Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

K2 – tvåmanskajak – familjekajak

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Kan det vara nåt? Vad är vitsen? Varför?

Som med väldigt mycket annat kan det vara kul att göra saker tillsammans, med en livskamrat, kompisar, familj osv. En rolig sak med en K2:a kan just vara att bli samspelt med någon annan eller att ta med sig någon mindre erfaren ut på kajakutflykt. 

Vad är bra med tvåa då?

  • För två ojämna paddlare
  • Båda kommer fram samtidigt och till samma ställe. Ingen behöver vänta in och ingen behöver känna sig stressad.
  • För att komma lite längre eller snabbare fram

En del tvåor är rimligt smala och rimligt långa och då kan två paddlare driva fram kajaken avsevärt lättare/snabbare än i varsin vanlig enmanskajak. Gör att man kan komma längre på en dag med samma paddeltid eller komma fram snabbare om man nu skulle få för sig att ha bråttom eller kanske komma fram mer utvilade om man ska bestiga berg, simma, vandra långt osv.

För att slippa få med sig halva hemmet
En del lite smalare tvåor har klart begränsad packvolym jämfört med två ettor. Kan till en början kännas besvärligt och eländigt men efter ett tag när man bantat prylarna som ska med inser man att det är guld värt att bara få med få och mindre saker. Less is, som vanligt, More. Går snabbare att packa, är lättare att bära och upplevelsen blir (oftast) större, i alla fall på vattnet.

För att få med sig nästan hela hemmet
De större tvåorna (familjekajakerna), k2, k3, k4 med extra mittbrunn är packvolymsmässigt som tre vanliga enmanskajaker. Det går att få med extra tält, mat för några veckor till, vatten för att försörja en halv stad. Backar med öl, lådor med vin, kubbspel, uppblåsbar sup, bastutält, stora stekhällar, toalettstol osv. Listan kan göras lång till allt man villhöver.

För att kunna ta ut mindre erfarna
En tvåmanskajak kan vara suveränt att ta ut mindre erfarna paddlare i. En erfaren paddlare kan ofta hantera, i alla fall de smidigare tvåorna, relativt enkelt själv och ge nybörjare en trygg utflykt. Två paddlare, kan lätt ta med ett par barn eller någon/några vuxna i en familjekajak.

För att ta med husdjuren
En tvåa som går att hantera själv kan rymma ett eller flera husdjur i andra sittbrunnen eller i extra mittbrunnen om man har en sådan. Ta med katterna, hundarna, fåren, ormarna eller vad man nu har för husdjur.

Nackdelar

  • Tunga att hantera på land. De flesta tvåor är tunga men det finns såklart undantag här med. Finns en hel del under 30 kilo och då är man inte så långt från tjockbyggda ettor.
  • Krångligare med räddningar. Klart pyssligare att komma i igen för de flesta. Går såklart att öva upp färdigheter. Fotpump är nog en bra plan.
  • Omöjligt att ta varsin väg. Kanske fungerar med en delbar tvåa eller trea 😉
  • Packvolym 
  • Svårt (eller i alla fall svårare) att ta bilder… går att lösa med drönare, selfiepinnar, fjärrutlösare osv.

Välj efter behov, de stora K3/K2,5 eller K4 beroende på hur mittbrunnen används kan vara mkt praktiska för mycket packning, långa turer eller för att ha 1 extra person i mitten, 1-2 barn/hundar eller vad man nu väljer.

De lite smalare K2:orna har ofta(st) sittbrunnarna placerade relativt nära varandra och kräver därmed att paddlarna paddlar i takt för att inte slå paddlarna i varandra med det lär de flesta sig snabbt. Kajaker med sittbrunnarna nära blir oftast blötare paddling i alla fall för den som sitter fram iochmed stänk från paddel.

Skilsmässobåt
En del kallar tvåmanskajaker för skilsmässokajaker… fast det handlar som regel om deras egna förhållanden än om båttypen 🙂 men känns alltid bra att ha prylarna att skylla på! 😉

För egen del har vi haft två tvåmanskajaker men vi trivs klart bättre i våra ettor. Vi hade en SKUK Triton i ett par år och en Tahe Marine Duo i några år.

Lämna ett svar