Plocka och laga våra 20 godaste matsvampar

Elle Nikishkova som åker runt och snackar svamp och utematlagning har gett ut en svampbok hos Calazo.

I sverige finns det omkring 10000 svamparter och av dessa är cirka 150 stycken ätbara. I boken Svampbok för matälskare tar Elle upp tjugo av dessa. De tjugo är de som Elle tycker bäst om, lätta att hitta, lätta att känna igen och mest användbara för mat.

För egen del plockar vi mest kantareller, trattkantareller och lite soppar. Då och då springer vi på lite stolta fjällskivlingar, taggsvampar, blomkålsvamp och annat som följer med. Vi var med på en svamppromenad med Elle på Utefest för några år sedan och det gav mersmak.

Vi gillar boken mycket. Trevligt skriven, fina bilder tagna av Rania Rönntoft och ett vettigt upplägg där de tjugo svamparna presenteras med fina och tydliga bilder, med artbeskrivning, förväxlingsarter, tillagning och konservering. Boken innehåller även allmän information om svampar så som Skogens Umami, Svamp i Historien, Är det nyttigt med svamp osv.

Boken inehåller även cirka 100 sidor recept. Ser ut som många goda recept men vi har inte provlagat något ännu.

Köp boken hos Bokus

En annan aspekt av svampplockning är att det bidrar till en mer hållbar matkonsumtion just för att man låter bli att konsumera en produkt som kanske har odlats under tveksamma förhållanden eller fraktats långt

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera