Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vårda och sköta om prylar

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Bra att byta linor, snören, coord strax innan de går av 😉 Alltså på förra turen i detta fallet.

Hur mycket och ofta ska, bör, borde, vill eller måste man sköta om om sina prylar?

För en del är själva pysslandet före och efter en utflykt själva huvudintresset. Man putsar på prylarna, försöker förbättra och kanske framförallt shoppa nytt betydligt mer än man använder sakerna. 

Men vad är en rimlig nivå för underhåll av befintliga prylar?

Kajaken
Kajaken kan gott få sig en sköljning med rent osaltat vatten då och då. Kanske till och med en tvätt med ojämna mellanrum. Då och då kanske även en urtorkning och tvätt eller sköljning invändigt. Det är inte fel att se över däckslinor, gummicoord, roderlinor, skäddareglage, vajrar och annat. Kajaker, oavsett material, är som regel tåliga som tusan och tål både vatten, väder och vind. En del sköljer och tvättar sin kajak efter varje användning. Det får man såklart göra om man vill och/eller har svårt att hitta sysselsättning 😉

För egen del sköljer vi av våra kajaker då och då, Kanske tvättar av dem lite mer sällan, fast ibland dröjer det länge mellan gångerna. Då och då smörjer vi in gummiluckor och lister med 303 eller silikonspray, oftast när luckor blivit tröga att få på/av (lite tidigare är smartare). När däckslinor eller gummicoord börjar se slitna ut byter vi ut. Ibland i tid, ibland när de gått av. Får vi djupa sprickor eller skador i däck eller skrov brukar vi fylla i med gelcoatfiller/gelcoatspackel, ganska sällan direkt men i alla fall så småningom. Gillar man glänsande prylar kan vaxning vara en grej men är nog mer som hobby än funktion 😉

Kläder
De flesta har nog koll på att kläder behöver tvättas ibland. En del tvättar sina kläder för ofta, många plagg tvättas sönder istället för att användas tills de slits. I korthet så tvätta inte för ofta, tvätta försiktigt och torka ordentligt och impregnera de plagg som behöver. De plagg som man bör vara försiktigast med är skalplagg, plagg med membran och dunprodukter. Underkläder och underställ med för hög andel plastmaterial kräver som regel tvätt ofta då de annars gärna luktar illa fort. Ullunderställ och ullkläder överlag räcker det oftast att bara vädra för att de ska vara som nya. Undvik torktumlare eftersom de sliter mycket på allt som körs där i.

Torrdräkt & Skalplagg
Har vi skrivit ett separat inlägg om. I korthet handlar det om att skölja av ofta. Tvätta försiktigt men ordentligt då och då och så ta hand om muddarna extra noga. När muddarna är slut är det bara att byta. Lite impregnering då och då är inte heller tokigt.

Tvätta dunjacka & dunsovsäck
och andra dunprylar finns också ett separat inlägg om. Här handlar det i stort sett om att tvätta försiktigt och torka försiktigt och noga.

Skor
Skölj av. Impregnera när det behövs. Se över skosnören & sulor. Mycket i skoväg som blir slitet går att fixa av en skomakare till oftast rimliga slantar.

Tält
Borsta ur sten, grus, smuts och eventuella pinnar innan tältet rullas eller knölas in i förvaringspåsen. Se till att tältet är torrt innan det läggs in i garderoben eller klädkammaren eller jag menar såklart walk-in-closeten 😉
Tält behöver generellt väldigt lite underhåll. Efter ganska många år behöver gummicoorden/resåren i tältstängerna bytas ut. Nya tältpinnar behövs kanske när för många blivit krokiga osv. Tält behöver sällan tvättas om man inte hittat något riktigt lerhål att tälta i. Är tältet mycket skitigt så torka av det med lite såpa & vatten och en mjuk trasa.

Neoprenprylarna
Neopren har ju den egenskapen eller kanske ska kalla det oegenskap att det luktar illa ganska fort. Det är inte neoprenets fel utan mer vi användare som är smutsiga, lämnar hudrester, svett med mera som i kombination med salt & värme blir sunkigt. Skölj neoprenprylarna ofta, gärna med lite mild tvål eller tvättmedel så slipper man den ofräscha doften. Detta gäller även andra material men neoprenprylarna verkar ta upp ofräschör snabbast.

Köks & matprylarna
Här räcker det i de flesta fall med en diskning. Ofta gör man kanske det direkt ute i naturen men ibland är det nog gött att ta upp prylarna hemma och göra rent dem och låta allt torka. Har hört några roliga historier om några som lagat mat ute och så tänkt att diska gör vi hemma och sen ställt undan köket och kastrullerna. Ett par veckor senare kommer man på det när man vrålhungrig packar ut köket på nästa utflykt och innehållet nästan promenerar iväg av sig själv 😉

Det mesta behöver egentligen ganska litet underhåll för att hålla länge. Det som slits mest i en paddlares utrustning är nog latexmuddar på torrdräkt & tunna underställ.

Var ute och använd prylarna mer och underhåll mindre 😉 är nog en bra plan överlag!

Hellre användningssprickor än torrsprickor 😉

Lämna ett svar