Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Utflyktstips i Skåne

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Nationalparker
I Skåne finns tre nationalparker. Söderåsen, Dalby söderskog och Stenshuvud. Dalby Söderskog är liten och ligger nära Lund & Malmö så räkna med att här oftast är ganska mycket folk. Stenshuvud och Söderåsen är betydligt större och här är oftast en del folk nära entréer och parkering men man behöver inte gå så långt för att få orörd natur och lugn & ro.

Skåneleden
Skåneleden går kors och tvärs genom hela skåne. Här kan de flesta ägna många många dagar om man vill beta av hela ledsystemet. Tycker du det är för kort går det att gå fler gånger eller kanske springa ett varv eller cykla 🙂 Skåneleden består av flera delleder och är mer än 1300km lång.

Naturreservat
I skåne finns det över 350 olika naturreservat. Läs mer hos Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har även en krysslista för naturreservat om du vill kryssa av de som besökts. Nöjer man sig inte med ett snabbt besök kan en utmaning vara att övernatta i alla reservat där det är tillåtet, laga mat i alla naturreservat osv 🙂 Är du intresserad av vad som finns i reservaten så läs på reservatsskyltarna, de rymmer mycket info och ofta en hel del guldkorn.

Skånska Landskap
En stiftelse man gillar. Förvaltar många naturområden runt omkring hela Skåne. Bland annat Djurholmen, Vedema, Fulltofta med flera. Väldigt många välskötta områden.

Naturrum
I Skåne finns det åtta Naturrum. Naturrummen är verkligen super för att lära sig mer om olika områden. Mycket info. Naturrummen finns vid Stenshuvud, Skrylle, Söderåsen, Öresund(Malmö), Kullaberg, Vattenriket, Falsterbo & Fulltofta.

Vildmark
Skåne är inte känt för den allra mest vilda naturen men om man till exempel beger sig till någon av skånes större åsar; Hallandsåsen, Söderåsen, Romelåsen eller områdena runt Immeln/Raslången så finns där relativt stora naturområden. På t.ex. Söderåsen är det mycket folk kring Naturrum/Skäralid men kommer du några kilometer därifrån är det som regel helt tomt på folk. 

Några ställen som vi själva tycker sticker ut när det gäller utflykter i natur i Skåne är:

  • Kullaberg – helt unik natur och miljö för södra sverige överlag. Ovanligt med så branta och höga klippor direkt vid havet. Kullaberg är verkligen en pärla för  vandring, promenader, naturupplevelser, klättring, paddling, bad, snorkling, ridning, mtb med mera.
  • Hallands Väderö – också ett grymt fint ställe. Väldigt varierad natur inom ett begränsat område. Grymt fin att paddla runt, promenera på, bada, snorkla vid och spana sälar.
  • Ven – mysig ö för cykling och promenader mitt i Öresund.
  • Sandhammaren – häftigt sandlandskap och sandstränder.
  • Immeln/Raslången/Halen – skånes mesta vildmark. Bra för både paddling och vandring. Skåneleden går i krokarna och det finns flera vindskydd.
  • Hallandsåsen. Dels för att det är vår närmsta större ås men också för att den inte är så välbesökt som många andra. Att inte så många hittar dit beror nog delvis på att den inte är så exploaterad och välskyltad. Fint både på åsen och nedanför men även ute på Bjäre. Västersjön, Rössjön, Hovs Hallar, Håle hall, Trollehallar, Svartabäcken med flera är några ställen värda ett besök på/längs med Hallandsåsen.
  • Bjärehalvön – är kanske bäst off-säsong. Under högsäsong är det som regel väl mycket folk.
  • Östelen är också fint på många ställen men liksom Bjäre lite väl populärt.

Detta är ju bara naturupplevelser, sen finns det såklart massa fik, museer, restauranger, lekparker, golfbanor om man vill göra nåt som är mer uppstyrt eller nåt som kostar mer pengar 🙂

Ovanstående tips med naturreservat, nationalparker, strövområden och vandringsleder gäller inte bara Skåne utan överallt. Fin natur finns det gott om i princip överallt. Ut med er; tid ute räknas!

Lämna ett svar