Trysil jan-feb 2023

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Äntligen en tvåveckorsrunda i Trysil! Det var flera år sedan. Det har varit lite slarvigt med fjälldrällandet senaste åren. Corona gjorde det omöjligt eller i alla fall krångligt att åka till Trysil. Förra året var vi uppe en vecka och det var super, men en vecka är i snålaste laget. När man ändå packar bilen och far iväg är två veckor mer lagom, även om det också känns snålt när vi ska packa för att åka hemåt.

Drygt 110cm snö löd det officiella snödjupet uppe där vi bor uppe på Fageråsen och drygt 80cm nere i byn. Lagom. Blev två riktigt goa veckor med mycket backhäng, snöiga promenader, lite spårdräll på längdskidorna, lite snöänglar, tåvift, snöbad osv. Mestadels bra väder men några ruggiga dagar med hårda backar och rejäl vind också. Ett par tillfällen med 3-8cm snöpåfyllning ljusare upp och mjukade upp.

Väldigt gött att få se lite vinter, det har som vanligt varit snålt med det i skåneland.

Mindre längd än tidigare

Vi åkte mest slalom/utförsåkning. Det är roligt med lite fart och fläkt. Samtidigt är det lite synd att vi inte åkte mer på längden. Det är på längd- eller turskidorna man kommer åt den fina naturen. Får hoppas vi skärper oss till nästa runda, inte bra om vi blir helt slappifierade/gubbifierade och bara blir dragna uppför och står och viftar på rumporna ner 🙂

Stor skillnad på vecka 5&6

Det var skapligt skillnad på antalet besökare mellan vecka fem och sex. Klart mer folk vecka sex, det är väl nån form av dansk vinterlov då har jag för mig. I övrigt rimligt med folk i backarna men det bygger såklart på kring helgen, fredag & lördag är det mycket (tycker vi) men söndagarna är ofta rimliga då det är bytesdag för de flesta. Söndagen i mitten blev vår bästa skiddag med superväder, inte mycket folk och både riktigt bra före i backarna och sen en riktigt go runda uppe på fjället i solnedgången.

Fler stugor och lägenheter till salu

När vi är på plats i Trysil blir vi alltid sugna på att ha ett eget boende och spanar lite på Finn.no (motsvarande svenska Blocket). Känns som mer till salu än vanligt. Priserna är dock höga som tusan fortfarande. Får väl hoppas på stigande räntor ett par år till så kanske det blir rimligare priser om ett par år 🙂 På norska radion pratade de om att försäljningen i antal gått ner med drygt 30% jämfört med föregående år. Får spana efter sportloven. Nu kommer vi nog inte shoppa nån stuga men lite intressant att följa.

Lämna ett svar