Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tångdag med Catxalot i Grebbestad

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Hyfsade promenadomgivningar
Hyfsade promenadomgivningar
Dags att leta tång
Dags att leta tång
Dags att skörda
Dags att skörda

Förra onsdagen paddlade vi in till Grönemad och promenerade upp till Catxalot. Vi träffade på Jonas & Linnea förra året på Kajakkalaset i Uddevalla. De pratade sig varma om tång och om att använda tång i bland annat matlagning. Lät ju klart spännande. I år har de dragit igång tångsafaris, tångpaddlingar, tångdagar och produktion av diverse tångprodukter. På en tångdag lär man sig om tång, plockar tång, rensar tång och lagar mat med tång i. Plus att man får lära sig massa annat runtomkring.

Vi började med kort tånginfo innan vi for ut till Tjurpannan, promenerade i högsommarvärmen ner till bra tång- och badställe. Efter lite span från land och i vattenbrynet blev det att hoppa i och börja samla. Spännande och efter ett tag hade vi fått ihop Blåstång, Knöltång, Sockertång, Rörhinna, Sågtång, Fingertång, Sudare med mera. Fika och lite tjöt på goa klippor innan vi traskade tillbaka.

Tillbaka vid Catxcalots högkvarter blev det tångrensing, i skuggan, det var tokvarmt, och lite svalkande dryck på det. Efter rensning och mer tånginfo var det dags att använda tången till nåt och det togs fram recept och råvaror, inte bara tång alltså 🙂

Efter pysslande i och kring kök stod ett bord färdigt med flera finfina rätter. Jonas och Linnea hade på välkänt tv-maner förberett lite innan.

Det blev, inte helt oväntat, supergott och en trevlig måltid med potatistångsallad, tångsallad, lök- och tångstuvning, tångsmör, tångig lax, tångbröd och så chokladkaka med tång i såklart!

Efteråt satt vi kvar lite extra i skuggan innan vi traskade tillbaka till kajakerna och paddlade mot Ulsholmen på finfina vatten.

Stort tack för en riktigt trevlig dag. Jätteintressant att lära sig mer om tång och att använda den i matlagningen. Riktigt kul att kunna ta tillvara på det som finns omkring oss både på land och i vattnet. Linnea och Jonas brinner verkligen för detta och är mycket trevliga och duktiga. Vi ska försöka komma igång med tånganvändandet både på paddelutflykter och hemomkring.

Catxcalot finns på www.catxalot.se och även på www.vattenbloggen.tumblr.com

Info t-shirt
Info t-shirt
Knöltång
Knöltång
Blåstång
Blåstång
Gott om folk på klipporna. Fyren Väcker i bakgrunden
Gott om folk på klipporna vid Tjurpannan. Fyren Väcker i bakgrunden
Rensar och sköljer sockertång
Rensar och sköljer sockertång
Mera tångchips såklart
Mera tångchips såklart
Havssallad
Havssallad
Tång- och matpyssel
Tång- och matpyssel
Dags för mat
Dags för mat
Fika med tång- och havsvy
Fika med tång- och havsvy
Tångplockning
Tångplockning

Lämna ett svar