Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Building the Greenland kayak av Cunningham Christopher

building-the-greenland-kayak

a manual for its construction and use
Cunningham, Christopher
Utgivningsår: 2002. ISBN: 0-07-139237-8
Genom Cunninghams bok får du en genomgång i både hur en Grönlandskajak byggs och hur den används. Du får även en genomgång av vilka verktyg som kan vara bra att ha och hur du använder och sköter dem.
En kajakist behöver mer än bara en kajak så det finns även med beskrivningar på tillverkning av grönlandspaddel, kapell, Tuilik (grönländsk kombination av kapell och paddeljacka), flottörer m.m.

Kajaken byggs utifrån dina egna kroppsmått och själva arbetet börjar med att mäta ut grundmåtten för kajaken. Boken tar dig genom arbetsprocessen steg för steg. Genom tillverkning av diverse jiggar och mallar ges stöd så att bygget blir som det är tänkt.
Förutom en grundkonstruktion finns även tips på hur du kan bygga specialanpassade kajaker. Jag avser att bygga en kajak anpassad för rollning, se Stefans SOF bygge. Det finns även beskrivning på hur du kan bygga kajaker för barn eller varför inte en ihopfällbar!
Eftersom boken kommer från USA så är måtten i fot och tum. Det gäller alltså att du har koll på omvandlingarna, om inte så står omräkningsfaktorerna i boken. På vissa ställen förekommer även måtten i metriska enheter men det blir en hel del omräknande och kladdande i marginaler.
De materialval som boken förordar är, i alla fall för mig, ibland svåra att föra över till svenska termer och val. Men med tanke på det virke som grönländarna har att tillgå så tror jag att det hela ska gå att lösa.
Jag har när detta skrivs nyligen påbörjat mitt eget bygge och med hjälp av Cunninghams bok så tror jag att det finns gott hopp att slutresultatet skall bli bra.

Köp den hos Amazon

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera