Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vinter på Käringön i Bohuslän

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Har haft en en helt underbart fin helg uppe vid Orust. Skärgården var täckt med 10-15cm nysnö. Sol idag från klarblå himmel. Mysigt boende på vandrarhem på Käringön. God mat och dryck i mycket trevligt sällskap! Denna tur blir svårslagen!!

28 februari. Jag & Pia hängde med på en tur ut till Käringön utanför Orust. Vi samlades hos OrustKajak på lördagens förmiddag, det snöade lite och var allmänt grått. Dagen innan hade det kommit cirka 10-20cm nysnö så hela skärgården var vit. Vi som skulle ut var Jag, Pia, Thomas, Jens, Ulle, Mats samt Eric och Nathalie från BorealDesign i Kanada som kom direkt från Kanada med flyg. Vid 14-tiden kom Thomas farande med de långväga gästerna direkt från flygplatsen och vi kunde ge oss ut.

De första 100 metrarna låg det issörja men det gick lätt att komma igenom. Solen började titta fram och vi fick en fin tur med solen i ansiktet och vinden i ryggen förbi bl.a. Stenskär och Anderholmarna, såg ett par sälar och en hel del fågel. Längst in i hamnen på Käringön la vi till och vandrade bort till vandrarhemmet där natten skulle tillbringas. Efter ett tag kom färjan Ylva in i hamnen och vi gick bort och mötte Thomas fru Sara som tog färjan ut med massa mat och dryck! Thomas och Mats hämtade en del av maten hos en av byns fiskare; nykokta havskräftor och Krabbklor.

Det blev en mycket trevlig kväll med mycket god mat och dryck. Efter maten blev det lite whiskyprovning med bl.a. Laphroaig, Lagavulin, 30-årig Highland Park, Tullamore Dew samt en något annorlunda Whiskylikör med lönnsirap som Eric och Nathalie hade med sig. Den sistnämda var oerhört söt och inte direkt vad vi var vana vid, men kul att prova var det i alla fall. Så småningom blev det färre och färre runt borden och även de tappraste trillade i säng.

Vi vaknade till ett strålande solsken och ett par minusgrader. Efter en rejäl frukost vinkade vi av Sara vid färjan och gick sen en rundtur på ön. Käringön är en mycket mysig ö och det var extra kul att den var alldeles vit.

Vi väckte en del uppmärksamhet där vi stegade omkring i flytvästar, kapell, torrdräkter, isdubbar med mera. Och runt våra kajaker stod folk och undrade 😉

Vi paddlade mot det lilla smala sundet mellan Vallerö och Tornö och gick norrut på Vallerös utsida. Mellan Vallerö och Hermanö dök det ut en kajak; det var Håkan J som anslöt. Nathalie och Eric var nog imponerade av kajakflottan som var ute denna helgen; 7 av 9 kajaker var av märket BorealDesign 😉

Vi gick iland på den lilla fina stranden på Hermanö och vandrade upp på toppen för att njuta av utsikten och den var verkligen fin! Och nedanför oss på utsidan låg massvis med ejdrar och ”kluckade”.

En snabb fika nere vid kajakerna och så gav vi oss av igen, genom ”labyrinten” och vidare på Hermanös insida. Vi gick över till Råön och tog lunch vid en solvarm bergvägg. I slutet av lunchen började det mulna på, vi paddlade runt Råön och tillbaka till Stocken i halvgrått väder och vi hade t.o.m. lite motvind en liten bit 😉

En fantastiskt fin tur i mycket trevligt sällskap och med perfekta vinterförhållanden! Tack för denna tur!

Boreal Design tillverkar bland annat kajakerna Ellesmere, Inukshuk, OOkpik, Labrador, Fjord m.m.

Info om Käringön.

Hotell Käringön

På Käringön finns även Sjöräddningsstation

Läs mer om Käringön på Wikipedia