Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lovund, Helgelandskusten

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

På väg mot Lovund från Træna – ett par kilometer kvar

Helgelandskusten i Nordnorge Mittnorge,  längst ut i havsbandet ligger det vackra Lovund med sin karaktäristiska bergssiluett på 625möh. Berömd för sin lunnefågelkoloni på 40 000 par, fast jag hittade information på internet om 200 000 fåglar, vet inte vilket som är det riktiga. I vilket fall är det en väldans massa pjoddar 😉
De har t om en speciell Lundkommardag, den 14 april, då lunnefåglarna återvänder inför häckningen för att sen försvinna ut till havs igen i september.

Några tält syns till höger innanför sandstranden. Vy mot Træna i bakgrunden.
Några tält syns till höger innanför sandstranden. Vy mot Træna i bakgrunden.

Både på väst-och ostsidan av Lovund finns superfina tältplatser. På ostsidan är det närmare till byn och mer vind-och väderskydd. Men på västsidan är det närmare naturen, inte så mycket spring på folk men desto mer får, havsörn, korp, lunnefågel, havsutter, berguv, labb och val. Det är i alla fall några av de djur vi har sett här. Ett naturligt skådespel som man kan sitta helt trollbunden av en hel dag. Eller följa en av de markerade vandringslederna, för att komma lite närmre lunnefåglarna eller se mer av den utsatta västsidan.

Det går båt ut från bland annat Stokkvågen, Sandnessjøen och Bodø och det finns fina boenden inomhus om man vill lyxa till det lite eller tycker det är läskigt med tält. Läs mer på Lovund Rorbu Hotell.

Lovund är en levande ö med uppskattningsvis 500 bofasta. På ön finns affär, hotell och en stor fiskindustri och även kemisk processindustri samt en hel del turistverksamhet.

Det går lätt att lägga till med kajak inne i byn, finns flera sandstränder som är nära affär med mera.

Kolla på fler fina ställen på Helgelandskusten på Paddelkartan

Lunnefåglar diskuterar
Lunnefåglar diskuterar
Lovund bjuder verkligen på finfina tältplatser
Lovund bjuder verkligen på finfina tältplatser
klart vatten i nordnorge
klart vatten i nordnorge
Lovund
Lovund
Hilleberg Saivo på Lovund i Norge.
Hilleberg Saivo på Lovund i Norge.

Läs mer om Helgelandskusten!

2 svar på ”Lovund, Helgelandskusten”

Lämna ett svar