Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Slädö, Utö och lite tjuvtältning

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vi drog bort till Listerby skärgård i Blekinge i fredags em. Mörkt när vi landade i Kuggeboda. Packade ner lite kvickt och paddlade ut på platt vatten. Inte helt kolmörkt utan man anade öar. Väldigt gott om fåglar som blev lite stressade när vi kom nära, men ingen flög på oss. När vi tände pannlamporna blev det nästan stroboskopeffekt med alla flaxande vingar.

Kvällsmys på Slädö
Kvällsmys på Slädö

Tog sundet mellan Torkö och Slädö och rundade Slädö. Mellan Slädö och Vagnö var det rätt mycket svanar, men även av de lyckades vi slippa bli påflugna även om det kändes nära ibland.

Slädös sydostsida lyste angöringslampa tydligt. Ola var på plats sen tidigare på dagen. Vi drog upp tältet lite kvickt sen blev det mat och tjöt utanför Olas tält&tarp-installation. Stjärnklart till att börja med men det kom några stänk så vi kröp in under tarpen. När vi kikade ut lite senare efter droppandet avtagit var det grymt fin stjärnhimmel, mycket imponerande.

Somnade sött i goa sovsäckarna och slog upp ögonen en sådär 11 timmar senare 🙂 Lite svalt (någon minusgrad kanske) vid nåt tillfälle under natten så jag hade vaknat till och dragit upp dragkedjan helt, men inte så svalt att man behövde dra åt runt huvudet.

Finmorron deluxe
Finmorron deluxe
Österut
Österut
Västerut
Västerut
Och lite vy uppifrån sjömärket
Och lite vy uppifrån sjömärket

En jättefin morgon mötte oss, strålande solsken efter fin soluppgång. Långfrukost i strandkanten sen tog jag & Pia ett övarv till fots innan vi började packa ihop. Ola skulle hemåt och vi fortsatte. Paddlade utåt Ljungskär och sen mot Hasslö, rundade Hasslö på helt platt vatten. Var lite sugna på Klinten, där vi sett att Ulf & Co tältat. Klinten såg riktigt inbjudande ut från sydsidan och vi gick iland, men klipporna var glashala. Var nog det lilla regnet som kom kvällen innan som bäddat in ön i ett islager, och inte smält. Gick knappt att ta sig fram. Så vi tog en energikaka och en frukt och paddlade vidare norrut.

Soligt och plattvatten, typiskt fårdugaväder
Soligt och plattvatten, typiskt fårdugaväder
Utanför Hasslö
Utanför Hasslö
Vid Klintens sydspets, Aspö i bakgrunden
Vid Klintens sydspets, Aspö i bakgrunden
Framme vid Utö och fin solnedgång
Framme vid Utö och fin solnedgång

Förbi Långaskär som vi konstaterade var finfin i oktober och vidare mot Ekö. Vi var ju iland på Utö i september men läste då en skylt om tältförbud. Fast sen dess hade vi kollat på Länstyrelsens hemsida och konstaterat att inom Tromtö naturreservat var det tillåtet att tälta. Så vi hoppade iland och slog upp tältet. Utö är en riktigt fin ö ganska lik Ljungskär. Mörknade rätt snabbt och mulnade på en del. Vi tog middag på klipporna med Karlskronavy på ena hållet och mot Almö på det andra. Lite mörkerfotonörderi innan vi somnade och klockan var inte mycket. Klart varmare natt och vi sov typ hur länge som helst! Klar tonårsvarning 🙂

Kvällssurf på Utö
Kvällssurf på Utö

Gråare morron men väldigt fint. Långfrukost igen, sen ett övarv till fots innan vi drog vidare innanför Almö för lite isbrytning och samma innanför Kvalmsö. Landade på sydvästra Helgeö för lunch. Helene & Christian kom förbi och sa hej, de hade bott på Slädö och spanat Vildsvin, koolt.

Frukost på Utö
Frukost på Utö
Lunch på Helgeö
Lunch på Helgeö

Sen tog vi oss tillbaka raka vägen till Kuggeboda.

Go helg i go skärgård!

Och igår mailade jag Länstyrelsen och fick reda på att inte är tillåtet att tälta på Utö men att de hade missat att uppdatera sajten… Så förutom tält- och kajakpremiär i år blev det även tjuvtältningsårspremiär 😉

2 svar på ”Slädö, Utö och lite tjuvtältning”

  1. Snygga bilder, ni verkar ha tajmat in vädret bra..!
    Ni var inte uppe på Ljungskär o kollade om de hade fixat till något sen sist? Har för mig att det ingick i något projekt för att hålla landskapet öppet, eller nåt liknande..

    Svara
  2. Japps, finväder! Paddlade bara förbi Ljungskär. Blev inte klok på om de fortsatt eller är klara. De hade röjt och höll på att röja på Utö också. De ska även fortsätta med Järkö, Utlängan m.fl. Ingår i Grace http://www.graceprojektet.se/.
    Tanken är väl både att röja, ha mer djur där och så hålla efter det efterhand för att få ett mer öppet landskap. Kommer nog att bli kanonbra.

    Svara

Lämna ett svar