Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Rönneå – Höja till Skälderviken

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Gött när det börjar blomma och bli grönt längs med ån
Gött när det börjar blomma och bli grönt längs med ån

Slingrande genom staden. Höja-Skälderviken: 15km.

Rönneå slingrar sig från Västra Ringsjön, via Klippan, ned till havet i Skälderviken vid Ängelholm. Sträckan bjuder på mestadels lugn och mysig paddling, men det förekommer en del mindre forsar och en del lyft.

En fin dagstur på Rönneå kan vara att paddla från Höja eller Starby strax öster om Ängelholm, genom Ängelholm och ner till hamnen i Skälderviken. Nöjer man sig med medströmspaddling löser man transport tillbaka med cykel, bilar, taxi, promenad, annars är det bara paddla fram och tillbaka 🙂 En sträck utan lyft och forsar som passar alla.

Du lägger i vid Höja bro strax öster om Ängeholm och paddlingen börjar i ett ganska öppet åkerlandskap. Är det mycket vatten ser du över kanten och är det tidigt på våren kan du ibland nästan paddla in på vissa gårdars gårdsplaner. Vill du paddla ett par kilometer till går det bra att lägga i vid broarna i Starby. Vid Höja finns brygga, dass och två vindskydd. Vid Starby bara grillplats.

Längs med ån är det lummigt och träden hänger en bra bit ut över ån. Har du tur kan du få se Kungsfiskare och Strömstare i vattenbrynet. Strax efter du passerat motorvägen börjar Ängelholm göra sig påmint och de första husen dyker upp, och så även koloniområdet Gåsahalsen där en första fikapaus kan vara lämplig. Ån slingrar sig verkligen fram genom stan och under flera broar.

Strax efter sjukhuset finns det flera bryggor lämpliga för nästa paus. Sen är du mitt i centrum och det kanske är läge att gå iland och handla en glass eller käka lunch? Strax passeras hembygdsparken och mittimot ligger Rodd & Kanotklubben och sen de yttre områdena för att avsluta nere i Skäldervikens hamn. Strax innan hamnen finns en fin rastplats med vindskydd och bänkar. I detta området är det ofta fiskare, men alla får lätt plats. I slutet av hamnen, precis innan ån svänger ut mellan pirarmarna finns bryggor, kajakbryggor hos ÄSSS. Go runda, inte brutal vildmark men en fin tur genom en mysig liten stad.

Är det rimliga vindar hinns det säkert med en sväng ut mellan pirarmarna ut till havet! Skälderviken bjuder på fantastiska sandstränder.

Vill man paddla hela Rönneå finns det turbeskrivningar för hela sträckan hos till exempel uthyrarna i Stockamöllan och Ängelholm. Det finns iordningsställda rastplatser längs hela leden.

Stisses kanothyrning Ängelholm

Stockamöllan kanotcentral

Lämna ett svar