Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Distansarbete

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Distansarbete kan utföras i alla möjliga skepnader men har såklart blivit lättare i många fall iochmed digitaliseringen. De flesta arbeten som kan utföras vid en dator kan också skötas på distans (tokigt många kontorsjobb alltså). Fram till i början av 2020 ansåg många att väldigt många arbeten inte alls gick att utföra på distans men iochmed Corona gick plötsligt väldigt mycket att förändra. De vanligaste argumenten var tidigare; det går inte för det har vi aldrig gjort och hur ska vi veta om du arbetar om vi inte kan se dig? 

Distansarbete passar såklart inte alla men vi tror att ganska många gillar det ändå. Kanske inte enbart men mestadels eller då och då. 

För mer än tio år sedan läste vi boken Härarbeta och blev klart inspirerade. Tror det var i den boken vi första gången läste om en undersökning där man frågat folk var de tyckte de arbetade som bäst. Väldigt få svarade på kontoret utan det var hemma i soffan, på ett kafé, i sommarstugan, fjällstugan osv. Nu är det ju inte så att det man tycker är så det är men vad jag läst så har inte produktiviteten minskat nu efter drygt ett år med Corona och mycket hemarbete.

Rutiner
När man börjar distansarbeta hemifrån är det lätt att fastna i ”jag-gör-det-sen” eller ”jag-ska-bara-fixa” och så tömmer man tvättmaskinen, lagar mat, rensar ogräs, städar osv, en form av eskapism alltså. Någon form av rutiner är nog bra. För de flesta innebär hemarbete att man sparar ganska mycket tid från pendling, klä upp sig, fixa till sig, långlunch, raster, snack i korridoren osv så visst utrymme för utsvävningar finns såklart. Vettigt är nog för de flesta att ha vissa tider att passa, så man verkligen jobbar mellan 9-12, 13-17 eller liknande. Sen är det ju inte fel att röra på sig lite då och då och tar man en femminuterspaus från datorn varje timme kan man fixa lite småsysslor på vägen och få in lite vardagsrörelse.

Var vill man utföra sitt distansarbete?

Hemma
Nog den vanligast platsen för distansarbeta. För de flesta behöver det inte vara så krångligt; en rimligt bra stol räcker långt, bord har man troligtvis sen innan. Viktigare än superavancerade kontorsmöbler som höj & sänkbart skrivbord (vilket väl visades sig bara vara ett försäljningstrick) är säkert att man varierar sittställning då och då och kanske reser sig upp och gör några knäböj i timmen. Själv satt jag med en bärbar dator i soffan i ganska många år, tyckte det funkade bra. Varierat är såklart bra, kanske mestadels vid ett bord i normalhöjd, kanske lite i soffan, kanske lite på uteplatsen, kanske några minuter mot ett träd på tomten eller i skogen, kanske ett telefonmöte när man sår morötter osv.

Caféer, bibliotek med mera.
Att distansarbeta eller plugga för den delen på/i offentliga miljöer passar en del och en del typer av arbete. Perfekt om man vill sitta bland folk. För egen del lockar det inte jättemycket med stimmiga platser som caféer och den typen av offentliga platser. Däremot är biblioteken perfekt, oftast tyst och ofta bra uppkoppling, inget för högljudda möten dock om man har sådan böjelser 🙂  Ibland har vi jobbat på lokala biblioteket, lugnt och stilla och med klart bättre uppkopplingen än vad vi har hemma. I våra hemmakrokar har de lokala små biblioteket MER-öppet vilket innebär att man kan komma in även före/efter ordinarie öppettider, suveränt.

Kontorshotell
Att hyra plats på kontor är inget nytt, det har gjorts i alla tider. Kontorshotell är i de flesta fall lite mer flexibelt, man kan hyra bara en plats i öppet landskap och få tillgång till skrivare, kaffemaskin, kollegor, konferensrums med mera. Nytt på senare år är kontorshotell där det går att hyra in sig per gång, per timme osv. Just den typen av kontorshotell med stor flexibilitet både vad gäller tillgång och kostnad kommer nog bli mer och mer populärt. De flesta har inte behov av en dedikerad arbetsplats, arbetsrum med mera utan det räcker att få tillgång till det då och då. Kanske boka in sig ett par timmar för miljöombyte, träffa lite folk, hänga runt en kaffemaskin, låna möteslokaler osv. Smart om det går att köpa typ klippkort eller betala per gång för ökad flexibilitet. Tyvärr så är många kontorshotell skapligt kostsamma vilket känns klart onödigt. Numera kallas många kontorshotell för nåt lite ängsligt som co-working-place men det är väl ungefär samma fast kanske ännu dyrare 😉

Här och där, på resa
Härarbeta på riktigt helt enkelt. Många arbeten kan skötas varsomhelst ifrån. Ofta räcker det med en dator eller surfplatta och/eller telefon och uppkoppling. Några vill jobba från tältet, stugbilen, fjällstugan, skärgårdsklippa, husbilen, campingstugan, kanotklubb, campingplats, paus i släktmiddag osv. Andra distansarbetar från andra sidan klotet, från båten osv. Med mobilt bredband eller uppkoppling delad från mobilen klaras många uppgifter av. För egen del har vi mest distansarbetet från hemmet, fjällstugan och stugbilen men lite små insatser har gjorts från tältet, skärgårdsklippan osv.

