Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Skyll inte på prylarna

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Det är aldrig mitt fel, alltid nån annans fel eller prylarnas 🙂

Visst är det lätt hänt att skylla på prylen eller prylarna när det inte går som tänkt. Nu är inte kajak – och friluftsbranschen extrem i just det hänseendet, snarare rätt så rimlig men visst förekommer det.

Dubside – känd rollgur & rollvirtuos skrev för massa år sedan ”Don’t blame your kayak” och sen rollade han allt kanotliknande, allt från lättrollade grönlandskajaker till meterbreda klumpiga sit-on-top, tremanskajaker, familjekajaker med mera. 

I fotobranschen som jag tidigare hängt/jobbat i tjugotalet år är det jättevanligt, fototeknik och fotosnobberi tycks aldrig ta slut. Men om jag bara köper det där objektivet, det där nya kamerahuset, det där stativet, det där filtret, programmet, bildskärmen osv så kommer mina bilder bli mycket bättre…

Men han/hon/hen/den/det tar ju mycket bättre bilder med sin gamla kamera eller telefonen… Attans men det är nog fusk, jag måste ha mer prylar 🙂

Några exempel från kajak- och friluftsbranschen kan vara: Min kajak svänger inte så bra så jag måste köpa en ny.

Fast han/hon/den/det/hen därborta har en likadan och den verkar svänga extremt bra. Lägg tid på att öva och/eller gå en kurs så kommer du oxå kunna svänga/paddla fort/långt osv med din kajak!

Jag kan inte tälta på vintern, mitt tält är inget vintertält och jag har ingen vintersovsäck. Men hallå du är ju i södra sverige, ingen vinter att tala om, speciellt sällan när det paddlas i alla fall. Ta med ett tjockare underställ och lägg din varma jacka över så funkar din sommarsovsäck finfint även vid ett par minusgrader. Eller som Markus Torgeby sa; ner till nollan funkar med ikeamadrass och ullfilt, ner till minus tio så lägg till sommarsovsäck och enkelt liggunderlag typ.

Visst är det bra för bnp och den eviga tillväxten att vi shoppar oss trötta, men för ens egna upplevelser och färdigheter gör det oftast väldigt liten skillnad för både upplevelsen och antalet utetimmar. Visst är det kul och koolt med nya prylar men det går över snabbt och WOW-känslan försvinner som regel efter uppackandet eller första användandet. och blir det nya gamla efter första användandet. Säg helt enkelt att det är shopping som är ditt intresse! Skyll inte på prylarna i alla fall. Det är dig det är fel på 😉

Som nån sa/skrev angående bilshopping; det är lika tråkigt att pendla till det tråkiga jobbet i en miljonkronorsbil som i en tiotusenkronorsbil 🙂

I de flesta fall är det bättre att öva på det du vill bli bättre på än att shoppa prylar för att bli det.

Vill du paddla snabbare? Öva på det, gå en kurs. Ge kroppen träning för styrka och teknik.

Vill du svänga bättre med din kajak? Lär dig kanta, styrtag osv. Fråga nån som kan. Öva vidare. Gå en kurs till. Paddla med andra som kan.

Vill du ta bättre bilder? Fotografera mycket, kolla på andras bilder som du gillar. Be någon om kritik. Lär dig prylarna du har. De allra flesta som tar bilder är inte så bra på varken att hitta motiv och komponering, tekniken/prylarna har varit bra nog för de flesta bruk de senaste 30 åren…

Vill du tälta mer på vintern? Gör det, ta med en extra filt, jacka osv att lägga över sovsäcken. Se till att ventilera tältet så det inte blir för fuktigt.

osv…

Mycket av prylhetsandet är en typisk gubbgrej. Jag har stått på många fotomässor (och suttit i långa telefonsamtal) där massa gubbar i alla åldrar bara vill snacka prylar; vad är skarpast, dyrast osv men de visar sällan några bilder. Tjejer, kvinnor, damer, tanter däremot kommer med finfina bilder i mängder. De har skapat massor utan att lägga allt för mycket krut på prylarna.

Samma gällde även när jag jobbade i friluftsbranschen, många gubbs som hade/har full koll på vävar, vikter, prylars benämningar och egenskaper men som knappt var utomhus… gott om teoretiska experter. Lite sorgligt egentligen. Nästa besökare var kanske tjej som varit ute på långtur med prylar som hittats i farfars garderob.

Även killar, unga män kan vara gubbar. Gubbe är ingen ålder utan en egenskap 🙂

Det här ett bra citat med tanke på ”jag måste ha en bättre kamera för att ta bilder-tänket”

”Every famous photograph was made with a camera less advanced than the one you are using now.” Alltså ”varje berömt fotografi är fotograferat med en kamera som är mindre avancerad än vad du har nu”

Ut med er och paddla, fotografera, cykla, bada mera!

Lämna ett svar