Göteborg södra skärgård

Köp friluftsprylar hos Amazon


Solnedgångsmys på Rävholmen
Solnedgångsmys på Rävholmen

Börja din paddling mitt i stan, nåja nästan i alla fall. Göteborgs södra skärgård ligger som antyds söder om Göteborg. En stadsnära skärgård men där det ändå går att hitta hyfsat naturliga ställen inom rimliga avstånd. Kommer man med bil är Hinsholmen, Fiskebäck, Långedrag och Önnered ställen där det går att hitta parkering och iläggsplatser relativt nära Göteborg. Hyra kajak går att göra hos till exempel Escape i Önnered och Point 65 som ligger lite längre in mot/i stan. På sina ställen är skärgården ganska vältrafikerad då det går färjor till/från många av de större öarna.

Levande skärgård
Göteborgs södra skärgård är en levande skärgård med en hel del bofast befolkning framförallt på de stora öarna som Styrsö, Donsö, Vrångö m.fl. Många fina öar som sagt och många fina och (nästan) vilda miljöer. På de stora öarna finns affärer, fik, caféer och restauranger. Bland de mer tältvänliga öarna märks Stora Rävholmen, Långholmen, Galterö, Rivö och Stora och Lilla Förö. En del öar kräver en stunds paddling medan t.ex. Lilla och Stora Förö bara ligger nåt stenkast utanför Önnered. Valö, Kungsö, Tistlarna, Vinga med flera är väl värda flera besök.

En liten nackdel med stora delar av Göteborgs södra skärgård är att det aldrig blir riktigt tyst, det ligger alltid ett dovt muller var man än är. Även när man är nere på Valö ligger det en svag bullermatta. Ljuden kommer dels från staden men framförallt från de stora fartyg och färjor som är på väg in/ut ur hamnen eller som ligger ankrade och väntar. Inget stort problem, men är man som vi, van vid att bo och vistas en del där det är nästan knäpptyst märker man det. Bor man i stan eller i andra bullriga miljöer är det garanterat tyst som attan 🙂 Samma gäller ljuset, det blir aldrig helt mörkt då staden, öar och båtar lyser upp.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera