


Odla egen mat, kan det var nåt? Nästan alla som börjar pyssla med egna odlingar av ätbart brukar gilla det, och fastna i det. Det är lätt att bli imponerad av att ett litet litet frö kan ge en (eller flera) ganska stor ätbar grönsak. Att en liten potatis kan bli ganska många, att en bärbuske och ett fruktträd kan ge massor av bär och frukt år efter år osv. Allt som behövs är lite jord, näring, sol och vatten.
Många tycker såklart att det är onödigt då det finns både grönsaker, frukt och grönt (plus allt annat man tror sig behöva) att handla i affären.
Vi gillar odlandet som vi påbörjade för snart tiotalet år sedan och som verkar växa med (minst) några kvadratmeter om året. Det är både kul, avkopplande och mysigt att hålla på med. Dessutom känner vi oss rika på riktigt när det går att gå ut på tomten och plocka mat. Inte frågan om nåt nästannärodlat utan mer närodlatsomfan 😉
Sen är det ju faktiskt så att just mat behöver alla. Kan vara gött att producera och pyssla med nåt som verkligen behövs och inte bara nåt som gör att planeten mår lite sämre även om det är bra för bnp.
Tänk om fler hade ägnat några kvadratmeter till odlande, vilken skillnad det skulle kunna göra för klimatet, miljön och välmåendet. Dessutom får man genom odlandet mer förståelse för var i alla fall en del av maten kommer ifrån vilket troligtvis gör att man blir mer obenägen att slänga mat, har mer förståelse för lantbrukare osv. Odlandet är dessutom positivt för den biologiska mångfalden. Känslan och smaken av alldeles färska grönsaker, rotfrukter, frukter och bär är definitivt en annan anledning till att odla egen mat. Många får aldrig chansen att smaka riktigt goda och fräscha och solmogna produkter då en hel del del köpeprodukter är väldigt tråkiga även mitt i säsong.
En pallkrage på en kvadratmeter är inte mycket men kan nog ge mat till ett par måltider för en familj.
Odla mera! Det är både kul och lärorikt!