Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Påskfikor i Fjällbacka

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

Vid fyren Soten Svartskar
Vid fyren Soten Svartskär

Det blev minsann påsk i år oxå. Lite senare än vanligt, men att den skulle hamna mitt i sommaren var lite oväntat. Under dagarna var det runt 20°C grader varmt och på sena eftermiddagarna blev det stiltje. Otroligt fina dagar!

Vi lämnade skåne vid 9-tiden på långfredagen. En tur inom Varberg för att lämna av en kajak, en tur inom GKF för att hämta en kajak, och en tur inom Grebbestad kajakcenter för koll av nytt, snack och inköp av korta poogies. Sen var det äntligen dax att få kajakerna i vattnet. På plats i Fjällbacka, vid brofästet, fanns redan ett gäng från friluftsfrämjandet i Norrviken.

Vi visste sen tidigare att det skulle finnas några smågäng ute på öarna. Och vår tanke var från början att sammanstråla med ett gäng på Långeskär. Men vädret och vattnet var så fint så det gick inte att bara paddla ditut. Vi ändrade vår färdplan och drog söderut istället, mot Hamburgö och Dannemark. Lagom långt tänkte vi… Det var det fler som hade tänkt, så vi fortsatte tillbaka norrut och hamnade till sist på Vedholmen. Vi hann bli lite trötta och hungriga på vägen och hoppades att det var tomt, eller i alla fall kändisar som tyckte det var ok att vi kom och trängde oss på.
Där var upptaget… attans! Fast vi kände igen en kajak… Ulf Johanssons Corsa GT låg på stranden, tillsammans med Heidi och Henriks kajaker. Upp med tältet, Hilleberg Allak, och värma maten lite kvickt, hungriga som vi var. Efter en trevlig kväll var det gott att dra sovsäcken över sig.

Utsidan Hamburgö, på väg söderut
Utsidan Hamburgö, på väg söderut
Magisk kvällspaddling på väg mot vedholmen
Magisk kvällspaddling på väg norrut, mot Vedholmen
framme vedholmen
Framme på vedholmen. Foto: Henrik Ranthin

Lördagen visade sig från sin bästa sida. Lite vind under natten som mojnade på förmiddagen och blev helt stilla på eftermiddagen. En ö-promenad/klättring, ännu mer tjöt, slappande i solen, gjorde att vi inte var i kajakerna förrän långt efter lunch. Men vem har bråttom? 😉 Blev även årets första shorts&kortärmatpaddling, skönt!
En tur runt och mellan småöarna vid Lyngö innan vi kom fram till Norra Dyngön för påsklunch. På plats fanns Challan och Jesper, med uppdukat bord. Vi åt lunch lite tidigare och nöjde oss med godis 😉
Någon timme senare styrde våra malmöitiska vänner mot Långeskär medan vi drog oss norrut mot Stora Måkholmen. Här tänkte vi möta upp ett av Gbg-gängen vi visste skulle hålla sig i dessa fina vatten. Mycket riktigt var Peter, Patric, Freddan, Malin och Jonas på plats. Lite blåsigare och kallare blev det nu och det var skönt med dunkläder. Ännu lite mer tjöt innan vi somnade.

Nyutslagen Trift
Nyutslagen Trift
Ö promenad på Vedholmen
Öpromenad på Vedholmen
Lite slöande innan vi kom iväg
Lite slöande innan vi kom iväg
Heidi, Henrik och Uffe
Heidi, Henrik och Uffe
Snirklande vid Lyngö utsida
Snirklande vid Lyngö utsida
Fika på Norra Dyngön
Fika på Norra Dyngön
Kvällstjôt på St Måkholmen
Kvällstjt på St Måkholmen

Söndag. För en del blev detta sista dan, men vi hade bestämt att stå ut en dag till. Ganska blåsigt på morgonen, så frukosten åts i lä. Besök från Valöns vandrarhem. Norrvikenpaddlarna verkar morgontidiga… Eller vi som är sega 😉 Även denna dag intogs lunchen på samma ställe som frukosten.
Väl i kajakerna paddlade vi söderut mot Långeskär, var i land på Slängerumpan och kollade tältplats. På Långeskär var Ulf, Heidi och Henrik på väg att packa ihop sina prylar för att dra sig hemåt. Vi fikade och tittade på medan de packade, och vinkade sen av dem. Själva fortsatte vi mot stora vassholmen och in i sundet mellan Dyngön och Fläskön, genom gluppöbassängen och paus på Kyrkogårdsön med utkik från toppen. Vidare mot Trinissla, Getryggen och Bogen för att till sist hamna på Vedholmen igen. När vi började paddla var det lite blåsigt. Men på eftermiddagen blev det återigen bleke. Torrdräkten kändes väldigt varm när vi kom i land på Vedholmen, så det fick bli ett snabbt dopp innan vi satte upp tältet. På stranden låg det två kajaker som vi kände igen som Challan och Jespers. En mycket fin kväll gjorde att vi satt uppe länge.

Morgon på Stora Måkholmen. Frukost i lä :)
Morgon på Stora Måkholmen. Frukost i lä 🙂
Norrviken på besök på Måkholmen
Norrviken på besök på Måkholmen
Finfin paddling på eftermiddagen
Finfin paddling på eftermiddagen
Kvällsdoppet avklarat
Kvällsdoppet avklarat

Måndagmorgon, vaknar vid soluppgången, men är inte sugen på att gå upp redan. Somnar om. Efter någon timme kryper vi ut ur tältet och lägger oss på klipporna istället. Jätteskönt.
Ännu en lång frukost i solen. Vid 12-tiden hade Challan och Jesper packat sina kajaker, vi med. Men inte allt. Vi tänker äta lunch innan vi drar hemåt. Strax innan 12 får vi besök av Anette från Lysekil. Kul med ny bekantskap 🙂
Strax efter 15 är vi på väg hem efter en riktigt härlig försommartur i Fjällbacka skärgård.

Annandagpåskmorgon
Annandagpåskmorgon
Uteliggare
Uteliggare
Det kändes som om allt slog ut denna helg
Det kändes som om allt slog ut denna helg
Anette Bargel tittade förbi på fika :)
Anette Bargel tittade förbi på fika 🙂

Så här paddlade vi ungefär:

Andra Påskpaddlare:

4 svar på ”Påskfikor i Fjällbacka”

  1. Skönt att se att ni paddlade också, vart lite orolig för att ni skulle få avsluta påsken med att kurera liggsår efter att ha sett er ligga och drälla på diverse öar…;-) Tjusiga bilder som så ofta…

    /Ujon

    Svara
  2. Vilken paddelhelg det var! Vilka paddelhelger det kommer att bli! Kanonfina bilder som vanligt! 🙂

    Svara

Lämna ett svar