Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Adventspaddling i Misterhult 2012

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

 

Ungefär så här kändes utpaddlingen på torsdagen, fast lite mörkare, blåsigare och blötare ;)
Ungefär så här kändes utpaddlingen på torsdagen, fast lite mörkare, blåsigare och blötare 😉

Förstaadventspaddling i Misterhult har ju fungerat alldeles utmärkt sådär en tio gånger tidigare och varit himla trevligt så vi körde vidare på samma koncept. De första åren blev det bara Öröboende men de senaste 7-8 har vi kombinerat med lite tältande också. Eftersom vi börjar ana att det är finfint i de krokarna var det lika bra att stanna ett par dagar när man ändå far ända från Skåneland.

Pia & Jag anlände Klintemåla i torsdags em, inte så himla tidigt. Snöblandat regn och kuling stod på prognosen och det stämde ganska bra även om vinden nog höll sig kring 10-11. Fiskarna som kom in i hamnen samtidigt som vi stannade bilen undrade om vi verkligen skulle ut. När vi sa att vi skulle tälta ett par nätter innan Örö-besöket blev de än mer skeptiska 😉

Eld och vindskyddsmys. Snöslask och kulingväder
Eld och vindskyddsmys. Snöslask och kulingväder

Snabbt ombyte och snabb packning i ruskvädret så satt vi i kajakerna en halvtimme senare, strax innan det mörknade. Det var rätt ruggigt med en gång. Vinden och snöregnslasket rätt i ansiktet var sådär skönt, men efter ett tag kom värmen och det var riktigt behagligt att ta sig framåt så saktetliga även om vi bara knappt kunde skönja ökonturerna. Hade väl egentligen tänkt paddla en sväng, men sen start och ruggigt väder gjorde att vi siktade rätt mot Lilla Bergö som vi visste hade befolkning dagarna till ära.

Pia spanar snöflingor
Pia spanar snöflingor

När vi svängt in mellan Lilla Bergö och Bastholmen kunde vi ana en eld och en röd lampa. Kenneth tog emot och efter lite värme från elden slog vi upp tältet och fick upp värmen med lite mindre fuktiga och mer fluffiga kläder. Kenneth hade även fixat vindskydd så vi kröp in där för kvällsmys och mat. Go kväll som inte blev så sen innan vi landade i tälten.
Sisådär 11 timmar senare kröp vi ut igen 😉 Satte upp en tarp för frukost och hade det gött, fortsatt snöblandat men inte så mycket som la sig. Så småningom tog vi en rejäl promenad på ön, såg spår av odlingslandskap, älg och vildsvin. Dessutom såg vi fem havsörnar som lyfte från samma lilla skär, imponerande! Tillbaka blev det lunch och under lunchen kom det mer paddlare; Christian, Helene, Magnus H, Lars-Åke och Magnus N.

Jag, Kenneth & Pia tog en kort sväng runt närmaste öarna. Fint som tusan, men svalt. Väl tillbaka blev det så småningom dax för mat och lite tjöt kring eld, under tarpar osv. Lite senare kom Jesper & Challan paddlade i månskenet, mysigt.

Brasa och nästan fullmåne
Brasa och nästan fullmåne
Kenneth flamberar pannkakor i konjak, grymt gott
Kenneth flamberar pannkakor i konjak, grymt gott

Blev en lite senare och svalare kväll med fin stjärnhimmel och måne. Fick ändå in cirka 10 timmar i sovsäcken och vaknade till en lite grå himmel. Fast det dröjde inte länge innan solen kom fram och det blev riktigt fint.

Förstadecembermorgon på Lilla Bergö
Förstadecembermorgon på Lilla Bergö
Puder på Lilla Bergö
Puder på Lilla Bergö
Gott paddelväder. Här mellan Lilla Bergö och Kärsmansholmen
Gott paddelväder. Här mellan Lilla Bergö och Kärsmansholmen
Svan som blivit havsörnsmat
Svan som blivit havsörnsmat

Framåt halvelva satt vi i kajakerna och då kom även Marja-Lisa och Leif som bott i stuga i Klintemåla. Vi drog oss ut mot Örö, såg lite havsörn på vägen och precis nordost om Svinskär lyfte 8 havsörnar från ett litet skär, koolt!

Lunchdax på Örö
Lunchdax på Örö
Börjar bli kväll på Örö
Börjar bli kväll på Örö

Väl på Örö blev vi som vanligt väl mottagna. Började med glöggfika därefter rejäl fisksoppelunch med efterrätt. Efter det behövde vi verkligen röra på oss och det blev ett promenadvarv runt Örö och Lillö, på Lillö var det någon som var lite badsugen, men det gick bra. Tillbaka var det bastudags. Gött med dopp, speciellt det första innan bastun 🙂 Sen supermiddag med flatröktlaxmackor som förrätt, älgkalv som huvudrätt och så otsbricka på det. Skapligt proppmätta kom tårtan lite som en överraskning men gick ner den med.

Torrdräktstork i farfarshuset
Torrdräktstork i farfarshuset
Bryggpromenad
Bryggpromenad
Bastukväll
Bastukväll

Jag & Pia tog ett promenadövarv på söndagsmorgonkvisten innan de andra sömntutorna vaknade och det blev frukost. Så småningom drog de andra iväg medan vi stannade kvar på ön. Hade tänkt paddla en sväng men det var så ruggigt så det blev ett par övarv till fots och massa inneslöande.

De andra på väg att dra sig in mot Klintemåla. Grått och lite ruggigt
De andra på väg att dra sig in mot Klintemåla. Grått och lite ruggigt

På måndagsmorgonen hade det hunnit bli lite mer vitt, blev en öpromenad innan frukost i fint soluppgångsljus. Tyckte det var lite svalt om nosarna och det var inte så konstigt. Owe berättade att det var 10 grader kallt vid frukosten. Vi drog strax efter frukost. Svag medvind och stark motsol nästan hela vägen in och lite snö på öarna. En säl spanade in oss vid Vinö och några havsörnar såg vi, annars ganska tomt i skärgården. I Klintemåla hade isen börjat lägga sig.

Kajakpackning i sol och minusgrader
Kajakpackning i sol och minusgrader
Sjörök på väg över örödjupet
Sjörök på väg över örödjupet
Frostigt och fint ljus vid Svinskär på måndagsförmiddagen
Frostigt och fint ljus vid Svinskär på måndagsförmiddagen

Riktigt go långweekend i underbar skärgård med finsällskap. Riktigt go kombination med både lite frilufseri och pensionatsliv 🙂

Bilder från tidigare adventspaddlingar finns här: 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 och 2011. Christan om årets tur.

Lämna ett svar