Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Syrénsaft

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

I år gjorde vi syrénsaft. I princip samma recept som fläderblomssaft. Det blev en saft med riktigt fin färg. Smaken blev lite syrlig och god men också lite besk, vi tror det beror på att vi tog med för mycket stjälk & stam. Nästa år blir det nog syrénsaft igen men med enbart blommor. Kul med saftflaska med annan färg på innehållet 🙂

  • 30 klasar med syrénblommar
  • 1,5 kilo strösocker
  • 1,5 liter vatten
  • 2 citroner

Plocka blommorna. Plock bort så mycket grönt som möjligt. Skaka ut eventuella djur 🙂

  • Koka upp vattnet.
  • Lägg blommorna och skivade citroner i en gryta eller skål.
  • Häll över vattnet
  • Häll i sockret och rör runt till sockret lösts upp
  • Ställ svalt och vänta ett par dagar. Rör runt då och då.
  • Sila av och häll upp på lämpliga flaskor.

Vi brukar hälla upp i små petflaskor som vi sen fryser. Enkelt att ta fram och lång hållbarhet. Går också bra att frysa i större matlådor eller förpackningar och sen sleva upp lagom fryst mängd och fylla på med vatten.

Eftersom vi fryser all saft vi gör på detta vis brukar vi skippa citronsyran.

Lämna ett svar