Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mareld är fantastiskt att paddla och bad i. Mareld är små organismer som alstrar ljus när de rör sig. är det mycket Mareld och riktigt mörkt ser man det turkosa ljuset vid paddelbladen, bogvågen, när vågor slår mot klippor, vågor som bryter osv. Mareld är grymt mysigt. Badar man i mareld känner man sig som tingeling, det gnistar om fingrarna.

Mareld lär finnas längs hela vår kust men vi har bara sett det på västkusten. Störst förekomst av mareld ska det vara i slutet av sommaren. Lättast att se Mareld är senare på hösten och vintern när det är ordentligt mörkt. Våra egna bästa mareldsupplevelser har varit mellan september och december.

För att bäst se mareld gäller det att hitta så mörkt ställe som möjligt. Gärna en bit från upplysta samhällen, hus, båtar med mera. Just att det är skillnad ju längre bort från ljus man kommer har vi märkt vid ett flertal tillfällen när vi startat en kvällspaddling efter mörkrets inbrott från GKF/Saltholmen/Hinsholmen i södra Göteborg och paddlat söderut. Det går att se mareld inne i Hinsholmskilen men se har det bara blivit mer och mer ju längre söderut vi kommit för att vara jättemycket ute vid Valö.

Våra bästa Mareldsupplevelser har varit i Göteborg södra skärgård och det är för att vi paddlade där en hel del under ett antal år. En av de med mest mareld var när vi en allhelgonahelg paddlade ut till Tistlarna från Valö och hängde på Tistlarna fyrplats till solen gått ner och sen paddlade tillbaka. Grymt imponerande upplevelse. En annan gång hade vi medvind från Havstenssund till Långeskär en septemberkväll, galet koolt med lite surf i mareldsvågor.

Mareld är ett fenomen som orsakar ett turkost sken i havsvatten. Mareld orsakas av flera arter i olika organismgrupper, bland annat av planktonet dinoflagellat. Mareld är ett exempel på bioluminiscens. Dinoflagellater lyser upp när de känner sig hotade av till exempel småfisk, detta för att locka till sig rovfiskar som undsätter dem.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera