Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tvätta torrdräkt & skalplagg

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Förutom kajaken och kanske tälten är oftast en torrdräkt en av de prylar inom paddlandet som går att lägga mest slantar på när man tokshoppar.

Helst vill de flesta såklart att den ska hålla så länge som möjligt och hålla funktionen hela tiden. Hur hanterar man då sin torrdräkt (och andra skalplagg) för bästa hållbarhet?

Det allra bästa är nog att inte använda den alls, fast då missar man lite av vitsen och funktionen 🙂 Så använd mycket och ordentligt.

Skötseln då? Det viktigaste är nog:

  • Ge den en sötvattensköljning då och då, efter varje användning är säkert bäst men kanske väl ambitiöst.
  • Förvara den mörkt och helst inte tokvarmt. Hängande i mörkt och svalt utrymme brukar rekommenderas. Vi har haft våra hoprullade i rumstemperatur våra första 16 torrdräktsår och det verkar ha funkat bra. Det är mer användningen som slitit ut dem 🙂
  • Smörj in latexmuddar med 303-spray eller annat återfuktande medel. Talk eller barnpuder fungerar också fint. Muddarna är som regel de som tar stryk fortast. Bara att byta. Själv eller lämna in till t.ex. dykfirma.
  • Dragkejorna mår bra av lite vax eller speciellt dragkedjesmörjningsmedel då och då, när/om de börjar gå trögt.

Tvätta
Enklast är att tvätta i maskin. Kan dock kännas lite läskigt att stoppa in den kostsamma dräkten och trycka på start. Kör snällt & skonsamt program och stäng av centrifugering. Förutom att själva tyget blir rent brukar vi bli förvånade över att dragkedjorna helt plötsligt glider superlätt 🙂 De fylls såklart (också) snabbt med smuts, svett, salt med mera. Precis som när man tvättar dunprylar gäller att tvätta försiktigt.

Tvätta för hand känns lite skonsammare, tvätta då i en rejäl balja/badkar använd en svamp och gnugga försiktigt, kanske en borste för att få dragkedjorna ordentligt rena. Tänk på att ta insidan också, det blir gärna ganska läskigt smutsigt av hudavlagringar som smitit genom understället, underställsavlagaringar osv. Tvätta med skonsamt tvättmedel, vi har oftast använt Nikwax men har även tvättat med tvättnötter och liknande, är nog inte så himla noga egentligen, där har vi inte märkt nån skillnad. Vi brukar tvätta med dragkedjan eller dragkedjorna öppna, då blir det ordentligt tvättat på dräktens insida med och vi upplever att dragkedjorna blir ännu renare öppna.

Återaktivering av vattenavisande förmåga
Är plaggen i goretex och man upplever att plaggens vattenavvisande effekt avtagit rekommenderas återaktivering med hjälp av tork/torktumling i tjugo minuter för återaktivering. Vi har ingen torktumlare eller torkrum men har hängt i solen på sommaren, det fungerar också verkar det som.

Impregnera
Om det inte räcker med torktumling för att få igång den vattenavisade effekten får man impregnera. Efter tvätt mår dräkten, jackan, plaggen, och framförallt funktionen, bra av en runda impregnering. Vi brukar köra med sprayimpregnering. Vi föredrar spray framför impregnering som tvättas in i maskin eller balja. Tvättas impregneringen in får man lika mycket impregnering på insidan och det känns som klart fel ställe. När vi provat att impregnera i maskin inbillar eller tror vi att vi upplever att dräkterna släppt ut fukt sämre efteråt. Så spray alltså, på utsidan. Spraya gärna lite extra på axlar och andra utsätta ställen så som armveck och där tyget veckas.

En smutsig och lite hängig dräkt blir som ny efter lite impregnering. Imponerande!

Köp bra prylar för torrdräktsrengöring

Lämna ett svar