Torsdagskväll på väg mot Mjöö
Torsdagskväll på väg mot Mjöö

Tjäröfestivalen arrangerades för fjärde gången. Planen var som vanligt Tjärö i Blekinge, men ett par dagar innan meddelades att den var flyttat till Järnaviks camping på fastlandet. Förvisso bara nån kilometer från Tjärö men Tjärö har ju en klar mysfaktor.
Tydligen har Tjärö ny ledning som inte var riktigt lika sugna på att ha Tjäröfestival som tidigare och därför visst hade höjt priset till en nivå som inte funkade. Synd. Tjärö har annars legat lite på plussidan tidigare tycker jag.

Allak på Mjöö
Allak på Mjöö

Vi började i alla fall vår Blekingehelg med att lägga i vid Nytäppets badplats, trodde nog vi skulle kunna smita ut, men se det gick inte vi blev ertappade och “tvingade” att fika med urinvånarna. Mycket trevligt! Sen paddlade vi österut i riktigt fint kvällsljus och landade på Mjöö där Viktoria och Bosse hängde sen tidigare. Blev en go kväll i gött sällskap.

Fredagsmorgonen bjöd på superfinväder, så det blev morgondopp, scones utanför tältet, snack och kajakljug, lite mer bad osv. Viktoria är ju med i MKK så hon hade lite bråttom iväg 😉 Vi andra tog lite kaffe till och drog oss sen efter in till campingen.

Festivalplats på Järnavik Camping
Tjäröfestivalens festivalplats på Järnavik Camping

Järnaviks camping lyckades i alla fall med ett par dagars varsel ta sig an festivalen och det blev riktigt bra. Campingen var inte lika mysig som miljön ute på Tjärö men hade många andra fördelar. Till exempel mycket fin sandstrand med flera bryggor som gjorde det lättare att komma i/ur och enklare för instruktörerna som ville stå bredvid. Dessutom blev det bättre eftersom både strand, utställningar, mat- och samlingstält osv låg samlat, dessutom allt nära vattnet. Man såg vattnet från de stora Tentipi-kåtorna som användes för mat och umgänge. Mycket bra. Bodde gjorde man i campingmiljö men det funkade fint, helt okej med asfalterad gång utanför tältet man hänger ju rätt lite i tältet under ett sånt här arrangemang ändå.

Uppvärmning med Gordon Brown
Uppvärmning med Gordon Brown

I övrigt var det sig ganska likt, runt 200 paddlare som ville ha trevligt och roligt, umgås, spana lite prylar och lära sig nytt. Bland instruktörerna syntes Gordon Brown, Carin Green, Philipp Klement, Erik B Jörgensen, Oscar Chalupsky, Nicolai Ilcus, Björn Thomasson, Sofia Paldanius, Hein van Rooyen, Robert Ekholm, Eskapader, Andreas Alvehus m.fl.

Det kördes pass till höger och vänster, en del mest på eller sidan av kajaken, en del mest upp-och-ner, en del snidade paddlar, en del räddade eller försökte rädda, några tränade teknik, några lekte med forskajaker, några paddlade tur osv.

Gordon Brown övar på kullerbytta-ner-i-sittbrunn
Gordon Brown övar på kullerbytta-ner-i-sittbrunn
GreenCarin lär ut rolleri
GreenCarin lär ut rolleri
Philipp från Qajaq Sverige snackar rollar och grönländeri.
Philipp från Qajaq Sverige snackar rollar och grönländeri.
Forsplask från klippa
Forsplask från klippa

Björn Thomasson höll ett snack om kajakers konstruktion på fredagskvällen, klart bra men det blir lätt lite långt med så mycket teori på kvällskvisten. Sofia Paldanius följde efter och pratade om sina satsningar, imponerande att man orkar satsa så hårt under så många år (cirka 20). Erik B Jørgenssen höll föredrag om sin paddling runt Skandinavien, tyckte det var bra, men något för långt kanske. Kanotförbundet snackade om EPP och jag tycker det var rätt ointressant, jag tror nog Kanotförbundet skulle satsa mer på att inspirera och sprida paddelglädje för att folk ska få upp ögonen för det här med paddling verkar ju ändå rätt kul.

Kvällsmys i storkåtorna
Kvällsmys i storkåtorna på Tjäröfestivalen

Jag körde ett pass med Gordon Brown, riktigt kul. Men oj vilka blåmärken!!

Sofia Paldanius i Surfski
Sofia Paldanius i Surfski
Glenn Mattsing och Heiz van Royen på väg ut dubbelbirk
Glenn Mattsing och Hein på väg ut dubbelsurfski
På och vid sidan av
På och vid sidan av

Ska man förändra nåt så tror jag på lite mer/fler turer, kanske nån ren nybörjartur med lite instruktion, kanske med tema; fågelskådning, turpaddling osv. Och kanske en del pass kan/ska vara lite kortare, dels för att få lite mer mys-, häng- och drälltid men även för att 3-4 timmars pass är rätt långt. Och så kanske det räcker med nåt föredrag per kväll så hinner man tjöta och umgås mer, de där paddlarna är ju ändå rätt så trevliga 😉

Mycket bra helt enkelt. Inte så långt till 2014!

Outnorth24hmeal, Outdoor Research, Aterra, Tentipi, Bootshaus, Nomado, Petrus Kajak, m.fl. fanns på plats och visade lite prylar.

Andra om Tjäröfestivalen

Andra inlägg om Tjäröfestivalen.

Bogserlinepyssel
Bogserlinepyssel
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera