Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mobil bredbandsrouter

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vi har haft med oss mobil router på våra utflykter i ganska många år. Alltså en liten pryl som plockar upp mobilt bredband och delar ut det som wifi. Tror vi skaffade den första runt 2010 när jag villhövde jobba på distans lite här och där. På senare år har vi haft en 4G-router med oss i framförallt stugbilen men även på kajakutflykter.

Det går såklart alldeles utmärkt att dela internet från sin telefon i de allra flesta fall. Vi tycker dock att det finns ett par fördelar med en separat router.

I första hand är det smidigt att kunna placera routern där det är bäst täckning, det kan vara att hänga den i en buske, utanför stugbilen, i fönstret på fjällstugan osv eller lägga den på toppen av en skärgårdsö. Vi har även hängt upp vår i en vattentät påse en bit från stugbilen och tältet när det behövts. Kanske inget jättebehov om man bara rör sig där det är bra täckning, men då missar man ju de finaste platserna som regel 😉

Enkel och kompakt 4G-router som får plats i fickan
Mer avancerad router från Netgear

Precis som allt annat kan en mobil router bli precis hur komplicerad som helst. Vi har haft enkla små laddbara (via USB) varianter och det har fungerat bra för våra behov. På vissa avlägsna platser hade det varit bättre med en lite rejälare router/modem med möjlighet till separat antenn men dit har vi inte kommit ännu. Just i husbilen hade det varit smidigt med en fast monterad som drivs på bilens bodelsbatteri och så en extern antenn på taket, det hade nog gjort susen för toksurfandet eller jag menar arbetandet 😉 Fast det är smidigt att ha en som lätt går att använda helt mobilt också så inbyggt batteri är en höjdare.

Det finns även mer avancerade routers som kan plocka upp ett befintligt wifi-nät och dela det vidare, kan var smidigt om man kommer åt snabba nätverk vid campingar, bibliotek eller andra platser som sedan kan delas vidare i det wifinätverk som man är van vid och alltid uppkopplad till. Vidare finns det sådana som har plats för flera simkort osv.

Välj efter behov, för många funkar nog en liten smidig bärbar kanon.

Sök efter mobil router hos Amazon

Routern hänger i tältöppningen i Misterhult

Lämna ett svar