Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Göra eller shoppa?

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vy mot Træna

Relativt ofta när man frågar folk, kollegor, vänner, bekanta, släkt om de har gjort något sen senast får man svaret. Vi har shoppat! 

De kanske inte säger det direkt så. Oftare kanske svaret kommer i stil med: vi har skaffat ny bil, vi har investerat, vi har byggt till, vi har renoverat (ofta nåt som inte var så värst behövligt), vi har varit på spa/lekland/upplevelse. Vi ”behövde” en ny bil, husbil, båt, ny trall, ny säng, ny mc, ny kolfibercykel, inreda hemmet mer likt en offentlig entré, bättre kajak osv… Ofta har de verkligen kämpat för att komma på nåt de ”villhöver” 🙂 

Förvånansvärt sällan får man svaret att de gjort något skoj, umgåtts med familjen, släkten, vännerna, jobbat med nåt roligt eller gjort saker de verkligen vill och längtar efter utan ofta är det shoppingen som verkar vara det roligaste eller intressantaste som hänt och som de kämpat för. Förvånansvärt sällan har de heller skapat något utan man strävar hellre efter att shoppa. Samtidigt verkar det som om de flesta mår väldigt bra och är väldigt nöjda när de verkligen gör eller skapar något. Gör eller skapar man dessutom nåt som känns meningsfullt verkar de flesta må ännu bättre.

Skapligt tråkigt och samtidigt riktigt tragiskt både vad gäller underhållningsvärdet och även att det är just konsumtionen som prioriteras så högt och anses så kul. Både för sina egna liv men även för klimatet, miljön, naturen och det mesta annat.

Dessutom verkar det vara så att om man frågar lite mer (pressar de lite bortom shoppingen) om vad de allra helst skulle vilja göra så är det umgås mer med familjen, vänner, med nära och kära, göra roliga saker tillsammans, skapa något, ta det lugnt osv. Fast det hinns sällan med då det måste jobbas mer för att kunna shoppas mer…

Shopping som hobby
Konstigt det här att shopping har blivit en hobby för så många och att det verkar vara ett av få intressen som många aldrig tröttnar på. Tänk om fler hade valt att använda det de har. Bra för klimatet, plånboken och många hade haft massa tid över till att göra nåt de gillar på rikigt. Flera hade blivit riktigt duktiga på att paddla, skida, cykla, pyssla, laga, reda, odla om man la tiden på att göra istället för att fundera på vad man ska shoppa härnäst.

Lämna ett svar