Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Byggdag 5 – Stefans Skin On Frame

2003-10-07
Idag var det träkurs och jag passade på att göra en jigg till Nickes handöverfräs. Det finns ett förslag på konstruktion i Cunninghams bok men det skulle inte fungera med Nickes fräs eftersom jag inte skulle komma tillräckligt djupt.

Nicke hade en bättre idé: Konstruktionen består i en toppbit plywood utskuren så att fräsen endast kan röra sig den lilla bit som behövs för att skapa hålet för spantribban. Under denna är det ytterligare två plywood bitar som placeras parallellt på var sin sida om gunwhale:en för att stödja den övre biten samt för att fixera gunwhale:en i rätt position

I botten av jiggen är det två tjockare träbitar (från bygget av balansplankan). Dessa fyller ut till nerkanten på gunwhales:en och gör att botten på jigg och gunwhale kommer att ligga plant mot arbetsbänken. De undre, tjockare träbitarna, är förskjuta i förhållande till varandra så att jag kan sätta en tving i var ände och hålla fast gunwhale:en. De har även var sitt ganska grovt hål så att jag kan fästa hela jiggen i arbetsbänken med ett par tvingar.

(Bilden ovan är faktiskt inte från denna dag men jag la till den i efterskott så att min text inte ska vara helt omöjlig att förstå sig på…)

Nu gäller det bara att skruva ihop jiggen och få tag i ett frässtål på 8 mm. Sedan skall jag börja fräsa mina 8 x 22 mm hål för spantribborna. Ribborna i sig kommer att vara 9 x 22 mm och sedan nedfrästa till 8 mm i ändarna för att underlätta att det blir rätt böj på det hela.

Byggdag 5,5, 2003-10-11
Idag flyttade jag över mitt bygge till Nicke och Therese garage. Detta lär bli riktigt bra. Inte lika nära som det egna garaget förståss men ändå på cykelavstånd.

Igår shoppade jag lite skruv och mutter till fräsjiggen. Så den hade jag tänkt göra färdig – men inte! Det gäller att tänka hela vägen! Så jag körde fast eftersom jag behövde ett par kortare skruv i de ändar där det är tänkt att tvingarna skall hålla fast gunwhales:en, alltså de ändar där det inte finns någon tjock träbit under. Alltid är det nåt…

Lite nytta kunde jag ändå göra genom att jag gjorde lite mer markerande: övre delen av gunwhales:en skall ges en svag konkav kurva i för och akter. Denna markerade jag genom att böja en tunn list längs de markeringar jag tidigare gjort för detta. Dessutom markerade jag upp alla spantribbhål ordentligt.

föregående sidanästa sida

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera