Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Att ta hand om och sköta om sina kläder eller andra textilier är såklart en bra plan. Precis som med andra prylar och produkter gör lite omtanke och skötsel att de håller längre och tillochmed länge för en del saker.

Sen är det definitivt en poäng i att tvätta och torka försiktigt. Förr rekommenderade man att tvätta i hög temperatur för att tvätten skulle bli ren men numera med moderna tvättmaskiner blir det mesta rent vid 40 grader och troligen vid lägre temperaturer också. Att tvätta onödigt varmt är bara att slösa med energi.

Vädra
Eftersom många av oss mest sitter i städade miljöer och varken smutsar ner oss så mycket räcker det ofta med att vädra många plagg. Beror lite på material men prova det först. En stunds vädring räcker ofta långt.

Torktumlare sliter extremt mycket
Nog för att tvätt av kläder sliter en del men torktumlare sliter mångfalt mer. Alla som använt en torktumlare och rengjort filtret efteråt vet att där sitter mycket ludd. En del av luddet är kanske hår, hudavlagringar, djurhår och annat och det kan kännas fräsch att det fastnar där men det mesta är textilfibrer. Textilfibrerna kommer såklart från plagget eller tyget, sömmen med mera och är alltså slitage på detsamma.

Hängtorka
Att skapa möjligheter för att hänga tork för tvätt är det klart vettigaste. Att torka tvätt utomhus gör att tvätten luktar gott och känns riktigt fräsch men även inomhustorkning fungerar perfekt.

60 år gamla handdukar & andra textilier förstörs på ett par år med torktumlare
En liten intressant insikt i detta med torktumlare och hängtorkning har jag fått senaste åren. Mina föräldrar fick med sig lite, eller ganska många, kökshanddukar och andra textilier när de flyttade hemifrån för sisådär 60 år sedan. Sedan dess har de torkats hängande i torkrum, och används flitigt. Under 40 år bodde de i eget hus där tvätten hängde ute och inne för tork. För tre år sedan flyttade de till lägenhet och började använda torktumlaren som finns i lägenheten. Efter bara något år började flera av de gamla handdukarna bli helt utslitna.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera