Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Misterhult skärgård

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Misterhult skärgård är en pärla för paddlare och annat båtfolk på ostkusten. Mellan Västervik och Oskarshamn ligger Misterhults Skärgård. Eller för att vara ännu mer precis så ligger det söder om Händelöp och norr om Figeholm. Själva Naturreservatat Misterhult är relativt litet men de flesta som tänker och pratar om Misterhults skärgård tänker sig lite vidare ungefär enligt ovan.

Finskuren skärgård och flata hällar i fantastisk skärgård

Misterhult skärgård är en finskuren skärgård med mycket rikt djur- och fågelliv, bla en hel del havsörn och fiskgjuse. Här finns dessutom ett par sälskyddsområden en bit ut.

Det är en lummig och ganska grund skärgård. Många båtägare håller sig i farleden, endast de vana lägger till utanför de kända områdena, vilket gör hela skärgården till ett eldorado för kajakpaddlare. Med öar i alla storlekar, antingen skogsbevuxna för skugga eller helt kala längst ut mot horisonten, finns alla möjligheter för att hitta sin favorit. Däremot är det väldigt ont om sandstränder. Gött, skönt att slippa få sand i allt 😉

I Misterhult finns även flera pittoreska och väl bevarade gamla skärgårdssamhällen; Örö, Flatholmen, Strupö, V Eknö, Ö Eknö, Marsö, Älö m.fl. Trevliga att paddla igenom, förbi och kanske ta en promenad på och genom.

Sällan trångt i Misterhult skärgård

Till Misterhult kan man åka mitt i värsta semestertider och ändå inte behöva trängas vilket är en klar fördel. På senare år har skärgården uppmärksammats i en del tidningar och i boken Paddla kajak i S:t Anna & Misterhult. Det syns att det har kommit fler paddlare hit. Men det är gott om öar och man behöver inte trängas. Det finns massvis med öar med riktigt bra tältplatser. De mest använda är nog lilla Bergö och miniBrändö som ligger mitt i Skärgården. Längre söderut finns Boskär och Konungsholmen och norröver är Gavleholmen och Klåvskär, superfina med horisontvy. Men detta är bara några, i princip alla öar är tältbara. För grupper är nog Stora Vippholmen och Brändö de mest lämpade där finns torrdass. Slå en kik på kartan för fler tips i Misterhults skärgård.

Med lätthet kan man lägga till fler skärgårdar till sin resa. Söder om Misterhult finns Figeholms lilla fina, och oftast lite bortglömda skärgård. Tjust är precis norr om Misterhult och efter det kommer Gryt, St Anna mfl. Hela ostkusten är vacker och paddlingen går att göra i hyfsat skyddad skärgård. En av våra bästa paddlingsutflykter var när vi paddlade från Påskallavik till Nynäshamn, då paddlade vi genom flera av sveriges finaste kajakområden.

Många som paddlar i Misterhult skärgård startar sin paddling i Klintemåla, men Skälö, Figeholm, Västervik, Händelöp, Horns udde, Blankaholm med flera är andra bra och tänkbara iläggsplatser.

Lär mer om Misterhult skärgård hos Länstyrelsen i Kalmar

Se fler inlägg om Misterhults skärgård

Lämna ett svar