Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Adventspaddling 2006 – Örö & Misterhult

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Misterhult Örö, 23-26 november 2006

Som traditionen bjuder så vill man paddla till Örö första advent eller däromkring. I år blev det en vecka tidigare.

Jag och Pia anlände Klintemåla vid lunchtid på torsdagen. Började med en havsörnsobservation medan vi packade kajakerna, grått väder med uppehåll, vi paddlade söder om Snuggö mellan Berktullarna öster om Svinskär, såg havsörnar både här och där, och ut vid de små kobbarna utanför Örö, här gjorde sig dock vinden påmind och det kom in en hel del sjö, och med packade kajaker och det kalla vattnet bestämde vi oss för att dra oss inåt och gick in norr om Örö och fick sen fina vågor i ryggen bort mot Berkskär. Vi landade inne i den skyddade viken strax innan det började skymma.

Blev en tidig kväll i sovsäckarna med varsin bok, strax efter det mörknat började det regna. Mysigt att ligga i tältet och höra smattret mot tältduken och vinden vinande i träden kombinerat med vågornas fräsande på öns utsida, vi somnade gott och sov läänge.

Vaknade till en strålande morgon med klar luft och betydligt mindre vind. Gick en promenad runt ön efter frukost, kanonväder och mycket fin ö, såg ett par havsörnar.
Packade ihop och tog ett varv runt ön och paddlade sen utåt i strålande solsken, tänkte försöka se några sälar nu när sälskyddet var tillgängligt (15/9-31/12), en bit ut var det dock ganska guppigt och längre ut vid de låga skären gick vågorna över så det kändes inte som om sälarna låg där och slappade, vi såg i alla fall en säl innan vi fortsatte söderut mot den gamla fyren Lilla Utterklabben och sen vidare mot Svinskär.
Utanför Örö såg vi 2 havsörnspar på en gång. Framme vid Svinskärs nordvästra udde såg vi en havsörn på riktigt nära håll, han ville ogärna lämna sitt träd när vi närmade oss.

Paddlade väster om St Bergö och landade på Lilla Bergö för lunch och för att invänta Christian från hbg, han anlände strax efter. Vi drog oss vidare bort till L Vippholmen för nattläger. När vi slagit upp tälten tog jag en extra sväng kring de närliggande öarna till att börja med skymningsljus och mot slutet i mörker.

På lördagsmorgonen var det lite disigt, vi paddlade in till Klintemåla för att möta de andra, lagom framme började det regna så smått. På plats fanns Mårten & Linda och Kenneth, men var var de andra? Via SMS fick vi reda på att Magnus & Malin var nästan framme. De sista tre var kvar i Malmö, de hade fått förhinder i sista stund. Vi gissade såklart på att det var avsaknaden av Kanalens trygga sidor, den friska luften, vindprognosen (8m/s) och duggregnet som gjorde att de stannade hemma, men det var visst andra skäl…

Vi paddlade utåt igen, på invägen hade vi sett 5 havsörnar, men nu var de försvunna när vi paddlade utåt. Vi snirklade både här och där i halvdisigt väder och rundade Örö medsols, på ostsidan av Örö var det även denna dag gott om havsörnar!

Ett hjärtligt välkomnande av Owe och Elisabet, följt av glögg, fisksoppa och ostkaka följde i snabb följd, därefter var vi allt lite pömsiga, men alla hängde ändå med på en promenad runt ön, först gick vi motsols och sen medsols, sista biten hann det nästan bli mörkt.

Första gänget drog sig mot bastun och vi andra drack lite ädla drycker och kollade på lite kartor innan det var vår tur. Som vanligt fantastisk skönt med bastubad och havsdopp, och badluckan i golvet är superfräck.

Mat igen; flatrökt ål på grov macka till förrätt, sen rådjur med fantastisk sås och därefter ostbricka till efterrätt. Det var som vanligt nästan så vi sprack. Och när maten var avklarad blev det toscakaka till kaffe/te och lite ädla drycker. Några fajtades i yatzy, medan vi andra bara kippade efter andan efter all god mat.

Jag vaknade i hyfsad tid och hann med en timmes promenad runt Örö och Lillö innan frukost, klart väder och mycket vackert, såg några havsörnar innan jag bänkade mig vid frukostbordet, de flesta andra verkade ha försökt sova sig hungriga…

Efter att ha hjälpt Owe att flytta lite båtar, vända på lite båtar och bära några blivande takbjälkar till en lada sa vi farväl och paddlade iväg från Örö. Blev snirklande bland gyttret norr om Strupö för att sen ta lunch inne på Strupö. Efter lunchen tog sig några direkt in mot Klintemåla medan vi andra som inte fått nog av skärgården tog oss en extra runda runt St Bergö och genom Älösund innan vi landade strax innan skymningen inne i Klintemåla.

Och precis som tidigare år var det en höjdarhelg! Att vi tog 2 dagar extra kändes kanonbra; gött att vara ute lite extra när man ändå åker så pass långt och att få sova lite i tält är ju aldrig fel! Tid utomhus räknas och paddling verkar kul.

Lämna ett svar