genom att spana tidvattentabeller på t.ex. http://statkart.no/Kart/Nautiske-hjelpemidler/Tidevann-og-vannstand/ första åren skrev vi ut tidvattentabeller därifrån. Men vi har även använt appen TideApp med gott resultat. Finns även appen Tide Table.

Finfin lägerplats med egen insjö och utsikt mot Træna. Grym plats på Helgelandskusten.
Finfin lägerplats med egen insjö och utsikt mot Træna. Grym plats på Helgelandskusten.

Vildmark på Helgelandskusten men nästan alltid nära affär och byar

Vildmark men ändå nära affärer & civilisation
Norra delen av Helgelandskusten, norr om Nesna – Lovund känns lite mer vildmark än söder om. Dessutom lite mer dramatiskt natur längre norrut. Det kan kännas som om man är mitt ute i vildmarken här och där. Samtidigt är det som regel nära båda samhällen och affärer, det är inga problem att handla mat på Helgelandskusten. På många öar finns det affärer, t.ex. Lovund, Rødøya, Træna, Nesøya med flera. Väldigt smidigt för att slippa paddla onödigt tung kajak och dessutom kunna handla färsk mat. De mindre affärerna har såklart inte samma utbud som stormarknaden hemomkring men fullt tillräckligt för några veckors eller månaders paddling 🙂

Dricksvatten överallt
Det kan vara lätt att tro att man behöver släpa med sig massa dricksvatten men det behövs knappt alls. På många öar finns det små bäckar som är utmärkta på både sjökort och landkartor där man kan fylla dricksvatten precis som i fjällen. Rent fint vatten uppifrån öarnas ”fjäll”-toppar. Sen finns det som nämnts även en hel del affärer och dessutom småbåtshamnar både här och där så en femliterslägel räcker långt. Precis som i våra skärgårdar finns det också kranvatten och affär inom 1-2 timmars paddling.

Gott om fisk
Ja, egentligen behöver man inte ta med någon mat alls, det finns massvis av fisk att fiska upp. Vi är inga fiskare av rang men några gånger vi varit där har fiskare varit med och det har varit plättlätt att få upp tillräckligt med fisk.

Nu har vi bara varit där i juni, juli och augusti, men jag kan tänka mig att det kan vara ett väldigt fint område även tidigare och senare på året. Kanske framförallt tidigare när det är mer snö på topparna.

Lätta och avanverade paddelvatten på Helgelandskusten

Ibland hör och läser man att det är väldigt krävande paddling på Helgelandskusten med mycket vågor, mycket tidvatten som kräver väldigt mycket erfarnhet. Visst är det mycket tidvatten och det klart det kan gå vågor men å andra sidan kan man paddla skyddat även på Helgelandskusten. Som exempel kan man ta färja till Rødøy, Nesøy eller Lurøy, Tomma, Sleneset och Træna m.fl. ställen och paddla däromkring i finfina små skyddade skärgårdar. Kanske inget för en treveckorstur men för kortare turer så duger de mindre skärgårdarna runt de stora öarna perfekt. Vi hade med vagnar något år för att lättare kunna ta färja men sen tyckte vi nog paddling var roligaremen hade det blivit sämre väder är färja perfekt.

Tidvatten och vågor på Helgelandskusten
Tidvattnet kan märkas och ge ström i smala och grunda partier men de tiotalet veckor som vi paddlat där tycker jag inte vi märkt av tidvattnet särskilt mycket på vattnet, mer när man ska i/ur och strandkanten flyttat sig 😉 Och blåser det ska man kanske inte ge sig ut till och/eller runda varken Træna eller Lovund men det kan ju vara plattvatten även på de stora överfarterna. Så nybörjare kan såklart också paddla på, och ha behållning av, Helgelandskusten 🙂 På tal om vågor så har vi blivit förvånade över att det varit så pass lite vågor både på utsidan av Træna och Lovund, vi trodde nog att det skulle gå dyning därute för det mesta.

Toppbestigningar
Toppbestigning låter avancerat, men vi snackar kanske mer promenader eller vandringar till toppar eller öarnas högsta punkter här. Då många av de större öarna är höga bjuder de på riktigt fina utsikter över omkringliggande omgivningar. Flera öar har lite fjällliknande högplatåer om man går upp en bit. Vi har inte varit uppe på så många öar men Lovund, Nesøya och Rødøya bjuder på superfina när man kommer upp en bit.

Finfint på fastlandet och landbacken med
Helgelandskusten bjuder på otroligt vackra omgivningar och miljöer, inte bara i skärgården utan även på fastlandet. Här finns vandringar, sevärdheter, bad, skidåkning och massa annat. Vi har som exempel besökt Marmorslottet och Torghatten som är två fina utflyktsmål. För fler tips om dagsturer på Helgelandskusten kolla här.

Slå en kik på vår packlista för vår tur på Helgelandskusten 2014.

Läs fler inlägg om Helgelandskusten

Våra färdspår på Helgelandskusten. Färdspår för nedladdning finns under respektive turberättelse
Våra färdspår på Helgelandskusten. Färdspår för nedladdning finns under respektive turberättelse
Hestvika på Tomma, Helgelandskusten i Norge.
Hestvika på Tomma, Helgelandskusten i Norge.
St Helö är superfin, koolt landskap här medSt Helö är superfin, koolt landskap här med
St Helö är superfin, koolt landskap här med
St Heløy. Grym vy mot Træna och horisonten. Dessutom egen badsjö!
St Heløy. Grym vy mot Træna och horisonten. Dessutom egen badsjö!

Turförslag Helgelandskusten

Var är det finast? Vilket område är bäst på Helgelandskusten? osv. Den typen av frågor är svåra att svara på, det beror så mycket på vad man vill ha ut av paddlingen. Några vill bara pricka av massa öar medan andra vill snirkla och kombinera med vandring, toppturer, ödräll, bad, fiske med mera. Slå en kik på våra turer ovan, där finns färdspår och en del bilder som nog kan ge lite idéer. Paddlar man 100km om dagen och bara udde till udde eller är det 15km snirklig paddling gör stor skillnad. Det går såklart att paddla igenom hela Helgelandskusten på några få dagar om man bara vill checka-av det samtidigt som många kan snirkla kring Rødøy en vecka utan att tröttna.

Men om vi ska ge ett turförslag på cirka två veckor kan vi utgå från vår Helgelandspaddling 2014. Start i Tonnes, besök på Vikingen, sen upp mot Rødøy, Nesøy, Hestmona, Lurøy, Lovund och tillbaka. En runda på cirka 200km där man får in många fina platser och mindre skärgårdar. För udde-udde-paddlarna kan man ta en sån runda på två dagar men med lite snirkling och annat tror jag många tycker 1-4 veckor är helt okej. Inga problem att förlänga med Tomma, Træna, Sandvær, Aldra osv beroende på väder och paddellust. Med mycket bad, fiske, natur- och djurspaning samt allmänt pålandhäng kan man vara ute hur länge som helst utan att ta sig så långt 🙂

Lämna ett svar