Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vad kostar det att odla?

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Röda vinbär fick vi massor av i år
Bärbuskar kan ge massor av bär

Det verkar som om det här med intresset för att odla ökar mer och mer. Kul! Det är nog en pågående ny grön-våg på gång sedan ett tiotalet år och det verkar också som om Corona har givit mer intresse för att odla egen mat. 

Vi träffar ibland andra som säger att det är så dyrt att odla? Vi står då oftast som frågetecken. Att odla behöver knappt kosta nånting. Sen är det såklart så att det går att lägga precis hur mycket som helst även på odling.

När vi började våra små grönsaksodlingar för drygt tio år sedan grävde vi små hål i gräsmatta/äng och stoppade ner sättpotatisar. Sen täckte vi alltihop med löv och lite jord & hummus som vi samlade ihop på tomten. Potatisen grodde fint och dess rötter luckrade upp jorden tillsammans med alla maskar som trivs finfint i lövhögarna, jorden osv.  Efter första säsongen var gräset borta och det mesta ogräset och jorden började bli lucker och fin. Efter det var det bara att lägga på mer jord, hummus, löv, små pinnar, kompost för att göra jorden bättre och mer näringsrik.

Vi har köpt en del jord också men mycket av jorden är lätt att göra själv om man inte har så bråttom. Frö. lökar, utsäde köper nog de flesta och visst kan det bli slantar av det men det ger mångdubbelt tillbaks.

En person vi träffade tyckte att en påse morotsfrö kostar ju 40 spänn medan morötter i affären kostar bara 15 spänn knippet, sen tillkommer jord, pallkrage med mera så det är ingen idé att odla. Jo, så kan man ju tänka fast då tänker man skapligt kortsiktigt. Lite som att tycka det är dyrt med hus för tre miljoner när det bara kostar en tusenlapp att bo på hotell 🙂

Kan kosta hur mycket som helst
Tycker man det kostar för lite att göra egen jord och odla enkelt kan det såklart blir hur dyrt och krångligt som helst (precis som med allt annat alltså). Det går att beställa specialdesignade odlingslådor, land för flera tusen per kvadratmeter. Det går att köpa specialjord och anlägga gångar av guldtackor mellan morotsraderna 😉 Gigantiska växthus osv. Det går att köpa allt såklart. Lite kul & intressant i sammanhanget är att för 30-40 år sedan tror jag det odlades betydligt mer i många trädgårdar men jag tror inte det såldes jord, pallkragar med mera vid varenda matbutik, byggvaruhus med mera som det gör idag 🙂

Böcker
Det kommer mängder med nya böcker om odling. Hoppas bara att det inte är som med kokböcker där det visst kommer en ny svensk kokbok per dag samtidigt som det köps mer och mer färdigmat, hämtmat, halvfabrikat och äts mer och mer på restaurang.

Eget utsäde & sticklingar
Kommer man igång med odlandet kanske man på sikt även kan komma igång med att ta eget utsäde, alltså frö från egna blommor, bär och frukter eller spara lite av potatisen och sätta nästa år osv. Vissa sorter är det plättlätt att ta frön från medan en del andra lite krångliga. Ett annat sätt att föröka växter på är genom sticklingar. Sticklingar, alltså att man klipper av en bit från busken, blomman, trädet och sätter i sand, jord eller vatten och på så sätt får en ny planta fungerar på många växter. För egen del har vi mest tagit frön från paprika, chili och tomater. Förökning med sticklingar har vi gjort från vinbär, krusbär, Blåbärstry och Hallon med gott resultat. En del plantor och växter går bra att dela vid roten, att man delar på hela plantan alltså, det fungerar fint på en hel del blommor men även på t.ex. Rabarber, Rankspenat, Gräslök, Piplök med flera.

Fröbyte
Det finns massor av sätt att byta frö & utsäde bland och av likasinnade. Spana i lite olika facebokgrupper, instagram, lokala odlingsföreningar osv. Går att få tag på mycket roligt.

Noll eller hur mycket som helst
Så odla kostar alltså typ från cirka noll kronor till hur mycket som helst. Plättlätt alltså. Odla mer, det är både kul, givande, intressant och så skapar man något som alla verkligen behöver, på riktigt. Börja i liten skala så kan du växla upp sedan när du inser hur kul, koolt och givande det är.

Lämna ett svar