Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Örö – advent 2005

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Fredag till söndag tillbringades i Misterhults skärgård; en natt i tält och en natt hos Wiströms på Örö. En suverän helg, med massa god mat, trevligt sällskap och lite paddling i fin skärgård.För fjärde året i rad blev det adventenspaddling till Örö i Misterhults skärgård. Jag och Pia sammanstrålade med Christian och Magnus i Klintemåla strax efter lunch på fredagen. Regnet hängde i luften, men det kom bara några droppar medan vi packade. Temperaturen låg runt nollan och det blåste en del. Vi paddlade raka spåret ut till L Bergö och slog upp stor kåta och våra småtält på torrt underlag detta år. Tog en snabb fika och paddlade en sväng runt Älö, och när vi kom tillbaka var det nästan helmörkt.

Bänkade oss kåtan och hade det bra. Så småningom blev det dags för mat. Jag och Pia hade tänkt vara lata och bara ta påsmat, men Christian och Magnus ”tvingade” oss att bli bjudna på mat, hårda bud 😉

Till förrätt blev det färska musslor kokta i lök/vitlök, vitvin och gräddblandning och till det drack vi mousserande vin. Huvudrätten var köttgryta med pressad potatis (första gången vi såg potatispress i fält!!) och till efterrätt romflamberade bananer med vispad grädde!! Att det var gott var bara förnamnet! Det var super! Sen avslutade vi med lite ädla drycker innan vi kröp ner i säckarna för lite sömn. En bra start på en lyxhelg!

Pia | Musslorna!!
Pia | Musslorna!!

Kenneth från Karlshamn, Mårten och Linda från Kristianstad skulle kommit ut på fredagskvällen, men blåsten gjorde att de stannade på fastlandet i Klintemåla dit även Ulf, Leif och Rikard från Malmö anlände framåt nattkröken.

Strax avfärd från Lilla Bergö
Strax avfärd från Lilla Bergö
Jag & Christian på väg in mot Klintemåla
Jag & Christian på väg in mot Klintemåla

Vi vaknade på L Bergö till en underbar morgon, vattnet var spegelblankt och solen började värma. Det blev dock frukost ”inomhus” i kåtan innan vi gav oss iväg strax efter nio för att träffa de andra inne i Klintemåla vid 10.
När vi kom in var hälften klara, andra hälften började även de få ordning på grejorna. Vi som varit ute över natten lastade ur lite till bilarna för att få lite lättare och roligare kajaker nu när vi inte behövde tälten och sovsäckarna mer.

Delar av gruppen på väg mot Örö
Delar av gruppen på väg mot Örö

Vi paddlade ut via Älösund, St Bergö och sen mot Svinskär. på Svinskär såg vi två havsörnar och gick sen genom det smala sundet och vidare mot Örö. Fint väder och svaga vindar. Vi var lite tidiga på Örö så välkomstkommitten stod i köket 😉 Vi blev tilldelade rum/hus/stugor; jag och Pia hamnade i Härbret, där har vi inte bott innan; superfint.
Sen blev det glögg och pepparkakor och strax efter det lunch, kanongod fisksoppa! Och sen kaffe på det.

Efter lunch och allt var det ”fria aktiviteter”; Jag, Kenneth, Leif och Mårten tog en paddeltur, hann precis komma runt hörnet när vi såg 2 havsörnar på riktigt nära håll, paddlade ut mot St Tärnskär och spanade på den stora Kummeln och fortsatte sen runt Örö. Resten av gänget tog en promenad på ön. När vi kom tillbaka var bastun tänd så vi slappade i väntan på att värmen skulle ta fart, ja alla slappade inte några körde hönsfoder.

Bastun blev varm och vi bastade i omgångar. Fantastiskt gött med vedeldad bastu med badhål i golvet! Ja, nu är det väl i och för sig lite ”fusk” med bastu innan bad, lite som ”doping” i sportvärlden kanske? Men gött var det och första doppet innan bastun svalkade bra, nu är det inte vidare ”kvalmigt” i vattnet längre 😉

Bastun upplyst och snart varm
Bastun upplyst och snart varm
Middag
Middag

När vi som var sist ur bastun kom upp var middagen i stort sett klar, började med en förrätt med flatrökt ål, sen huvudrätt med Älgstek, svarttrumpetsvamp och en himmelskt god sås, och sen ostbricka efter det. Och när alla var riktigt supermätta och man aldrig trodde man skulle bli hungrig igen blev det kaffe och kaka… Yatzy och mer eller mindre konstiga/viktiga diskussioner varvat med lite ädla drycker följde innan kuddarna ropade på oss.

Kall morgon
Kall morgon
Värdparet | Några av Örös invånare som bidrar till/med maten

Jag gick upp vid halvåtta, tänkte få lite luft innan frukost så jag gick en runda på ön, en fin kall morgon med frost i gräset och på klipporna, en del sjöfågel här och där, ett uppskrämt rådjur och lite soluppgång vid horisonten. Tillbaka vid halvnio var frukosten serverad och de flesta verkade precis ha lyckats dra sig ur sängarna minuterna innan…

Linda & Mårten
Linda & Mårten

Vid 11-snåret gav vi oss iväg från Örö, efter en stadig frukost, lite tjat och lite hjälp med vinterns båtförvaring. Många ojade sig när kapell, torrdräkter och annat skulle dras över välfyllda magar, men det gick hyfsat att paddla när man väl satt på plats. Det blev utsida St Korsholmen ner bland myllret norr om Strupö för lite slingrande och bottenskrapande. Fika/Lunch tog vi på Strupö inne på en gräsplätt bland husen. Och sen fortsatte vid mot Vippholmarna på helt spegblanka vatten.


Jag vid Strupö

Ja, Örö-helgen blev som vanligt en höjdare. Tyvärr fick vi ingen snö, men man kan ju inte få allt 🙂

Erik (05-12-01).


Lämna ett svar