Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Misterhult & Örö, 1:a advent 2009

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Jag har svårt att tänka mig bättre sysselsättning på och kring första advent än att paddla runt i fin skärgård. Blev ungefär samma version som tidigare år; några tältnätter och så ett dygn med helpension på Örö.

Jag & Pia sjösatte i Klintemåla på torsdagen, strax efter lunch. Paddlade i solsken och med vinden i ryggen norrut. Såg mycket havsörn längs vägen. På utsidan av Örö var det lite vågor och Pia såg en säl mellan Örö och St Berkskär. Berkskär är verkligen en fin ö som vi dock bara bott på en gång tidigare. Det är fågelskydd mellan 1/4 och 10/7. Vi hittade en bra plats, inte längst ut mot öster som vi önskade utan en bit in.

Tältet åkte upp fort och vi tog en lur under våra sköna säckar en stund när det mörknade, vaknade nån timme senare för lite mat. Duggregnade lite så det blev lite tarpuppspänningsövning och det blev kanon.

Vaknade till finfin morgon och tog en skön promenad runt ön, väldigt mycket vitmossa som man inte vill trampa ner och heller inte halka runt i. Hittade en rejäl laddning med trattkantareller, men de fick stå kvar.

Vi hade bestämt träff med Christian C, Magnus H och Kenneth S kring Älö/L Bergö så vi drog oss på det hållet i lite svag motvind. Passerade området norr om St Bergö och där är verkligen fint, får se till att ta en Misterhultpaddling utanför fågelskyddsäsongen helt enkelt.

Det blev Lilla Bergö för nattläger, ett fint ställe och plats för några extra tält för sent kommande paddlare. Blev en skön kväll med massa mat och tjöt. Pia fixade maten, det blev en macka med chevréost och honung till förrätt, Valösoppa till huvudrätt och sen chokladkladdkaka med grädde till efterrätt. Och när vi var så där tokmätta drog Kenneth fram pannkakssmet och började grädda och flambera pannkakor i punch… Mycket, mycket gott. Framåt läggdags dök Jesper och Charlotte från malmoe upp så vi fick hålla oss vakna en stund till. De verkar för övrigt inte ha nån blogg?! Konstigt… Men jesperochcharlotte.wordpress.com verkar vara ledigt så vi hoppas såklart på bättring…

Vaknade till ännu en fin morgon. Tog det lugnt och framåt elva började vi äntra kajakerna. Ett gäng till skulle komma ut till oss, men de paddlade visst lite vilse. Strax norr om Älösund träffade vi dock på dem och drog oss vidare mot Örö. Medvind i år var klart skönt, förra året hade vi ju lite motvind… Knappt så vi var värda nån mat efter denna medvindspaddling. Men det struntade Elisabeth och Owe i och vi började med glögg och pepparkakor för att därefter gå på lunchfisksoppan som smakade minst lika gott som den brukar. Sen lunchefterrätt och så fria aktiviteter ett par timmar innan bastu och mer mat väntade.

Blev en promenad runt Örö och Lillö, Lillö sitter ihop med Örö sen rätt många år. Runt Örö är det finfin promenadstig medan det är lite snårigare runt Lillö. Riktigt skönt att röra lite på sig på land med. Väl tillbaka gick jag ner till bastun för ett första dopp, man vill ju passa på innan alla andra badat och värmt upp vattnet 😉 Skönt var det i alla fall, sen upp och hämta nåra pilsner för lite bastande.

Blev en bra stund i bastun innan det var matdags. Som sig bör serverades det flatrökt ål på macka som förrätt, supergott. Och för er som inte ätit flatrökt ål så är det en helt annan sak än vanlig rökt ål. Den flatrökta är mycket torrare, inte så himla fet och har mycket mer smak, rekommenderas! Ost ger starka ben 😉 eller var det bara stora magar?

Till varmrätt blev det hjortstek, med ugnsjoxade rotfrukter och som vanligt väldigt god sås. Och när vi trodde det var fullt i magen kom ostbrickan in. Lite kaffe och kaka på det så var vi rätt nöjda 😀

Medan de andra gjorde upp i ett yatzy-mästerskap, tog jag en promenad till öns västsida för lite nattlugn och fotonörderi innan sängen kallade.
När det ljusnade knuffade Pia mig ur sängen och vi gick en promenad, spanade mot horisont och soluppgång på Lillös östsida och tog ett varv runt Örö innan vi bänkade oss för frukost. Efter frukost brukar vi få jobba lite, men den nya lilla traktorn hade visst redan fixat jobbet… Vi kändes oss klart överflödiga 😉

Jag var lite paddelsugen så jag tog en kortis i närområdet innan det var dags att bege sig vidare. Blev snirklande i smågyttret mellan Svinskär och Strupö innan vi landade i Strupö by för fika/lunch och sen vidare in mot Klintemåla för vidare färd söderut. Jag drog mig dock mer västerut för ett par dagar i mörkaste småland.

Tillägg: 15 adventspaddlingar till Örö/Misterhult lyckades vi få ihop.

Lämna ett svar