Enklare och enklare
Distansarbete blir enklare och enklare eftersom mer och mer teknik anpassas därefter. När jag skaffade ny dator 2011 fick jag även ha ett extra ganska stort batteri för att kunna jobba två hela dagar (20h) utan extra ström. Idag har motsvarande dator (Apple MacBook Air) en batteritid på mer än 20 timmar och med ett skapligt extrabatteri kanske man kan klara nästan en hel (o)normalt lång arbetsvecka på runt 40-60 timmar.

Jag jobbade en del på distans runt 1995-1996 då var det klart krångligare med modemuppringt internet, stor klumpig stationär dator och skärm osv. Annars har vi för egen del distansarbetat mer eller mindre sen 2008 ungefär.  Vi snickrar lite hemsidor, skriver lite texter, grafisk design och liknande och det passar alldeles utmärkt varsomhelst. Till att börja med jobbade jag åt GetOut, sen Outnorth och sen 2013 nångång kör vi enbart i egen regi mot lite blandade kunder. Pias silverarbete görs inte på distans utan hemma då det kräver lite mer prylar och smutsar ner en del men lagret kan tas med och ordrar kan fixas på resande fot.

Skönt med distansarbete för att slippa pendling och stress

Skönt att slippa pendla
Läste nånstans att just pendling är den tid som många uppskattar minst. Lätt att förstå för det är ofta dötid på riktigt. Gäller iochförsig mycket transporttid överlag. Visst kan en del använda pendlingstiden till jobb, telefon, lyssna på böcker/poddar men det blir ändå lätt dötid. När man är mitt uppe i pendlandet tänker man kanske inte så mycket på det utan det är först när/om man upphör med det som man inser vad mycket tid och ork det tar. Att skapa förutsättningar för att ha jobb och arbetsplats relativt nära varandra är nog en bra plan för välbefinnandet eller att sköta sitt jobb på distans är nog en mycket bra plan för de flesta. Leva lokalt är bra för det mesta.

Slippa oändliga möten
Klart man ibland måste ha möten. Nu sen Corona satte fart på digitaliseringen har fler och fler möten kunnat ske digitalt och distansarbete är helt plötsligt möjligt och nästan normalt. Fler och fler har sluppit resa kors & tvärs för möten som lätt kan skötas vid en skärm. Så som vi jobbar har vi väldigt få arbetsmöten och det är så skönt. Mycket kan ju lösas med ett par mail eller telefonsamtal. När vi jobbade heltid som anställda upplevde vi ofta att många möten var sega och inte ledde nånstans och det verkar som om många upplever samma.

Utrustning för distansarbete
Det här varierar såklart men för många datorrelaterade arbeten räcker det med:

  • Bärbär dator eller platta
  • Mobil
  • Eventuellt en Bredbandsrouter

Bredbandsrouter är i många fall onödigt då det kanske oftast distansarbetas från hemmet, biblioteket, kontorshotellet, stugan där det redan finns bredband. Är man ute i skogen eller skärgården kan man dela wifi från de flesta mobiler. En fördel med en separat mobil bredbandsrouter jämfört med mobilen tycker vi är att man då kan hänga/lägga routern där det är bäst mobiltäckning om man jobbar i skogen, husbilen, stugan där det inte finns fast wifi eller bredband. Vi har te.x. packat in vår mobila router i en vattentät påse och hängt upp i ett träd en bit från tält och husbil ett par gånger 🙂

Utrustningen kan sen såklart byggas på efter behov. Det är lätt att fastna i jag-behöver-jättemycket-prylar för att kunna jobba på distans men även här är nog ”mindre är mer” en bra tanke som gör det både enklare att komma igång, gör dig mer flexibel och mer lättflyttad. Mycket när det gäller utrustning är också en vana. Under en period satt jag med dubbla datorer och fyra skapligt stora skärmar och hanterade bilder och redigerade bilder. Sen utförde jag liknande arbete under ett par år med en liten bärbar datorn mest i knät i soffan 🙂

Under Corona hade Pia kontakt med före detta kollega och hen hade fått släpa hem tre stora datorer, tror det var fem stora skärmar, nån vanlig laserskrivare och en storformatsskrivare för 150cm utskrifter. Då är kanske inte hemarbete så skoj 🙂

Måste träffas
Ibland måste man såklart träffas fysiskt. En del arbeten kräver det mer än andra och en del personer mer än andra. När jag distansjobbade åt Get Out var jag där ett par dagar per månad. Perfekt lösning för att träffa kollegor och att få mer inblick i verksamheten på plats. Tycker man hör ungefär lika många som är glada att slippa träffa kollegor som de som saknar sina kollegor så det är också olika 🙂

Vi tror nog de flesta skulle må bra av mer eller mindre distansbete, gärna på och från ställen man gillar! Jobba lagom på bra ställen helt enkelt och krångla inte till det 🙂

Lämna ett svar