Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Örö, Advent 2007

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Örö – Misterhult, 29/11-1/12

I år blev det Örö och Misterhult runt 1:a advent för sjätte året i rad, får väl räknas som tradition. Jag anlände Klintemåla vid lunchtid på torsdagen, lätt duggregn, grått, tyst och vackert. Fördelen med regn när man packar är att packningen går snabbare… Paddlade ut öster om Älö, snirklade lite bland småöarna och gick iland på St Vippholmen för lunch, nu höll regnandet upp.
Gick utåt Strupö, upp mot Svinskär, såg några enstaka havsörnar här och där. Över mot Nötgårdsö genom smala sundet mellan Nötgårdsö och Krokskär, upp mot St Berkö och sen söderut igen, landade på Lilla Brändö för kvällen när det började mörkna.
Kröp in i tältet, åt lite, sov lite, läste lite, spanade upp mot den nu stjärnklara himlen och ut över vattnet, åt lite till, sov lite till, tog en SM, kollade lite mail och SMS m.m. Framåt midnatt drog jag igen yttertältet och kröp ner ordentligt i säcken.

Vaknade inte så tidigt på fredan, kollade om Pia och Christian kommit väg från Skåne, det hade de. Efter frukost och kort promenad på den lilla ön paddlade jag iväg. Paddlade lite hit och dit kring öarna norr om St Bergö, såg råddjur på flera öar, en havsörn. Lite grått, men inget regn, gick genom Älösund och sen in mot Klintemåla såg en säl på vägen in, bara nån km utanför hamnen, tredje sälen jag ser i Misterhult över huvudtaget. Anlände Klintemåla 10 minuter innan Pia och Christian kom och Kenneth anlände oxå samtidigt.

Vi paddlade lite österut, började regna, fikade på Ekö, paddlade över mot Huvfallsö, in till Strupö, såg mörkt ut, hade för oss att nån bodde året-runt därute. Vidare bort till Lilla Vippholmen för nattläger. Först lite tjöt och glögg inne i vår gula ”dome”, sen lite ”läsning” (konstigt att det låter så pass när man läser), sovning, slappning m.m. Matlagning, Kenneth bjöd på efterrätt i domen, fint som attan, åsså lite SM efter det och sen somnade vi sött.

Upp och frukost sen iväg till Klintemåla igen, Björn och Mats hade kört upp på morgonen från Nättraby respektive Helsingborg, malmöiterna Ulf, Leif och Marja-Lisa hade kört upp dagen innan och sovit i en stuga i närheten.

Vi drog utåt igen, genom Älösund, nån lokal stjärna sköt lerduvor, kändes som om han kunde slutat lite tidigare, men vi fick i alla fall inga kulor på oss… Tog oss via St Bergö, Idtullen och Svinskär ut till Wiströms på Örö där vi landade. Dröjde inte länge förrän glöggen var framme och fisksoppan stod och puttrade på spisen. Malin och Magnus hade tagit sig ut dagen innan, men de syntes inte till, men under lunchen dök de upp, de hade tagit en tur för att få upp aptiten och fått lite motvind tillbaka så det tagit lite längre tid än beräknat.
Som vanligt en supergod lunch och sen ostkaka och kaffe till efterrätt, bara att vänja sig, när man är på Örö är magen som regel alltid proppfull…

Efter lunchen blev det promenad för de flesta av oss medan några sov, några hängde med på en kortis runt del av Lillön, en del hängde med på hela ”multisport”-rundan runt Lillön och sen blev det bara Pia och jag kvar för varvet runt Örö, regnade en del så vi var hyfsat fuktiga när vi kom tillbaka strax innan det blev mörkt och Elisabeth hade precis tänt bastun.

Lite läsning sen stack jag ner och lade på lite extra bastuved, en runda inom boden där Kenneth bodde för en Talisker. Sen drog vi mot bastun som kommit upp i temperatur, började med ett dopp i havet, svalkade rätt bra, skönt! Sen bastande, öl, tjöt, bad m.m. De flesta satt länge och hade det gott.

Vid 7-snåret började det bli matdags, det bjöds på flatrökt ålmacka till förrätt, och sen Highland Cuttle-stek till varmrätt (de där gulliga håriga rackarna) och sen ostbricka på det. Ja, som sagt, proppmätt är man mest hela tiden.
Efter kaffe, choklad, SM med mera drog vi oss så småningom mot sängarna. Jag och Pia bodde liksom förra året i Härbret, mysigt ”eget” boende.

Jag vaknade i tid och hann med en GD och sen en promenad på dryga timmen runt Örö och Lillö, hann se ett par havsöarnar och ett rådjur innan jag bänkade mig vid frukostbordet.
Pia var lite senare ur sängen, men hann oxå med en promenad innan frukost.

Efter lite pyssel med båtbärande, kajakbärande och foderbärande så satt vi i kajakerna strax efter 11. Tog oss öster om Svinskär, såg ett par havsörnar och sen ett par till och vid nästa ö var det 3-4 stycken och vid nästa likaså! Har aldrig sett så mycket havsörn, de var överallt, superkul! Snirklade i gyttret mellan Svinskär och Strupö och spanade på det stora fiskjusebot, de flesta ville snirkla. Sen tog vi lunch på Strupö, mysigt!

Som vanligt en mycket mycket trevlig tur, väldigt glad att jag kom ut och fick tälta lite också, det var alltför länge sedan. Nästa år kanske man ska vara ute lite fler dagar. Längtar ut igen.

Lite bilder från tidigare adventsturer till Örö finns här: 2002, 2003, 2004, 2005 & 2006.

Lämna ett svar