Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Svartabäcken

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Svartabäcken är inte så känd till namnet men det är ganska många som passerar den och skapligt många som går längs den. Svartabäcken rinner nerför hallandsåsen och ut i Västersjön i den nordöstra delen. Svartabäcken benämns även som Långhultsbäcken då den börjar kring Långhult ett par kilometer upp på Hallandsåsen

Enklast att gå längs med Svartabäcken är att parkera 50m väster om där den rinner ut, där finns en skapligt stor parkeringsficka, lite eldstäder och är ett populärt paus- och lägerställe. Finns en stig längs bäcken upp på åsen till en liten ravin och lite små (beroende på vattenstånd) vattenfall.

Det är verkligen fint längs bäcken men det är synd att bara gå upp och ner längs med bäcken, omgivningarna bjuder på mycket fin natur. Hallandsåsens sydsluttning bjuder här på massor av små gamla skogsvägar, stigar och omväxlande bokskog, barrskog och lite blandat. Här kan man gå länge och spana ut över Västersjön och Rössjön. Området bjuder på en del boulderingmöjligheter och är populärt bland MTB-cyklister, vandrare med flera. 

Fin promenadrunda vid Svartabäcken

En fin runda att gå eller cykla där man får med både Svartabäcken, en del av hallandsåsen fina sluttningar samt lite av Västersjöns finaste stränder och lite Rössjön kommer här:

Ställ bilen mellan sjöarna på parkeringsfickan precis där kanalen från Västersjön rinner in i Rössjön. På en detaljerad karta är det mellan Brogård och Tollsjö.

Gå 50m norrut och gå in på liten grusväg västerut med bom. Gå rakt västerut över ängen/hagen in i lilla skogen till du kommer till Västersjön och sen norrut. Här passeras några av Västersjöns finaste sandstränder och här finns också riktigt fina tältplatser, fikaplaster och badplatser. Det är långgrunt som tusan dock 🙂  Följ en stig längs Västersjön och så småningom kommer du ut ut på Övre Västersjövägen. Följ den bort och över Svartabäcken och vidare längs med Västersjön på grusvägen. Riktigt fin bokskog och vattnet till vänster. Efter cirka 1500 meter går det en grusväg snett bakåt upp på åsen. Gå upp längs den. Efter cirka 400 meter går det en stig in till höger. Stigen slingrar sig fram och bjuder på fin utsikt över Västersjön innan den går in i bokskogen. Bara att hänga med. Så småningom är man framme vid Svartabäcken.

Lite upp till vänster är den djupaste klyftan/ravinen (Svartabäcksravinen) och lite vattenfall om det är högvatten. Perfekta omgivningar för lite fika. Sedan fortsätter man följa stigen österut, gäller att hålla sig en bit upp så man inte hamnar för långt ner då blir rundan lite kortare, fint det med såklart. Skogsvägen går vidare och så småningom kommer man ut på Rössjöholmsvägen precis väster om Marieberg och det är bara att följa asfaltsvägen tillbaka till bilen.

Rundan går att korta på flera vis, det går att gå upp och ner längs bäcken på båda sidor men mest och bäst stig på östra sidan.

Det går även lätt att förlänga rundan genom att gå längre österut, västerut, norrut eller åt flera håll. Att t.ex. gå nästan bort till Nedre Århult och sen tillbaks via Grönalid eller skogsvägen söder om är finfint det med. Karta över rundan nederst. Att gå bort till Djurholmen är också superfint.

Svartabäcken med omgivningar är finfin året runt.

Är man badsugen efter rundan är det perfekt bad i Rössjön cirka 100m söder om parkeringen. Fin strand där och finfint lägerplats om man är tältsugen.

Powered by Wikiloc

Lämna ett svar